NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XCIX. Bombasztikus fordítás

2013.09.11. 16:59 kothoga

Megszokhattuk, hogy a futballban néha egészen elképesztő fordulatok mennek végbe. Nagyon sokszor előfordult már, hogy a két-három touchdownnyi különbség tűnik el néhány perc elteltével. A blog korábbi posztjaiban már felidéztük Peyton Manning hatalmas fordítását a Tampa Bay Buccaneers ellen, kiveséztük a New York Jets hétfő esti csodáját, de megemlékeztünk a második meadowlandsi csodáról is. Mindezek azonban elbújhatnak minden idők legnagyobb fordítása mellett, amelyre 1993. január 3-án került sor.

Az AFC wild card-meccsén a konferencia negyedik helyét megkaparintó Buffalo Bills fogadta ezen a téli délutánon az ötödik helyen végző Houston Oilers együttesét. Az egészen enyhe időben (7 Celsius fok) lejátszott találkozó előtt a hazaiak nem tekintettek nagy optimizmussal az összecsapás elé, hiszen meghatározó hiányzóik voltak. Nem léphetett pályára korszakos irányítójuk, Jim Kelly, akik éppen egy héttel korábban szenvedett sérülést az Oilers elleni vereség során (3-27). Rajta kívül a Bills nem számíthatott All-Pro linebackerére, Cornelius Bennettre sem.

frank reich.jpgKelly távollétében Reich (#14) kezébe került a karmesteri pálca

Ennek ellenére a buffalói szurkolók alig akartak hinni a szemüknek, amikor a csapatuk már az első félidőben lemásolta az egy héttel korábbi összecsapást. A különbség csak annyi volt, hogy az Oilers ezúttal 28-3-as előnyre tett szert 30 perc játék után. A vendégek irányítója, Warren Moon tarthatatlannak bizonyult, az első két negyedben 19/22-es pontosság mellett 220 passzolt yardot, valamint négy touchdownt érő átadást jegyzett. A Bills Steve Christie révén csupán egyetlen mezőnygóllal tudott válaszolni az elsöprő houstoni légitámadásokra.

Aztán a második félidő elején újabb sokk érte a buffalói rajongókat, amikor az Oilers Bubba McDowell interception return touchdownjával tovább növelte előnyét (3-35). Talán voltak olyan szurkolók, akik ekkor elindultak hazafelé, ám ők lemaradtak a lényegről. Az ellenakcióból ugyanis touchdownt szerzett a Bills, és megkezdődött a hazai csapat felzárkózása. Kenneth Davis egyyardos futásból szerzett hatpontos találatot (10-35), majd a hazaiak onside kickkel próbálkoztak, sikerrel.

warren moon.jpgMoon csak az első félidőben nyújtott klasszis teljesítményt

Ezen felbuzdulva újabb gyors touchdownt értek el, Don Beebe 38 yardos elkapással csökkentette a különbséget (17-35). Az elkapó ugyan kilépett a pályáról a labda lehúzását megelőzően, ám a szabálytalanságot a bírók nem vették észre, és megadták a találatot. Nem sokkal később Andre Reed percei következtek. A hazai receiver előbb 26, majd 18 yardos elkapással két újabb touchdown szerzett, így a Bills látótávolságon belülre került (31-35). A negyedben nem született több pont, és igazán élvezetes záró játékrészre volt kilátás.

A folytatásban több puntot láthattak a nézők, majd a vendégek jutottak mezőnygól-kísérlethez. Az Oilers speciális egysége azonban elszúrta a long snapet, és a labdát a hazaiak gyűjtötték be. Mindez kellő munícióval vértezte fel a Bills gárdáját, akik a következő drive-ból szerzett touchdownjukkal (ismét Reed volt a pontszerző) átvették a vezetést (38-35). A houstoniak talán ekkor hitték el először, hogy elveszíthetik a találkozót. Moon nem adta fel, és egy remek támadás végén megadta a csapatának az esélyt az egyenlítésre. Az Oilers Al Del Greco mezőnygóljával egalizált (38-38), így jöhetett a hosszabbítás.

steve schristie.jpgChristie (#2) kulcsszerepet játszott a találkozón

A vendégek nyerték a pénzfeldobást, ez azonban nem hozott nekik szerencsét. Moon rögtön a második játékban eladta a labdát, rosszul dobott átadását Nate Odomes húzta le. A hazaiak köszönték a lehetőséget, és pár playjel később Christie mezőnygóljával megnyerték az összecsapást (41-38). A hazai együttesben Frank Reich 289 yardot passzolt, és négy touchdownpassza mellett csak egyetlen interception rontotta a statisztikáját. Andre Reed nyolc elkapásból 136 yardot termelt a levegőben, emellett három touchdownt szerzett.

Kétperces összefoglaló a "The Comeback"-ről

A hatalmas fordulatot hozó találkozó több ember életét is döntően befolyásolta. A vereség hatására az Oilers már másnap kirúgta Jim Eddy védelmi koordinátort, de mennie kellett a defensive backek trénerének, Pat Thomasnak is. Minden idők legnagyobb fordítása pedig a cantoni Hall of Fame múzeumban is helyet kapott, hiszen ott került kiállításra a győztes pontokat szerző Christie cipője.

A Bills a nagyszerű győzelem hatására szárnyakat kapott, és a Pittsburgh Steelers (24-3), valamint a Miami Dolphins (29-10) elleni sikerrel a nagydöntőbe jutott. Ott aztán a négy, sorozatban elkövetett Super Bowlos kudarc harmadik állomásaként hatalmas verést szenvedtek el a Dallas Cowboystól (17-52).

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr245507655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása