NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

CVII. Who dat?

2013.10.16. 19:01 kothoga

A manapság szinte elcsépelt "Who dat?" (Ki az?") kifejezés eredetének megtalálásához több mint száz évet kell visszautaznunk az időben. Akkoriban vándorénekesek előadásaiban és kabarékban fordult elő, amelyet onnan átvettek a jazz és más műfajok énekesei, zenészei is. Mára azonban igen kevesen maradtak, akik ennek a nyelvtanilag helytelen formulának, amelyet a New Orleans Saints szurkolótábora gyakorlatilag kisajátított magának, ismerik a történetét.

A 20. század elején a színpadokon főként fekete, afroamerikai színészek akkor kérdezgettek megszeppenve "Who dat?" módra, amikor a darabokban szellemekkel találkoztak. A furcsa kérdő mondat később egyre szélesebb körben elterjedt, majd a második világháborúban az amerikai pilóták egyik kedvelt frázisa lett. A légierő katonái sokszor csendben repültek, amikor aztán valaki hirtelen feltette az éterben a kérdést: "Who dat?" A válasz gyorsan érkezett: "Who dat say who dat?" (Ki az, aki az mondja, ki az?)

who dat fans.jpgA Saints elvakult szurkolói

A hatvanas években a szállóige lassan beszivárgott a futballstadionok világába. Sokan sokfélét állítanak, de talán a leghihetőbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy elsőként a louisianai Southern University Jaguars szurkolói buzdították a "Who dat talkin' about beatin' dem Jags?" (Ki az, aki azt mondja, megverik a Jagset?) szlogennel. Rajtuk kívül más, Louisianában található középiskolák rajongói is skandáltak a "Who dat?"-et, mielőtt az a nyolcvanas években egyre népszerűbb kifejezés lett a Saints arénájában, a Louisiana Superdome-ban.

When the Saints Go Marching In - Louis Armstrong

Olyannyira, hogy a Saints játékosai a klub himnuszának tekintett "When the Saints Go Marching In" című dalt némi módosítással lemezre énekelték. Az apró változtatás során a "Who dat say dey gonna beat them Saints" (Ki az, aki azt mondja, hogy megveri a Szenteket?) sor került a híres gospel nótába. A dal gyorsan népszerű lett szurkolói körökben, és a rajongók egyre gyakrabban énekelték azt meccsnapokon és azon kívül is.

A Who Dat Nation kifejezés Bobby Hebertnek, a csapat korábbi irányítójának köszönhető. A jelenleg New Orleansban sportkommentátorként dolgozó Hebert egy 2006-os, Dallas Cowboys elleni meccs után jellemezte eképp a gárda mögött álló szurkolótábort. A győztesen megvívott összecsapást követően úgy fogalmazott, hogy egy egész Who Dat Nation található az államban.

bobby hebert.jpgA "keresztapa": a Saints korábbi Pro Bowler irányítója, Bobby Hebert

Aztán amikor a Saints 2010 januárjában bejutott története első Super Bowljába, miután az NFC döntőjében legyőzte a Minnesota Vikings együttesét, a futball szerelmesei széles körben is megismerték New Orleans kultikus szintre emelt rigmusait. A szurkolók magukat Who Dat Nationnek titulálva boldogan énekeltek a város szívében fekvő Bourbon Streeten, és örömittasan kürtölték világgá, hogy kedvenceik pályára léphetnek a nagydöntőben.

A Super Bowlra írt Saints-induló

A mindent elsöprő lelkesedésnek a Peyton Manning nevével fémjelzett Indianapolis Colts sem tudott ellenállni. A louisianai franchise Drew Brees vezetésével 2010. február 7-én, a 44. Super Bowlon megszerezte története első bajnoki címét, és a Who Dat Nation felért a csúcsra.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr685577787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowmotion 2013.11.07. 18:09:20

nem lesz az jó, Saints ellen még soha egy meccset sem játszottak a Tehenészek rájátszásban

kothoga 2013.11.08. 17:52:06

@slowmotion: Valóban. Alapszakaszmeccs volt. Köszi!
süti beállítások módosítása