NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XXV. A meadowlandsi csoda II.

2013.04.10. 22:50 kothoga

Korábban már felelevenítettük, hogy miként zajlott az első meadowlandsi csoda. Most hirtelen aktuálissá vált, hogy megemlékezzünk a 2010-es Giants-Eagles meccsen bekövetkezett második meadowlandsi csodáról, azaz DeSean Jackson meccsvégi punt return touchdownjáról. A dolog apropóját az adja, hogy a liga hivatalos honlapjának szavazásán - történelmi playek egész sorát megelőzve - éppen ez a játék lett minden idők legnagyszerűbbje. Valószínűleg sokan tisztában vannak azzal, hogy Jackson szédületes futása nem veheti fel a versenyt olyan megmozdulásokkal, mint az Immaculate Reception, a Helmet Catch vagy a Music City Miracle, de 58 millió szavazó véleménye alapján most mégis ez a játék bizonyult a legnépszerűbbnek.

DJax.jpgDeSean Jackson

A 2010-es idény 15. fordulójában az NFC Kelet két élcsapata, az egyaránt 9-4-es mérleggel álló New York Giants és Philadelphia Eagles mérte össze erejét a Nagy Almában. A szezonban ez már a második randevújuk volt egymással, hiszen négy játéknappal korábban Philadelphiában is összecsaptak a felek. Akkor a Michael Vick vezette Eagles hazai pályán 27-17-re fektette két vállra a Giants együttesét.

Annak a meccsnek a december 19-i visszavágója komoly téttel bírt mindkét alakulat szempontjából, hiszen a győztes óriási lépést tehetett a csoportelsőség, azaz a biztos rájátszásos pozíció megszerzéséért. Egyébként mindkét gárda jó formában érkezett a 15. fordulóba. Philly az előző hat összecsapásából öt sikert jegyzett, a Giants pedig három meccses győzelmi sorozatot épített. De még ha ez nem is lett volna, a múltba tekintve azt láthattuk, hogy a csoportriválisok szinte valamennyi csatája az erőviszonyoktól függetlenül kőkemény küzdelmet hozott.

A találkozó első félidejében teljes mértékben a hazaiak akarata érvényesült. Ennek Mario Manningham 35 yardos elkapása adott először hangot, amely után David Akers mezőnygóljával 7-3-ra módosult az állás. A folytatásban ismét Manningham villant, majd Lawrence Tynes is mezőnygólt szerzett, végül pár másodperccel a szünet előtt Hakeem Nick touchdownja után 24-3-as Giants-vezetést mutatott az eredményjelző.

michaelvick-eagles.jpgMichael Vicknek is nagy szerepe volt a feltámadásban

A játék képe a második félidőben annyiban módosult, hogy a hazaiak visszavettek a tempóból. Az Eagles ennek ellenére sem tudott eleinte maradandót alkotni. Ugyan Jeremy Maclin hatpontosával 14-re redukálták a hátrányukat, de a negyedik negyedben Kevin Boss touchdownja visszaállította a 21 pontos differenciát (31-10). Gyakorlatilag mindenki elkönyvelte a New York-i győzelmet, amikor a meccs drasztikus fordulatot vett.

Az egyre fegyelmezetlenebbül játszó hazai védők hét és fél perccel a befejezés előtt villámgyors touchdownt engedtek Brent Celek számára (31-17). Azonban ez sem hatott rájuk józanítólag. A Vick futásai által kellően szétzilált védelem egyre ingatagabbá vált, és az Eagles irányítója is feliratkozott a pontszerzők közé (31-24). Ekkor már pánik módba kapcsoltak a hazaiak, ám nem tudtak ritmust váltani. Egy New York-i touchdown végleges megoldás hozott volna a gondjaikra, viszont a meccs ezen szakaszában erre már nem nyílt esélye a piros-kékeknek.

Ezzel egyidejűleg a vendégek vérszemet kaptak. Miután a védelmük ismételten leparancsolta a hazai támadóegységet a pályáról, már az egyenlítés lebegett a szemeik előtt. Nem is okoztak csalódást a szurkolóiknak, hiszen 1:16-tal a vége előtt Maclin 13 yardos elkapását követően kiegyenlítettek. A Giants előtt még ekkor is lett volna lehetőség a győzelem megszerzésére, mivel az addig már négy touchdownpasszt kiosztó Eli Manning a gyors támadások műfajának egyik legjobbja volt. Ezúttal azonban az irányító nem tudott csodát tenni, és 14 másodperccel a vége előtt a hazaiak puntra kényszerültek.

Tom Coughlin vezetőedző puntere, Matt Dodge lelkére kötötte, eszébe ne jusson odarúgni a labdát DeSean Jacksonhoz, az Eagles félelmetes visszahordójához. Az ifjú játékos számára a feladat megoldhatatlannak bizonyult, és a játékszert éppen Jackson kezébe küldte. Minden láthatóan a visszahordót is meglepte, hiszen elejtette a labdát. Aztán gyorsan kapcsolt, és a remek blokkokat kiosztó csapattársai között szélvészgyors vágtába kezdett.

tomcoughlin.jpgTom Coughlin és Matt Dodge

Amikor pálya jobb oldala felé vágott, már látni lehetett, hogy senki nem tudja őt megállítani. Jackson az end zone előtt még beiktatott egy kanyart a futásába, mert nem tudta, pontosan mennyi idő maradt hátra. Aztán ahogy a stadion óráján megpillantotta a nullákat, befutott a célterületre. Coughlin tajtékzott a dühtől, hogy a punter érthetetlen megmozdulása után a Giants kezéből kicsúszott a találkozó. A fantasztikus játékkal az Eagles 38-31-re nyerte meg az összecsapást azt követően, hogy a vendégek az utolsó hét és fél perc során 28 pontot szereztek.

DeSean Jackson pompás visszahordása

A második meadowlandsi csodát követően az Eagles a következő heti győzelmével bebiztosította a csoportgyőzelmét, miközben a Giants Green Bayben ki-ki meccsen ismét vesztett. Az alapszakasz végén mindkét együttes neve mellett 10 siker szerepelt, de az egymás elleni eredmény a Phillyt juttatta a playoffba. Aztán az Eagles jókedve sem tartott sokáig, mivel a wild card-körben a később bajnokságot nyerő Packers őket is legyőzte és kiejtette.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr275215885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása