NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LX. Négyből semmi

2013.06.13. 21:27 kothoga

2013-ban a Buffalo Bills gárdája az a csapat az NFL-ben, amely a legrégebben nem jutott rájátszásba. A New York állambeli klub eddig utoljára az 1999-es idény végén élte meg a playoffot. Akkor a wild card-körben minden idők egyik leghihetetlenebb játékával kaptak ki a Tennessee Titans ellen. Ám ez annak cseppet sem hozott meglepetést, aki tisztában volt a Buffalo városát akkor már majdnem egy évszázada sújtó átokkal.

Pedig az 1988-99-es időszakban 12 szezon során 10-szer rájátszásba jutott a Bills, miközben 1990 és 1993 között történelmet írtak. A buffalói alakulat lett ugyanis az első olyan csapat, amely egymás után négyszer került a Super Bowlba. Az ötvenes években a Cleveland Browns Otto Grahammel az irányító poszton ugyan zsinórban hatszor vívhatott NFL-döntőt (amelyből hármat meg is nyert), ám az még jóval az 1966-ban kezdődő Super Bowl-éra előtt történt.

marv levy.jpgA Bills edzőlegendája, Marv Levy négy Super Bowlba vezette a fiait

A Bills azonban hiába ért el sorozatban négyszer a futball legnagyobb meccséig, a Vince Lombardi Trófeát egyszer sem tudták elhódítani. Ahhoz az első nagydöntőjük alkalmával voltak a legközelebb, amikor mindössze egy elrontott mezőnygól-kísérlet miatt szenvedtek 20-19-es vereséget a New York Giantstól. Abban az évben a liga legjobb támadóegységével büszkélkedő Bills hétpontos favoritnak számított a Super Bowlon, ám ellenfelük kiválóan tartotta az oldalvonal mellett a Jim Kelly irányító fémjelezte egységet. A buffalóiak ezzel együtt is győzhettek volna, de Scott Norwood rúgójuk az utolsó másodpercben 47 yardról nem talált be a villa ágai közé.

A 25. Super Bowl egy percben

A következő évad Super Bowlja kevesebb izgalmat hozott. A Washington Redskins a nagyszünetben 17-0-ra vezetett, majd Kelly első második félidős passza interceptiont hozott, amelyből a fővárosiak szereztek touchdownt. Az irányító összesen négy picket dobott azon az estén, amely labdavesztések miatt nem lehetett esélye a Billsnek. A buffalóiak jó néhány elmaradt pass interference ítéletet kértek számon a bírókon, Marv Levy főedzőjük bundával is vádolta őket, mivel a kétes szituációkban a zebráknak többnyire néma maradt a sípjuk. A találkozó végén két touchdownnal ugyan felzárkóztak, de nem tudták elkerülni a második Super Bowl-vereségüket.

A 26. Super Bowl néhány jelenete

Az 1992-es idény vége még csúnyább vereséget hozott a Buffalo számára. Bár a Troy Aikman vezette Dallas Cowboys ellen 7-0-ra még vezetni tudtak, de ezt követően kíméletlenül beindult a texasi gőzhenger, és 52-17-es verést mértek a piros-kékekre. A Cowboys 52 pontja minden idők második legnagyobb termése a nagydöntők történetében. A dallasiak dolgát nagyban megkönnyítette a buffallóiak pocsék produkciója, akik az összecsapáson kilenc (!) alkalommal adták el a labdát.

A Cowboys-mészárlás egy percbe tömörítve

A 27. Super Bowlra előtt már az egész Egyesült Államokat az foglalkoztatta, vajon képes lesz-e a Bills megtörni a rajta nyugvó nyilvánvaló átkot. Nos, a válasz nem lett. Ismét a Cowboys képviselte az NFC-t a nagydöntőben, és a dallasiak 10 és fél pontos favoritnak számítottak a bukmékereknél. A félidőben ennek ellenére a Billsnek állt a zászló (13-6), hogy a második 30 perc elején Thurman Thomas futójuk fumble-ját touchdownra vigye vissza a Cowboys védelme. Innentől kezdve pedig nem lassítottak a texasiak, és a második félidőt 24-0-ra nyerve végül 30-13-as diadalt arattak.

A sorozatban elszenvedett negyedik vereség

A négy vesztes Super Bowl természetesen örök nyomott hagyott az érintett játékosok és vezetők lelkében. Ugyan hihetnénk azt, hogy szinte kizárólag fájdalom tapad részükről azokhoz a meccsekhez, ám a valóság mást mutat. "Ahogy az idő telt azóta, az emberek felfogták, milyen borzalmasan nehéz volt minden évben odáig eljutni, és veszíteni. Ha megkérdeznek bármely játékost, 99 százalékuk azt mondaná, erre többet senki nem lesz képes. Igazából mi sem tudjuk, hogyan csináltuk" - mondta Jim Kelly.

jim kelly.jpgJim Kelly, a Bills nagyszerű irányítója

"Az emberek mindig azt kérdezik, egyszer nyernék vagy inkább négyszer vesztenék. Nehéz kérdés. De hogy őszinte legyek, inkább bejutnék négyszer és veszítenék" - tette hozzá Kelly. Az akkori vezetőedző, a ma 87 éves Marv Levy is képes a szépre emlékezni. "Kicsit mindig is fájni fog. Ám inkább a jó dolgokra emlékezünk. Az a csapat nagyon jó közösséget alkotott az évek során. Azok a srácok, akiket irányítottam, ma is a barátaim" - nyilatkozta Levy.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr975360457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása