NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XCIV. Pont nélkül

2013.08.29. 22:29 kothoga

Manapság megszokhattuk, hogy egy bajnoki meccsen átlagosan 40-50 pont születik. Emellett egy idényben alig néhány találkozón fordul elő, hogy az egyik gárda nem szerez pontot. Mindez természetesen nem volt mindig így. A futball hőskorszakában sokszor igen kevés pont született, így az sem számított rendkívülinek, ha az összecsapás 0-0-s döntetlennel ért véget. Az NFL történetében 73 olyan meccset tartanak nyilván, amely pont nélkül zárult. Ezek közül az utolsót majdnem 70 esztendővel ezelőtt játszották.

1943 a liga egyik legfurcsább idényének bizonyult. Mivel az Egyesült Államok belépett a második világháborúba, rengeteg játékost a frontvonalba küldtek. Az otthon maradottak pedig alig adtak ki nyolc csapatot. A szezonban a Philadelphia Eagles és a Pittsburgh Steelers Steagles néven közös csapatot indított, mivel mindkét klub komoly rosterproblémákkal küszködött. Hasonló gondok miatt a Cleveland Rams egy évre fel is függesztette tevékenységét.

mel-hein.jpgMel Hein, a Giants centere és linebackere

Az akkoriban három hónap hosszúságú évad közepén jártunk, amikor november 7-én a 2-2-es New York Giants együttese a 3-4-gyel álló Detroit Lionshoz utazott bajnoki találkozóra. A Briggs Stadiumban az esős idő ellenére 17 ezer szurkoló várta a csapatokat. Az őszi csapadék rendkívül nehéz körülményeket teremtett a játéktéren, és a pálya elsősorban dagonyázásra lett alkalmas. Mivel az NFL-ben már akkor sem halasztottak el meccseket az időjárásra hivatkozva, így ez az opció fel sem merült az illetékesekben.

A találkozó az első pillanattól kezdve a védelmek dominanciáját hozta. Bár mindkét alakulat erős támadófallal és jó futókkal rendelkezett, a csúszós talajon sem a hazai tailback, Frank Sinkwich, sem New York-i kollégái, Bill Paschal fullback és Ward Cuff wingback nem találta a futófolyosókat. A passzjáték magától értetődően még ennyire sem működött. A hazaiak 130 támadó yardjából 102 a földön született, míg a vendégek mindössze egyetlen sikeres - háromyardos - passzkísérlettel a tarsolyukban összesen 84 támadó yardig jutottak.

frank sinkwich_1.gifFrank Sinkwich, a Lions futója

És ha azt hinnénk, hogy rengeteg labdaeladást láthattak a nézők, távol járunk az igazságtól. A krónikusok mindössze egyetlen interceptiont jegyezhettek fel, amikor a Giants centerként és linebackerként is foglalkoztatott játékosa, Mel Hein elcsípte a hazaiak egyik passzkísérletét. A találkozón fumble-t egyik csapat sem vétett. Ugyanakkor figyelemre méltó statisztika, hogy az együttesek egyszer tudták megközelíteni ellenfelük célterületét 15 yardnál jobban. A Giants ráadásul mindössze egyetlen alkalommal merészkedett a Lions térfelére.

Pontszerzésre még így is nyílt volna lehetőség, ám a rúgók sem fogtak ki nagy napot. A vendégek részéről Cuff egyszer vállalkozhatott mezőnygól-kísérletre, ám a lövése szélesnek bizonyult. A multifunkcionális játékost ezzel együtt az mindenképpen büszkeséggel tölthette el, hogy 53 futott yardjával a legeredményesebb futónak bizonyult a találkozón. A másik oldalon a detroiti kicker, Augie Lio háromszor próbálkozhatott, egyszer a hajrában, ám valamennyiszer pontatlanul célzott.

ward cuff_1.jpgWard Cuff bizonyult a legeredményesebb futónak a meccsen

A pont nélküli összecsapást követően a Giants a következő fordulóban hatalmas verést kapott a Chicago Bearstől (7-56), ám azután sorozatban négyszer nyerni tudtak. A 6-3-1-es mérlegükkel holtversenyben első lettek a Keleti Divízióban, de a szétlövésben a Washington Redskins 28-0-ra elverte őket, így a fővárosiak jutottak a bajnokság fináléjába. A Lions két további zakóval végül 3-6-1-en állt meg a szezon zárásakor, viszont számukra ez is jelentős előrelépés volt az előző idény 0-11-éhez képest.

Az NFL-ben pedig soha többet nem végződött összecsapás pont nélkül. Ebben komoly szerepet játszott a passzjáték előretörése, amely magával hozta a ponttermés drasztikus emelkedését. Ezzel egyidejűleg a döntetlenek is egyre ritkább vendégek lettek a ligában. Később a hosszabbítás intézményének 1974-es bevezetése még valószínűtlenebbé tette, hogy újabb meccs végződjön 0-0-s eredménnyel. Ez nem is következett be a mai napig, és szinte elképzelhetetlen, hogy a jövő hoz még pont nélküli mérkőzést a profik között.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr755483903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trottervoltam 2013.08.30. 16:56:57

A Giants 4 meccset játszott, amíg a Lions hetet?! kicsit másmilyen szisztémában rendethették akkoriban a bajnokságot...

kothoga 2013.08.30. 17:11:51

@Trottervoltam: Hétvégén játszottak, de nem mindenki ugyanakkor kezdte az idényt. Aztán mindenki 10 meccsel zárta a szezont.
süti beállítások módosítása