NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXXII. Hétfő esti mágia

2013.08.01. 17:32 kothoga

A Monday Night Football, avagy a hétfő esti rangadó az Egyesült Államok egyik legnézettebb műsora. Még 1964-ben született meg az ötlet, hogy kiemeljenek egy találkozót a fordulóból, amelyet más napon rendeznek. Eleinte péntek volt a kitűzött időpont, ám 1970 óta a hét első napján tartják ezeket az összecsapásokat. Amikor 2002-ben lejátszották az 500. hétfő esti meccset, a szurkolókkal megszavaztatták minden idők legjobb hétfői összecsapását. A mai posztban ezt a felejthetetlen derbit elevenítjük fel.

A Miami Dolphins és a New York Jets rivalizálása 1966-ra nyúlik vissza. A két gárda azóta 94 alkalommal ütközött meg egymással, és a New York-i zöld-fehérek jelenleg 49-44-1 arányban állnak jobban floridai vetélytársuknál. Ezen az oldalon már felidéztük, milyen volt Dan Marino fake spike-ja, amellyel a Dolphins végül legyőzte a Jetset. Minden idők egyik legnagyszerűbb hétfői mérkőzésére azonban kétségtelenül a New York-iak emlékeznek szívesebben.

Dolphins baby.jpgA Jets és a Dolphins szurkolói nem szeretik egymást

2000. október 23-án az AFC Kelet két 5-1-es mutatóval álló gárdája nézett egymással farkasszemet a Giants Stadiumban. A találkozó képe azonban sokáig egyáltalán nem tükrözte, hogy két élcsapat randevúzik egymással, lévén a vendégek három negyed után 30-7-es vezetést tudhattak magukénak. A Jets kommentátora, Howard David az utolsó negyed kezdete előtt nem véletlenül fogalmazott kedvetlenül. "Még ugyan hátra van egy negyed, de a meccs eldőlt" - mondta Davis.

A szurkolók szép lassan kezdtek kiszivárogni az arénából az egyoldalú összecsapás láttán, ám a Jets játékosai a nagy hátrány ellenére sem adták fel. Ezt jelezte, hogy negyedik 15 perc elején Vinny Testaverde 30 yardos touchdownpasszt adott Laveranues Coles számára (13-30). Amikor a hazaiak a találat után - sikertelenül - két pontra hajtottak, az ABC kommentátorai azt kissé nagyképű húzásnak titulálták. Nem sokkal később azonban egyyardos futással Jermaine Wiggins is beköszönt, 10 pontra csökkentve a különbséget (20-30).

vinnie-testaverde.jpgVinnie Testaverde

A következő hazai támadás csupán mezőnygólt hozott (23-30), ám mindez bőven elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy egy támadásnyira zsugorodjon a differencia. Amely aztán gyorsan el is tűnt. 3:55-tel a vége előtt Testaverde már a negyedik touchdownpasszát jegyezte, ezúttal Wayne Chrebet húzta le a disznóbőrt hat pontot érően (30-30). A nézők közül sokan a rádiós közvetítést hallgatva - csapatuk nagyszerű visszakapaszkodása okán - úgy döntöttek, hogy visszatérnek a stadionba.

Azonban a hazai öröm nem tartott sokáig. A Dolphins is az utolsó tartalékaiért nyúlt, amely touchdownt hozott a vendégek számára. Amikor Jay Fiedler 46 yardos átadását Leslie Shepherd váltotta hat pontra (30-37), úgy tűnt, a Jets megalkuvást nem tűrő erőfeszítéseit nem koronázza siker. Ám a dráma ekkor már elkerülhetetlen volt, és a hazaiak ismét egyenlítettek. Testaverde a negyedbeli negyedik, a meccsen az ötödik touchdownt érő átadását osztotta ki (37-37). Furcsa módon nem elkapó, tight end vagy futó volt a célpont, hanem az abban a playben elkapásra jogosultnak jelölt tackle, Jumbo Elliott.

jumbo elliott.jpgJumbo Elliott az elkapás pillanatában

A Jets szurkolói - Tűzoltó Eddel az élükön - az egyenlítés és hosszabbítás hatására egészen vad hangulatot teremtettek. Fiedler a ráadásban nem is bírta a nyomást, és interceptiont dobott, ám a labda még ugyanabban a játékban egy fumble nyomán visszakerült a vendégekhez. Amikor néhány pillanattal később Fiedler ismét interceptiont vétett, a hazaiak nem adtak újabb segítséget a Dolphins számára. Testaverde mezőnygól-távolságba vezette csapatát, és John Hall 40 yardos találata pontot tett az emlékezetes meccs végére (40-37). A hétfő esti csoda néven emlegetett találkozó legszebb pillanatai itt megtekinthetőek. 

A félidőben Arnold Schwarzenegger az ABC stúdiójában járt, és az akkori 23-7-es különbség ellenére ezt mondta: "... Szerintem a Jets fordítani fog, meglátják. Úgy vélem, a Dolphins nem bírja majd." Nos, valóban így lett. Zack Thomas, a Dolphins linebackere nem is volt boldog a találkozó végén. "Rosszul vagyok, mert ők nagy riválisaink, és leszerepeltünk a New York-iak előtt... Már megvolt a meccs, de egy ember megvert bennünket. Amikor Jumbo Elliott elkapta a labdát, az volt a teteje mindennek. Ettől igazán rosszul érzem magam" - idézte fel a védő a keserves pillanatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr635438617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása