NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XCVII. Rekord kis segítséggel

2013.09.04. 17:15 kothoga

Az NFL statisztikusai számtalan rekordot tartanak nyilván. Ezek közül az egyik legnagyobb presztízsű a sackekre vonatkozó csúcs. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy az Michael Strahan nevéhez fűződik, aki 22,5 sacket gyűjtött be a 2001-es idényben. Az azonban kevésbé közismert, hogy milyen átlátszó körülmények vezettek Mark Gastineau 1984 óta fennálló 22-es rekordjának megdöntéséhez.

mark-gastineau.jpgGastineau 17 éven át tartotta a sackek idénycsúcsát

2002. január 6-án került sor a hazafias érzelmekkel átitatott 2001-es évad utolsó fordulójára. A játéknapon a Brett Favre által vezetett, 11-4-es mérlegével a playoffra készülő Green Bay Packers látogatott Strahan New York Giantséhez. A 7-8-as mutatóval szerénykedő piros-kékek szezonja nem a várakozásaiknak megfelelően alakult, így számukra csapatként csupán a győzelem-vereség arány kiegyenlítése szolgálhatott némi motivációként.

brett favre.jpgA csúcsdöntéshez szükséges sacket Brett Favre-on kellett bemutatni

Emellett igen komoly rivaldafényt kapott a hazaiak defensive endje, Michael Strahan is. A védő ugyanis 21,5 sackkel állt 15 találkozó után, és mindössze fél zsákolással maradt el Gastineau említett rekordjától. A meccsen aztán Strahan nagyjából észrevétlen maradt, miközben a Packers magabiztosan gyűjtögette a pontokat. Három negyedet követően a vendégek már 34-10-es előnyre tettek szert, és erősen kétséges volt, hogy meglesz az új csúcs, mivel a wisconsini támadófal egyetlen sacket sem engedélyezett a hazai passzsiettetők számára.

Ugyan a folytatásban a hazaiak két touchdownnal közelebb lopóztak (25-34) a vendégekhez, ám ez nem elégítette ki a történelmi pillanatra váró közönség elvárásait. 2:50 maradt hátra a találkozóból, amikor a Packers újfent labdához jutott. Szinte biztosnak látszott, hogy Strahan számára ez lesz az utolsó néhány játék, amivel megdöntheti a rekordot. A bökkenő csak az volt, hogy az óra lepörgetésere berendezkedett vendégektől a normál várakozások szerint már csak futásokra lehetett számítani.

michael-strahan.jpgStrahan pedig nagyon akarta a rekordot

Ezen a ponton Brett Favre közbelépett, így Strahan és a szurkolók megkapták, amit szerettek volna. A Packers irányítója 1.&10-nél áthívta az edzők által bemondott játékot, és a teljes támadóegységet meglepve nem adta át a futójának a labdát. Ezt követően - dobóhelyzet keresését szimulálva - éppen abba az irányba fordult, ahonnan Strahan várható volt. A védővel való ütközést el kívánta kerülni, ezért kezes bárány módjára lefeküdt a földre, ahol Strahannak csak hozzá kellett érnie a sack elkönyveléséhez. Favre még magát a defensive endet is meglepte az akcióval, hiszen Strahan gyakorlatilag keresztül esett az irányítón. Abban a pillanatban pedig, amikor a Giants játékosa hozzáért ellenfeléhez, Gastineau rekordja a múlt ködébe veszett.

A Favre-Strahan akció

Bár a szakemberek és a szurkolók is egyöntetűen azt vallották, hogy Strahan megérdemelte a csúcsot, sokak szájíze keserű maradt. Annak ismeretében pedig végképp, amikor kiderült, Favre már a meccs előtt azzal viccelődött, hogy Strahannel ledumálták a rekorddöntést. A Packers játékosai is dühöngtek, amiért irányítójuk sacket ajándékozott az ellenfélnek. "A srácok idegesek voltak, amiért meg tudta csinálni a sacket. De mondtam nekik, hogy ha valaki megérdemelte ezt, az éppen ő (Strahan) volt" - próbálta csitítani a hangulatot Antonio Freeman, a vendégek elkapója.

A Giants szezonja a vereség után 7-9-es mutatóval zárult, míg a Packers 12-4-gyel, az NFC Central második helyén a playoffban folytathatta. A wild card-körben a Lambeau Fielden megverték a San Francisco 49erst 25-15-re, majd a St. Louis Rams otthonában az ő menetelésük is véget ért (17-45). Michael Strahan visszavonulásakor 141,5 sacket jegyzett, amely jelenleg is az ötödik helyre elég a kategória örökranglistáján. Nagy kár, hogy éppen a csúcsdöntést jelentő sackje a fenti kétes szituációban született.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr625495273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása