NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XCIII. Washingtoni hullaház

2013.08.27. 19:19 kothoga

Minden futballedző tisztában van vele, hogy egy meccsen bármelyik játékosát kiüthetik. Ennek megfelelően többnyire fel vannak készülve arra, hogy az elvesztett játékos helyét megfelelő minőségű cserével be tudják tölteni. Azonban a Washington Redskins vezetőedzője, Joe Gibbs legrosszabb álmaiban sem fordult elő az a szituáció, amely 1990 novemberében esett meg a csapatával Philadelphiában.

joe gibbs.jpgJoe Gibbs csapata a pokolba érkezett Philadelphiában

Az említett idény alapszakaszának felénél jártunk, amikor november 12-én az 5-3-as mérleggel álló fővárosiak a Veterans Stadiumba látogattak, hogy összemérjék erőiket az akkoriban vérdíjakban is utazó Buddy Ryan által vezetett, 4-4-es mutatót jegyző Philadelphia Eaglesszel. Az NFC Kelet riválisai néhány héttel korábban már megütköztek egymással. Akkor a Redskins hazai pályán 13-7-es győzelmet aratott, amely érthető módon nem nyerte el a philadelphiai mester tetszését. Ryan a visszavágó előtti napokban azzal tüzelte játékosait, hogy azt szeretné, addig aprítsák ellenfeleiket, amíg azokat hullazsákban (body bag) le nem viszik a pályáról.

Mint utólag kiderült, az Eagles tagjai igencsak komolyan vették a tréner kérését. A hazai védelem az első negyedben - William Frizzell defensive back révén - egy 30 yardos visszahordott touchdownnal mutatkozott be (7-0), ám nem elégedtek meg a pontokban számított fölénnyel. A szabályok adta keretek között az ellenfeleik megsemmisítésére törtek. Bár a vendégek a második negyedben még egyenlíteni tudtak (7-7), erősen körvonalazódott, hogy nem lesz egyszerű élve megúszniuk a találkozót.

buddy-ryan_1.jpgBuddy Ryan értett a játékosok motiválásához

A Redskins játékosai sorban dőltek ki a keményebbnél keményebb megmozdulások után, a vendégek ennek ellenére a harmadik negyedig tudták tartani magukat. Abban a 15 percben az Eagles három további touchdownt jegyzett (28-7), amelyből egyet ismét a védelem szerzett. Fumble-t követően Clyde Simmons defensive end 18 yardról vágtatott a célterületre. A záró játékrészben a fővárosiak is beköszöntek egyszer (28-14), de az csupán az eredmény kozmetikázáshoz volt elég.

A találkozón az igazi vereséget a Redskins a játékosai épségében szenvedte el. Az Eagles legényei nem kevesebb, mint kilenc ellenfelüket tették oly módon harcképtelenné, hogy azok nem tudták folytatni a játékot. Az áldozatok között szerepelt a vendégek mindkét irányítója, Jeff Rutledge és Stan Humphries is, miközben a gárda első számú karmestere, Mark Rypien már az idény korábbi szakaszában megsérült.

Vélemények a Body Bag Game-ről

Ennek következtében a washingtoni alakulat kényszerűségből a futóként és visszahordóként szereplő Brian Mitchellel fejezte be irányító poszton az összecsapást. Dicséretére legyen mondva Mitchell nem ódzkodott a passzjátéktól, és hat átadásából három sikeres lett. Emellett futóként is vállalkozott, és ő szállította egy yardról a vendégek meccsvégi szépítő találatát.

A hazaiak természetesen semmi sajnálatot nem mutattak a fizikai megsemmisítés határán tengődő vendégek iránt. Amikor már a sokadik Redskins-játékost vitték le sérülten a pályáról, egyikük meg is kérdezte, volna-e szükségük további hullazsákokra is. A hozzáállás nem állt távol a szabad szájú Ryantől, de az Eagles elvakult szurkolói is pontosan ezt várták a csapatuktól. A fenti beszólás kapcsán manapság Hullazsákos meccsként emlékeznek a Redskins 1990-es philadelphiai vendégjátékára.

Nagy ütések az elhíresült meccsről

Az idény végén mindkét együttes bejutott a rájátszásba. Mind az Eagles, mind a Redskins 10-6-os mérleggel végzett, és kettejük közül a Philly lett a csoportelső, míg a Washington wild card-helyen biztosította továbbjutását. Aztán amikor a playoff első körében a Redskins ismét a Veterans Stadiumba látogatott, a találkozó egészen másként alakult, mint novemberben. Joe Gibbs erősen motivált tanítványai 20-6-os sikerrel vágtak vissza a sok sérültért és a vereségért. Bár a következő körben a San Francisco 49ers jobbnak bizonyult náluk (10-28), a fővárosiak úgy tartják, hogy az 1990-es szezon nehézségei kövezték ki számukra az utat a következő idény végén megszerzett bajnoki címig.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr155480874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása