NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XC. Csalafinta pontok

2013.08.21. 18:41 kothoga

Sokan hajlamosak alábecsülni a rúgók és a mezőnygólok futballban betöltött szerepét. Pedig közismert tény, hogy a liga legtöbb pontot szerző játékosai a rúgók, ráadásul számos találkozó végződik három pontnál - azaz egy mezőnygólnál - nem nagyobb különbséggel. Nem is kérdés, hogy az utolsó pillanatokban szerzett sorsfordító mezőnygólok a sportág sokáig emlékezetes pillanatai közé tartoznak. Ennek megfelelően ami 2007 novemberében történt a baltimore-i M&T Bank Stadiumban, azt minden bizonnyal sosem felejtik el a szurkolók.

A 4-5-ös mérlegen álló Baltimore Ravens az 5-4-es mutatóval rendelkező csoportriválist, a Cleveland Brownst látta vendégül. A felek a szezon negyedik játéknapján már megmérkőztek egymással, és a Ravens az idegenben elszenvedett 27-13-as vereségért kívánt revansot venni. Erre minden esélyük meg is volt, amikor három másodperccel a rendes játékidő vége előtt 30-27-es vezetésre álltak. Már csak annyi dolguk maradt aznapra, hogy kiszurkolják a clevelandi kicker, Phil Dawson 51 yardos mezőnygól-kísérletének elrontását.

phil dawson.jpgEgy egész stadion szurkolt Dawson ellen

Innentől kezdve a dolgok érdekes fordulatot vettek. Dawson rúgása eltalálta a baloldali kapufát, ahonnan a labda látszólag a villa alsó ágára csapódott. Mivel onnan visszapattant a célterületre, a kapu alatt álló bírók némi eszmecsere után azt jelezték, a kísérlet sikertelen volt. Maga a rúgó és jó pár csapattársa szomorúan konstatálta a vereséget, míg a hazai játékosok boldogan szaladtak a pályára. Pár Browns-játékos ennek ellenére azt mutatta, hogy szerintük érvényes mezőnygól született.

A bírók összegyűltek, hogy egyeztessék a látottakat, majd a főbíró, Pete Morelli bejelentette, hogy visszanézik a mezőnygól-kísérletet. Ezt követően a visszajátszásért felelős játékvezető azonnal jelezte, hogy erre nem kerülhet sor, mivel a mezőnygól-kísérlet nem visszajátszható. A zebrák tovább diskuráltak, és a főbíró a back judge, Keith Ferguson véleményére alapozva sikeresnek ítélte a mezőnygólt. Ferguson szerint ugyanis - és ezt később a tévés visszajátszás is alátámasztotta - a labda nem a keresztlécen csattant, hanem a villát tartó rúdon. Ez pedig azt jelentette, hogy a labda áthaladt a villa ágai között.

Dawson páratlan megoldása

Következhetett a hosszabbítás. Itt pedig a Browns élt a sírból visszatért esélyével, és annak hatodik percében Dawson aznapi negyedik mezőnygóljával megszerezte a győzelmet (33-30). A sorozatban elszenvedett negyedik veresége komoly lejtőre taszította a baltimore-i alakulatot, akik a 4-2-es idénykezdet ellenére végül 5-11-gyel fejezték be a szezont. A Browns az alapszakaszt követően 10-6-on állt meg, ám 2007-ben ők sem érték el a playoffba tartó vonatot.

"Nem tudtam semmi biztosat. Csak annyit láttam, hogy eltaláltam a kapufát, ahonnan viszont előre jött ki a labda. Ugyanakkor volt néhány emberünk a kapuhoz közel, akik teljes erőből azt kiabálták, hogy a játékszer a tartórudat, vagy hogy is hívják, találta el" - nyilatkozta Dawson a meccs után. A furcsa eset nem meglepő módon elgondolkoztatta a liga illetékeseit a mezőnygól-kísérletek visszanézését illetően. Ennek következtében 2008-ban életbe is léptették a Phil Dawsonról elnevezett új szabályt, amely megengedte a bíróknak, hogy a zárt láncú videórendszeren bizonyos kísérleteket (pl. a kapufát érintőket) újra megtekinthessenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr255469960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2013.08.23. 15:24:21

A Ravens-revans szókapcsolatért külön pirospont az egyébként is remek posztnak.
süti beállítások módosítása