NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXX. Vérdíj a tehenészre

2013.07.27. 21:02 kothoga

Aki azt gondolta tavaly, hogy a New Orleans Saintsnél felgöngyölített vérdíj-rendszer új keletű találmány, az nagyot tévedett. Azt azért próbáljuk meg elhinni, hogy nem egy elterjedt ösztönzési szisztémáról beszélünk, amely a futball számos területén megtalálható. Ami viszont szinte tényként állítható, hogy a nyolcvanas évek végén a Philadelphia Eagles gardájánál ezen a nem éppen sportszerű módon is megpróbálták befolyásolni a meccsek kimenetelét.

A vérdíj (bounty) keretében egy csapat edzői külön fejpénzzel motiválják játékosaikat annak érdekében, hogy kiüssék ellenfelük kulcsjátékosait az összecsapásból. 2012-ben a Saintsnél - akkor már évek óta - Gregg Williams, a gárda korábbi védelmi koordinátora irányította a rendszert. A bökkenő csak az volt, hogy mindez napvilágra került. Az NFL vizsgálatát követően Williams meghatározatlan időtartamú eltiltást kapott (végül egy év lett belőle), de Sean Payton főedzőt is elmeszelték egy teljes szezonra. Rajtuk kívül játékosok is bűnhődtek. Közöttük a védelem kapitánya, Jonathan Vilma is, aki először egyéves felfüggesztést kapott, bár később enyhítették a büntetését.

buddy-ryan_1.jpgRex és Rob Ryan édesapja, Buddy Ryan

Hogy 1989-ben némileg másként működött a liga, azt jól mutatja az Eagles és a Dallas Cowboys két akkori, alapszakaszban lejátszott találkozóján történtek sora. A hosszú időre visszanyúló csoportbéli rivalizálás abban az évben érte el egyik csúcspontját, amely okán a két együttes rendkívül feszült meccseket vívott egymással abban az évadban. Pedig a két alakulat 24 esztendővel ezelőtt távolról sem volt egy súlycsoportban.

Első randevújukra a 12. játéknapon került sor Dallasban. Az Eagles 7-4-es mutatója egyértelműen a playoffra esélyes gárdák közé sorolta Buddy Ryan fiait. Ugyanakkor a Cowboys 1-10-zel állt, és csupán a Washington Redskins elleni három héttel korábbi siker (13-3) miatt nem lebegett Jimmy Johnson tanítványai feje felett a nyeretlen szezon réme.

Jimmy_Johnson.jpgJimmy Johnson öt idényen át vezette a Cowboyst (1989-1993)

A Texas Stadiumban éppen hálaadáskor találkoztak a csapatok, és az országos nézettség tovább szította közöttük az egyébként sem enyhe lánggal lobogó tüzet. A találkozón a vendégek sima győzelmet arattak (0-27), ám a szurkolók emlékezetében mégsem ez maradt meg. A végeredménynél sokkal fontosabbnak bizonyult, hogy a Cowboys kickere, Luis Zendejas agyrázkódást szenvedett, miután Jessie Small egy kickoff után letaglózta őt.

Az eset érdekessége volt, hogy Zendejas mindössze néhány héttel korábban igazolt Philadelphiából Dallasba, azaz igazán hiteles információkkal rendelkezett az Eagles belső dolgairól. Azt állította, hogy a Phillynél vérdíj-rendszert működtetnek, amelynek keretében a csapat tagjai pluszpénz reményében punterekre és kickerekre vadásznak. Több sem kellett Jimmy Johnsonnak. A Cowboys vezetőedzője ráharapott az ügyre, és azzal vádolta meg a vendégeket, hogy a találkozón nem csak Zendejasra, de a dallasi irányítóra, Troy Aikmanre is utaztak.

troy aikman.jpgTroy Aikman 1989-ben újonc idényét futotta

"Egyáltalán nem tisztelem azt a stílust, ahogy játszottak. Mondtam is volna valamit Buddynak, de gyorsan lement a pályáról. A nagy, dagadt seggét gyorsan bevonszolta az öltözőbe" - nyilatkozta a meccs után Johnson. Persze a nagyszájú Ryan nem ijedt meg a fenyegetéstől. "Nehezményezem a dolgot. Diétáztam, és leadtam pár fontot. Azt hittem, jól nézek ki" - hangzott a replika. A találkozóra a következő napokban gyorsan ráragasztották a Bounty Bowl elnevezést.

A felek két héttel később Philadelphiában is megmérkőztek, és félő volt, hogy az Eagles fanatikusai nem felejtik el a dallasi vádakat. A balhéra ácsingózóknak igaza is lett. A második Bounty Bowlon a szurkolók kezére játszott, hogy a meccs előtt napokig esett a hó Philadelphiában. Ennek következtében az utált Cowboys ellen a vérmes rajongók sörösüvegen át hógolyókig minden bevethettek. Ezúttal is az Eagles nyert, most csak 20-10-re, ám ismét nem a játék kapta a főszerepet.

A második Bounty Bowl vége

A Cowboys tagjai közül többeket is megdobáltak hógolyókkal, míg az egyik bíró könnyebb sérülést is szenvedett az össztűz során. Jutott muníció a CBS kommentátorainak is, akik közül Verne Lundquist úgy fogalmazott, hogy a pár nappal korábbi szájműtéte is kellemesebb volt, mint aznap az Eagles stadionjából közvetíteni. A hazaiak védő falembere, Jerome Brown próbálta csitítani a rajongókat, ám cserébe őt is lesorozták. A vendégek vezetőedzője, Jimmy Johnson csak a rendőrök kíséretében tudta elhagyni az arénát. A balhé után az Eagles vezetése úgy döntött, hogy a szezon hátralévő meccseire betiltja a sör árusítását, valamint a biztonsági személyzet létszámát is megemelték.

A Philadelphia az alapszakasz végén a csoportjában megszerzett második helyével (11-5) elcsípett egy wild card-helyet, ám szilveszter napján a Los Angeles Rams elleni hazai találkozón véget is ért számukra az idény (7-21). A Cowboys a későbbiekben sem tért magához, és 1-15-tel zárta a klub történetének második legrosszabb szezonját. A texasiak csupán első NFL-es évadukban, 1960-ban szerepeltek ennél rosszabbul, amikor 0-11-1-gyel végeztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr725429202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le'Veon 2013.07.27. 21:29:51

vilma játszott a 2012-es szezonban, volt 37 tackle-je is, igaz csak 11 meccsen lépett pályára összesen

Norman Nailer 2013.07.27. 23:17:51

Nem csoda, a végén már nehezen volt követhető az egész bounty-ügy (mármint a Saints-é). Az első komolyabb vizsgálat során a Goodell által felhozott vádak bizonyíték híján összeomlottak, így ma már korántsem tűnik egyértelműnek, hogy működött-e (legalábbis az NFL által hivatkozott formában) egyáltalán vérdíjrendszer New Orleansban. A játékosokat a fellebbezés után egytől egyig felmentették, az edzőket pedig csak azért nem, mert mellettük nem állt ki szakszervezet (és mert az már vállalhatatlan égés lett volna a Liga számára).

Norman Nailer 2013.07.27. 23:18:22

@Le'Veon: esetleg a kolléga is Steelers fan?

slowmotion 2013.07.31. 13:16:04

ejjj, a Vet... egy pár évvel korábban kellett volna ledózerolni, meg beszórni a helyét sóvel, mint ahogy az végül megtörtént :(
süti beállítások módosítása