NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXXVII. Dupla öngól

2013.08.12. 19:02 kothoga

A safety mint kétpontos akció nem túl gyakori vendég a futballpályákon. Ezt jelzi, hogy eddig nem született olyan játékos, aki teljes karrierje során legalább öt safetyt szerzett volna. Négyet is csak ketten: Ted Hendricks, aki három gárdában szerepelt linebackerként a pályafutása során, valamint a Detroit Lions korábbi defensive tackle-je, Doug English. Azonban eddig mindössze egy olyan meccset játszottak az NFL történetében, ahol egy játékos két safetyt jegyzett.

Érdekes módon őt nem Hendricksnek vagy Englishnek hívják. Ráadásul az is elmondható róla, hogy a csúcsdöntő meccsén kívül soha nem szerzett egyetlen safetyt sem. A New York Giants és a Los Angeles Rams egykori defensive endje, Fred Dryer (mivel róla beszélünk) egyébként sackek tekintetében a legjobbak közé tartozott, hiszen 176 profi találkozóján 104 alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóját. Ezzel megilletné az a kiváltság, hogy a 100+ sackes elitklub tagja legyen, ám karrierje alatt a sack sajnálatos módon nem számított hivatalos statisztikának.

fred_dryer_1981.jpgDryer a Rams mezében

Dryer 1969-ben került a ligába, amikor a Giants a draft első körében foglalta le a játékjogát. Újoncként rögtön a kezdőben találta magát, és ott nem is kívánt csalódást okozni. Három New York-i évében a csapaton belül sackek terén a legjobbnak bizonyult, a Giants mégis túl adott rajta. A New England Patriots három draftjogért cserébe vitte el, ám egyetlen percet sem játszott Foxboroughban. A játékosbörze napján ugyanis a Pats elcserélte, így a Los Angelesben székelő Ramsnél lelt új állásra.

Új csapatában eleinte Jack Youngblood mögött csak backup szerepet kapott, ám akárcsak a Nagy Almában, így az Angyalok Városában sem hiányzott egyetlen összecsapásról sem. Annak ellenére sem, hogy első, Ramsnél eltöltött szezonjában orr- és kartörést is szenvedett. 1973-ban aztán mindenki megismerte a nevét. Október 21-én a Green Bay Packers látogatott Los Angelesbe, és a negyedik negyedben 20-7-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző.

A vendégek egy támadásuk során a saját gólvonaluk előtt tartózkodtak, amikor Dryer a jobb oldalról indulva a gólterületen belül - safetyért - földre vitte Scott Hunter irányítót (22-7). A Packers a következő labdabirtoklás során sem járt jobban. Azzal a különbséggel, hogy akkor már a csereirányító, Jim Del Gaizo volt a pályán. Fryer ezúttal a támadófal közepén talált utat magának, és Del Gaizo földet érésének pillanatában (24-7) a statisztikusok új rekordot rögzíthettek.

Fred Dryer karrierje és dupla safetyje (2:48-nál)

A Rams védője 1975-ben élete egyetlen touchdownját szerezte, amikor a Philadelphia Eagles ellen 20 yardról hordott vissza interceptiont. A pontszerzés feletti érzés annyira magával ragadta, hogy egészen szokatlan módon ünnepelt. A labdát képzeletbeli dobókockaként használva hatost dobott (a touchdown hat pontjával párhuzamot vonva) az ellenfél end zone-jában. Aztán a meccs után furcsa ígéretet tett. Dryer kijelentette, hogy ha még egyszer touchdownt szerez, úgy azt követően felgyújtja a saját haját. Erre végül soha nem került sor.

A kitartás és keménység megtestesítője 13 esztendőt felölelő karrierje során csupán az utolsó, 1981-es idényében hiányzott meccsekről. Pedig nem akármilyen védelemben kapott helyet. Az általa is fémjelzett Rams a hetvenes évtizedben minden más védelemnél kevesebb pontot, kevesebb engedett összes yardot és kevesebb engedett futott yardot jegyzett, valamint a legtöbb sacket mutatta be az NFL-ben.

Fred Dryer azon kevesek közé tartozik, akik sikeres profi pályafutásuk után még híresebbé váltak. 1984 és 1990 között a rendkívül népszerű Hunter bűnügyi sorozat főszereplőjét, Rick Hunter őrmestert játszotta. Az egykori futballjátékos a mai napig szerepel a tévében, ahol producerként, íróként, valamint rendezőként is tevékenykedik.

hunter.jpgA Hunter főszereplő duója

Dryer nem volt elragadtatva attól, amikor visszavonulása után a Rams elköltözött Los Angelesből. "Utálom ezeket az embereket azért, amit tettek. Elvitték a Rams logóját St. Louisba, pedig az Dél-Kaliforniába tartozik" - kommentálta 1995-ben szeretett klubja elvesztését.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr675458019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása