NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

CIV. A koronaékszer

2013.10.01. 19:00 kothoga

Az NFL-ben igen sokféle stadionban rendeznek találkozókat. Találunk arénákat (az oaklandi Coliseumot vagy a San Francisco-i Candlestick Parkot), amelyeket eredetileg baseballra terveztek, nem kevés közöttük a fedett csarnok, amelyek építésekor az elemek kiküszöbölése volt prioritás, de például a dallasi aréna esetében tetten érhető a tulajdonos megalomán hajlama is. A színes palettán azonban létezik egy gyöngyszem, amelyet a szurkolók szinte egyöntetűen a világ legnagyszerűbb futballstadionjának tartanak.

A Green Bay Packers otthonának számító Lambeau Fieldet 1957. szeptember 29-én kezdte meg működését. Aznap a Packers ősi riválisa, a Chicago Bears látogatott az azóta szentélyként tisztelt építménybe, és rendes vendég módjára 21-17-es vereséget szenvedett. Az avatás jelentőségét jelzi, hogy az ünnepélyes ceremónián Richard Nixon amerikai alelnök is tiszteletét tette. Az akkori aréna csak a jelenkori monstrum kistestvérének tekinthető, hiszen a mai majdnem 81 ezres befogadóképességével szemben 56 esztendővel ezelőtt mindössze 32 és fél ezer ember látogathatott a stadionba.

lambeau old.jpgA Lambeau Field évtizedekkel ezelőtt

Mivel a Packers 1957 óta játszik a Lambeau Fielden, ezzel a wisconsini katlan számít az NFL legrégebbi hazai pályájának. Korábban a Bears 1921 és 1970 között játszott a Wrigley Fielden, a chicagóiak így csupán 50 évet töltöttek egy helyen. A legendás Green Bay-i aréna egyébként eleinte szimplán a City Stadium nevet viselte, ám a Packers alapítójának 1965-ben bekövetkezett halála után nem sokkal felvette a Lambeau Field elnevezést.

lambeau 2013.jpgA Lambeau legújabb bővítése, a déli magas lelátó

A stadion átadása majdnem egybeesett Vince Lombardi 1959-es Green Baybe történő igazolásával, így a kisvárosban nem okozott gondot a bérletek és a belépők értékesítése. Olyannyira nem, hogy liga annak ellenére engedélyezte a csapat hazai meccseinek helyi tévétársaságok általi közvetítését, hogy ez korábban a jegyeladástól függetlenül tiltott volt. Nem meglepő módon a Packers azon négy együttes egyike (a Washington Redskins, a Denver Broncos és a Pittsburgh Steelers mellett), amely a blackout-szabály életbelépése óta sosem esett annak hatálya alá.

Az elmúlt évtizedekben a Packers az alapszakaszban 205-108-4-es mérleget épített a Lambeau-n, míg a rájátszásban 14-4-es mutatót ért el ugyanott. Eddig összesen öt címmeccset rendeztek benne: három NFL-döntőt (köztük a híres Ice Bowlt), valamint két NFC-finálét. Három együttes (Arizona Cardinals 0-7, Baltimore Ravens 0-3, Denver Broncos 0-4) a mai napig nem érezhette meg a győzelem ízét a Lambeau Fielden, míg érdekes módon két gárda (Kansas City Chiefs 3-0, Houston Texans 1-0) eddig nem kapott ott ki.

lambeau hockey.jpgIlyen a Lambeau hokistadion

Korábban ugyan felmerült a stadion nevének értékesítése, ám arra eddig nem érkezett megfelelő ajánlat. Kérdéses, hogy erre valaha sor kerülhet-e, hiszen a klub vezetésének eltökélt szándéka a Lambeau Field elnevezés megtartása, mert a jövőben is így szeretnének tisztelegni az alapító Earl Curly Lambeau előtt. A Packers ugyanakkor a stadion bejáratainak elnevezését már eladta, ennek megfelelően az öt bejárat jelenleg a szponzorok nevét viseli.

Túra a Lambeau-n

A híres építményben természetesen nem csupán futballmeccseket tartanak. Mivel a Packers részvényeseinek száma 100 ezer fölötti, így a Lambeau Field ideális helyszín az évente megrendezésre kerülő közgyűlés számára. A stadionba szerveztek már - 40 ezer néző számára - egyetemi bajnoki hokimeccset, s volt már itt koncert is. Igaz, ez utóbbiból túl sokat nem tartottak, mivel a helyi piac egyrészt kicsi egy nagyobb eseményhez, másrészt a pálya talaját is óvni kell a nézők általi igénybevétéltől. Ugyanakkor minden évben július 4-én itt tartják a városi tűzijátékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr375546444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trottervoltam 2013.10.02. 15:09:12

Earl "Curly" Lambeau. Mivel göndör volt. Amúgy kíváncsi volnék, hogy mennyire lehet bármit látni a lelátó hátsó soraiból. Találtam egy érdekes linket: sportandsociety.com/the-latest-news/the-increasingly-huge-video-screens-of-nfl-stadiums
süti beállítások módosítása