NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLVIII. A kétarcú irányító

2013.05.21. 19:39 kothoga

"Tudom, milyen keményen küzdött mindenki a csapatból annak érdekében, hogy a mai meccset megnyerjük. És éppen ezért olyan nehéz lenyelni, hogy kikaptunk. Vállalok minden felelősséget azért, hogy elszúrtam a végét. Az én hibám volt" - nyilatkozta Tony Romo, a Dallas Cowboys irányítója 2007. január 6-án. A texasi alakulat azon a téli napon lépett fel a Seattle Seahawks otthonában, ahol egészen extrém módon veszítettek a rájátszás wild card-körében. Az irányító akkor még nem is sejthette, hogy pályafutása alatt jó párszor kényszerül majd hasonló vallomásra.

Romo abban az esztendőben vált a Cowboys kezdő karmesterévé, amikor idény közben vette át a stafétabotot Drew Bledsoe-tól. A szakma a fiatal irányítót tartotta a dallasi playoffba jutás fő letéteményesének, korántsem alaptalanul. Az akkor 26 éves játékos nagyszerűen pótolta az addig az interceptionöket és a sackeket számtalanul gyűjtő Bledsoe-t, és az első hat NFL-beli kezdése során 5-1-es mérleget jegyzett. Mindez különösen figyelemre méltó volt annak tükrében, hogy Romo 2003-ban draftolatlan szabadügynökként került a Cowboyshoz.

tony romo.jpgTony Romo talán itt is egy hibáján mereng

Az említett wild card-meccs komoly izgalmakat hozott. A vezetés a találkozó során már négyszer cserélt gazdát, amikor bő egy perccel a vége előtt a Seahawks 21-20-as vezetését mutatta az eredményjelző. Mindez azonban cseppet sem hatott nyugtatólag a hazaiakra, mivel a Cowboys a Seattle másfél yardos vonalán tartózkodott. A vendégek negyedik kísérlet elé néztek, és mivel mindössze néhány inch hiányzott nekik a first downhoz, Bill Parcells főedző eljátszott a gondolattal, hogy mezőnygól helyett inkább nekimenjenek negyedikre.

Aztán a Seahawks időkérése után végül a dallasi mester a speciális csapatrészét küldte pályára, hogy bevállalják a 19 yardos, azaz a jutalomrúgásnál is közelebbi mezőnygól-kísérletet. A Seattle közönsége minden létező módon próbálta zavarni a vendégeket, ám nem volt olyan józan gondolkodású ember, aki bízott volna abban, hogy Martin Gramatica elvéti a közeli rúgást. Mint utólag bevallotta, Shaun Alexander, a Seahawks futója már arról diskurált az oldalvonalnál Deion Branch elkapóval, hogy össze kell kapniuk a maradék időben magukat ahhoz, hogy egy mezőnygóllal visszavegyék a vezetést.

bill-parcells.jpgBill Parcells, a Cowboys korábbi mestere

A dallasi long snap jónak is bizonyult, aztán valami váratlan történt. A holderként szereplő Romo ugyanis nem tudta lehelyezni a labdát a rúgója elé. A közönség ebből csak annyit láthatott, hogy Gramatica meg sem próbál lendíteni, helyette viszont az irányító - a játékszerrel a kezében - megiramodott a pálya bal oldala felé. Romo jól mérte fel a helyzetet, hiszen az egyetlen lehetősége az lett volna, ha önmaga befut a célterületre. Azonban a hazai speciális egység tagjai gyorsan kapcsoltak, és Jordan Babineaux kihúzta Romo bokáját. Az irányító elesett, és se first down, se mezőnygól nem született a playből.

Aki már hallott a 12. Emberként elhíresült seattle-i szurkolókról, el tudja képzelni az eset utáni hangzavart. Talán még az sem kizárt, hogy - akárcsak néhány évvel később Marshawn Lynch futásánál - akkor is kisebb földrengést okozott a rajongók tombolása, ám nincs információ arról, vajon jelzett-e Babineaux szerelése után a szeizmográf. Azt viszont tudjuk, hogy a labda még egyszer visszakerült a hátralévő időben a dallasiakhoz. Romo az utolsó másodpercekben a félpályáról még elengedhetett egy hail maryt, de az nem járt sikerrel. Az egypontos győzelemmel a Seahawks jutott a divíziós körbe, ahol hosszabbításos meccsen a Chicago Bears ellenében ők is elbuktak.

Romo bakija és az őrjöngés

Ugyan akkoriban sokan emlegették, hogy Romo karrierjét nem fogja meghatározni az elrontott mezőnygól-kísérlet, ám mintha mégis ez lenne a helyzet. Személyében kétségtelenül a jelenkor egyik legjobb irányítóját tisztelhetjük, aki igen sokszor magabiztos játékkal és nagyszerű statisztikákkal rukkol elő. Viszont amikor a tét emelkedik, Romo keze remegni kezd. És ha innen nézzük a helyzetet, kijelenthetjük, hogy a dallasiak kilencese nem nyerő alkat. Elsősorban ezért is hatott (számomra mindenképpen) bombameglepetésként, hogy a Cowboys az idei holtszezonban hat évre szóló, 108 milliós szerződést adott az irányítónak. Lelkük rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr715311754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trottervoltam 2013.05.22. 15:01:12

Mint tudjuk, a hat év lehet sokszor egy is, és a fizetendő összeg eshet nagyot. Szerintem pont az lehetett a cljuk, hogy megnyugtassák szerencsétlent. Bár, ahol Jerry Jones a GM ott semmi sem kiszámítható.

kothoga 2013.05.22. 18:16:01

Azt hiszem, az mindent elmond Jonesról, h nemrégiben azt nyilatkozta magáról, az eredményei alapján Jerry Jones tulajdonosnak ki kellene rúgnia Jerry Jones GM-et.

NYJetsTD 2013.05.22. 22:42:00

Ha meg beszalad vele, azt mondják: zseniális. Mindenesetre ha én lennék a főnök, egy ilyen húzás után Romo 108 dollárt sem kapna. Ez egyszerűen balfasz megoldás volt.
Érdekes húzás ez a 6 éves hosszabbítás, majdnem 40 éves koráig tart. Azért nem mindenki Favre...

Trottervoltam 2013.05.23. 10:36:55

Egyébként egész csokor Romo vicc kering a neten. Szegényt nem kímélik a "népek". :)

kifordított nagyanyó 2013.05.24. 19:41:00

@NYJetsTD: Az tényleg nagy lett volna ha befut.
A bátyám is néha azt nézi,hogy ha a fal elmegy egy irányba és velük a védők is,akkor a futó miért nem megy a másik irányba.
Néha én is így gondolom.
De ezt látva,ahogy látom,hogy hamar lekapták Romót nem tudom.

De egyszer beindulhatna a szekerünk!

NYJetsTD 2013.05.25. 09:24:57

@kifordított nagyanyó: Mivel a dolog tudatos volt, hiszen a biztos rúgópontokat akarta felváltani a bizonytalan TD-re, ezért egyértelműen barom volt a srác. Ráadásul annyira szűk területen akarta megoldani a dolgot, hogy a bőr elkapásának a pillanatában már ott is lihegett a 27-es Jordan Babineaux.
A másik oldal még nagyobb gebasz lett volna, ráadásul mire megfordul, az is egy másodperc veszteség.

"De egyszer beindulhatna a szekerünk!"
Hát a draftot elnézve...nem túl biztató...
Szerintem a Giants és az Eagles is jobban igazolt, a Redskins már tavaly is magára talált... szóval nehéz menet lesz.

kothoga 2013.05.25. 10:14:03

@NYJetsTD: Korrigálnék. Romo megmozdulása nem volt tudatos. Lehet, h a videó nem adta vissza teljesen, de nem tudta rendesen letenni a labdát a rúgója elé. Utána már megpróbálta maga bevinni, ami gyors reakcióra utal, ám az nem járt sikerrel.
Szerintem ebben a helyzetben nem is lehetett volna kockáztatni, hiszen a mezőnygól megszerzésén volt a hangsúly. Negyedik downról beszélünk, és még ha csupán néhány inch választotta el őket a first downtól és bő egy yard a touchdowntól, egy sikertelen play a kiesést hozta volna a Dallasnak.
A mezőnygól után meg imádkozni kellett volna azért, h a védelem még mezőnygól-távolság előtt megfogja a Seahawks támadóit a hátralévő bő egy percben.

kifordított nagyanyó 2013.05.25. 11:09:18

@NYJetsTD: Igaza van @kothoga: -nak.
Negyediknél az ember megpróbálja.
Meg kell próbálnia.

NYJetsTD 2013.05.25. 19:53:04

@kothoga: Igaz. Korrigálnom kell magam, egyértelmű hogy elcseszte az átvételt, van is róla egy jó kép, az alábbi videó 27. másodpercénél. Csak zavaróan sokáig tartotta lent a jobb kezét, de ezek szerint csak masszírozta a labdát, nem taktikázott...

espn.go.com/dallas/nfl/story/_/id/8375780/bobbled-snap-seattle-hovers-tony-romo-accomplishments-dallas-cowboys

Úgyhogy nem debil, csak béna volt... :) Bocsesz!

De hogy otthon is seperjek, az is "szépségdíjas" volt, amikor a Pats ellen Sanchez az elmúlt évad bakiját követte el, saját emberünknek futott neki és ejtette ki a labdát, amiből a Pats sima TD-t hordott vissza...
süti beállítások módosítása