NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XII. A Helmet Catch

2013.03.19. 21:12 kothoga

A futball a 92 éves története során fantasztikus elkapások egész sorát vonultatta fel. Azonban létezik egy játék, amelyre szinte mindenki a leghihetetlenebb és legbriliánsabb elkapásként emlékszik (és most felejtsük el picit az Immaculate Receptiont, ahol a véletlen is komoly szerepet játszott): a Helmet Catch. A play, amelyet Eli Manning és távolról sem klasszis elkapója, David Tyree mutatott be, tönkre zúzta a 2007-es Patriots hibátlan szezonját, akik egyetlen vereségüket éppen a legrosszabbkor, a 42. Super Bowlon gyűjtötték be.

A 2008. február 3-án lejátszott nagydöntőből mindössze 1:15 maradt hátra. A Pats 14-10-re vezetett, mivel másfél perccel korábban Randy Moss révén touchdownt szereztek. A labdát így a Giants birtokolta. A piros-kékek a saját 44 yardos vonalukon tartózkodtak, ahol 3.&5 várt rájuk. A második kísérletnél Asante Samuel kis híján leszedte Manning passzát, amely interception minden bizonnyal eldöntötte volna a meccset.

eli manning.jpg

A kisebbik Manning-fivér az első aranygyűrűjét ünnepelhette a 42. Super Bowlon

A New York-i gárda passzjátékot hívott. Az irányítónak egy mélységi átadással az egyik elkapóját kellett volna megtalálni, de a Pats védő falemberei rögtön óriási nyomást gyakoroltak Manningre. A karmestert többen elérték, egyikük a mezét is megcibálta, de földre teperni nem voltak képesek. Amikor az irányító végre bele tudott állni a dobásba, a Pats 24 yardosán helyezkedő Tyree-t vette célba.

A Giants receivere eredetileg egy másik útvonalat futott, ám látva Manning nehézségeit, visszalépett, hogy opciót kínáljon a csapattársának. Az átadás elérte Tyree-t, és az elkapó megpróbálta lehúzni a játékszert. A támadónak eközben komoly problémái merültek fel, hiszen a nyakán lógott a New England kőkemény safetyje, Rodney Harrison. Ennek következtében Tyree egyik keze lecsúszott a labdáról, és az elkapó a sisakjához szorította azt, nehogy elcsenjék tőle a játékszert. Az egyensúlyát vesztett Tyree dereka a földre éréskor majdnem kettétört, de a játékos mindvégig megőrizte uralmát a labda felett, így az elkapás érvényesnek bizonyult.

A Helmet Catch visszafogott amerikai kommentárral,...

... miközben Faragó Ricsiék megőrültek.

A minden idők legnagyobb Super Bowl-játékának választott megmozdulás 32 yardot hozott a Giants konyhájára. A New York-iak első kísérlethez jutottak általa, és négy játékkal később Plaxico Burress elkapásával megpecsételték a Pats sorsát. A Giants 17-14-re győzött, és bajnok lett, a New England számára pedig keserűvé vált a kis híján 19-0-val zárult szezon vége.

Plax touchdownja és Ricsi lányos zavara

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr395148959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása