NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

CIII. Hupikék törpikék

2013.09.27. 16:54 kothoga

Talán az egyik legérthetetlenebb szabály az NFL-ben, hogy a touchdownt szerző játékosra túlzott gólöröm miatt sárga zászlót dobnak. Ráadásul az idei évben még tovább is szigorították a pontszerzés után megengedett magatartási vonalat. Ilyenkor kissé olyan érzése van az embernek, mintha ebben a ligában még rendesen örülni sem volna szabad. Pedig nem volt ez mindig így.

1984 előtt az NFL vezetői szemet hunytak a touchdownt szerző játékosok boldogsága felett. Nem járt büntetés túlzott gólörömért, mivel nem is ismerték ennek fogalmát. Viszont a nyolcvanas évek elején felütötte fejét egy jelenség, amellyel mindenképpen kezdeni akartak valamit. Más ötletük nem lévén gyorsan be is tiltották azt.

A Washington Redskins támadói ugyanis elkezdtek koreográfiákat gyártani a touchdown utáni ünneplésre. A Fun Bunch (magyarul kb. bulis banda) néven elkeresztelt csoport ugyanis egyre több figyelmet fordított arra, hogy a pontszerzéseiket rendesen megünnepeljék a pályán. Nem túlzás azt állítani, hogy egyik-másik "gyakorlatuk" elsajátítására legalább annyi időt fordítottak, mint egy play betanulására.

smurfs.jpegTouchdownünnep a Redskinsnél

A nyolcvanas évek eleje egyébként igen komoly sikereket hozott a Redskins számára. 1982-ben a csonka idény végén bajnokságot nyertek, de egy évvel később is csupán a Super Bowlban kaptak ki az Oakland Raiderstől. Ennek megfelelően a játékosok igen gyakran mutathatták be produkcióikat a touchdownokat követően, és ezek igen magas tetszésindexet értek el.

A Fun Bunch tagjai közé Art Monk, Virgil Seay, Charlie Brown és Alvin Garrett elkapókat, valamint Rick Walker és Don Warren tight endeket soroljuk. Az említett években ők számítottak Joe Theismann irányító legfontosabb célpontjai közé. Külön érdekesség, hogy a három alacsony termetű receiver, Seay (173 cm), Brown (178 cm) és Garrett (170 cm) a csoporton belül külön becenevet kapott: a mesefigurák után ők voltak a Hupikék Törpikék. Seay-t az a megtiszteltetés is érte, hogy őt nevezték Törpapának.

Táncolnak a Rézbőrűek

A Fun Bunch egyik leghíresebb megmozdulása a csoportos pacsizás volt. Ennek során a touchdown után kis kört alkotva összeálltak, majd egy ütemre felugrottak. Emelkedésük legmagasabb pontján aztán összecsapták a tenyereiket. Ezt első alkalommal az 1982-es idény rájátszásának első fordulójában, a Detroit Lions elleni meccsen mutatták be.

Az örömüket kifejező játékosok nem a védők inzultálása céljából fejlesztették ki a mutatványaikat, ám az éppen pontokat kapó védelem tagjai természetesen sokszor igencsak ingerült állapotban nézhették végig a touchdowntáncokat. Mindez aztán a liga illetékeseinek is szemet szúrt. 1984-ben vezették be a túlzott ünneplés fogalmát, és onnantól kezdve pénzbírság és eltiltás is fenyegette azokat, akik nem bírtak a pontszerzést követő érzelmi kitöréseikkel. 2006-tól kezdődően pedig minden túlzott gólöröm automatikusan magával hozta a sárga zászló bedobását, illetve a 15 yardos büntetés kirovását.

art monk.jpgArt Monk az elkapó pozíció igazi klasszisa volt

A Fun Bunch tagjai nem pusztán színészi képességeikkel, hanem futballtudásukkal is sokszor bizonyítottak. Valamennyien bajnoknak mondhatják magukat, hárman közülük Pro Bowlon is jártak. Monkot pedig 2008-ban a cantoni Hall of Fame-be is beiktatták.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr225536526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trottervoltam 2013.09.30. 11:29:00

Ez a része az NFL-nek egy picit hiányzik is nekem. Régi filmeken látni ilyet, igen komoly koreográfiák voltak.

Manapság már csak "signature move"-ok vannak.
süti beállítások módosítása