NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXV. Rekordok délutánja

2013.06.24. 18:57 kothoga

Bár az NFL-ben számtalan csúcsot tartanak nyilván, igazán komoly, történelmi rekordok csak ritkán születnek. Annak pedig pláne kevés az esélye, hogy egy találkozón két kategóriában is olyat produkcióval rukkoljon elő egy játékos, amilyenre korábban még nem volt példa. Ilyen szokatlan eset szemtanúi lehettek 2007. november 4-én a minneapolisi Metrodome-ban helyet foglaló szurkolók, akik a Minnesota Vikings-San Diego Chargers összecsapásra váltottak jegyet.

metrodome.jpgA Vikings minneapolisi arénája

Az első negyedben LaDainian Tomlinson és Adrian Peterson egyaránt egy yardról szerzett touchdownt, és úgy tűnt, hogy az első félidő nem is hoz több pontot. Annak utolsó másodperceiben azonban olyan történt, amire mindig emlékezni fogunk. A hazaiak a félidő legvégére a vendégek 40 yardos vonaláig jutottak, és Ryan Longwell révén 58 yardos mezőnygól-kísérlettel próbálták meg átvenni a vezetést. A dolgok azonban a Vikings szemszögéből nem is alakulhattak volna rosszabbul.

Antonio Cromartie.jpgCromartie nem hitt a sikeres mezőnygólban

A rúgás ugyan a kapufák közé tartott, ám rövidnek bizonyult. Ezzel még nem is lett volna semmi baj, ha erre nem számít a Chargers villámléptű cornerbackje, Antonio Cromartie. A kapu alatt várakozó védő egy óriási ugrással elkapta a játékszert, majd megindult, hogy visszahordja azt. Eleinte a pálya közepén futott, majd jobbra vágott. Még a saját térfelén járt, amikor lehetett látni, hogy a meglepett hazai speciális egység tagjai nem lesznek képesek megállítani őt. Cromartie az akcióból végül úgy szerzett touchdownt, hogy a Vikings játékosai közel sem tudtak kerülni hozzá. Mivel korábban Nate Vasher 108 yardos visszahordása jelentette a leghosszabb játékot a liga történetében, így Cromartie 109 (ránézésre 109,9) yardos touchdownja NFL-csúcsot jelentett.

Az NFL történetének leghosszabb játéka

És ez még csak a kezdet volt. Adrian Peterson, a Vikings újonc futója az első félidő után 43 futott yardon állt, ám minden bizonnyal őt is feldühítette Cromartie mutatványa. Ennek következtében a mindössze nyolcadik profi meccsén szereplő AP a második félidőben egyszerűen megállíthatatlannak bizonyult. Bulldogszerű megiramodásokkal és követhetetlen irányváltoztatásokkal megspékelve hihetetlen vágtákat mutatott be, amelyeknek köszönhetően két hosszú (64 és 46 yardos) touchdownt is jegyzett. Azonban az utókor mégsem a pontszerzései miatt emlékszik rá.

adrian peterson.jpgAP más újonc szezonjában zseniális volt

Már az utolsó percen jártunk, amikor a lilák klasszisa a meccsen 293 futott yardon állt. Ez abban a pillanatban azt jelentette, hogy mindössze két yardra volt Jamal Lewis 2003-ban bemutatott 295 yardos csúcsától. A találkozó addigra eldőlt, mivel a Vikings 35-17-es vezetését mutatta az eredményjelző. Ennek megfelelően Brad Childress vezetőedző futójátékot hívott, és Peterson éppen háromyardos hordást mutatott be. Ezzel pedig megdőlt az egy összecsapáson egy játékos által jegyzett legtöbb futott yard rekordja.

Peterson mérlege: 30 hordás, 296 futott yard, három touchdown

Peterson aznapi teljesítményével az idényben nyolc meccs után már 1.036 futott yardon állt. Ezzel erősen veszélyeztette Eric Dickerson 1983-ból származó 1.808 yardos újonc szezoncsúcsát, de az ugyancsak Dickerson nevéhez fűződő 2.105 yardos rekord is megdönthetőnek látszott (végül a futó mindkét csúcstól elmaradva 1.341 yarddal zárta a 2007-es évadot). A running back a Chargers ellen a 296 futott yardja mellé 19 elkapott yardot is szerzett, így 315 összes yarddal fejezte be az összecsapást. A produkció értékét jól mutatja, hogy a forduló azonos idősávjában játszó 17 másik csapat közül kilenc kevesebb támadó yarddal fejezte be a meccsét, mint Peterson.

eric dickerson.jpgDickerson rekordjai végül nem dőltek meg

A 197 passzolt yarddal és egy interceptionnel végző Philip Rivers - szokásához híven - a találkozó során szinte végig a bírókkal veszekedett. A Chargers irányítója a meccs után elmondta, hogy valójában a Vikings játéka miatt érzett csalódottsága okán szövegelt annyit. "Ez is a játék része. Nagyon frusztráló volt, ahogy játszottunk. Nem csináltunk elég playt ahhoz, hogy nyerjünk, holott minden meccs erről szól" - nyilatkozta Rivers. Hazai oldalon Brad Childress sokkal elégedettebb lehetett, mivel a Vikings 24 találkozó után első alkalommal érte el a 35 pontos határt. "Éppen úgy játszottunk, ahogy azt szeretném. Minden tiszteletem a futójátékunké, amelyről nem tudtak bennünket letéríteni" - mondta a tréner.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr565376172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása