NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXIV. Vasemberek meccse

2013.06.21. 22:11 kothoga

Manapság az NFL-csapatok számára kötelező előírásként szerepel, hogy 53 játékos kaphat helyet az aktív keretükben. Emellett a szabály arról is rendelkezik, hogy egy gárda egy meccsre 45 fős rosterrel mehet. Mindez azonban nem volt mindig így. Olyannyira nem, hogy a távoli múltban rendeztek egy találkozót, ahol az egyik csapat egyetlen cserét sem nevezett az találkozóra, azaz 11 emberrel játszották végig a 60 percet. A mai posztban a Portsmouth Spartans 1932-es hőstettére emlékezünk.

portsmouth stadium.jpgA Portsmouth Spartans korábbi otthona, a University Stadium

Az NFL-ben az 1920-30-as években számtalan kisvárosi franchise szerepelt. Ennek keretében hívták életre az Ohio déli részén elterülő, 42 ezer lakosú Portsmouthban 1929-ban a Spartans gárdáját. Az új egylet nem is habozott a bemutatkozással, hiszen már az alapítását követő esztendő szeptemberében pályára léptek az NFL-ben, és 13-6-os győzelmet arattak a Newark Tornados ellenében. Bár az első idényüket a közepesnek mondható 5-6-3-as mérleggel zárták, 1931-ben hirtelen komoly kihívói lettek az előző két évadban bajnoki címet szerző Green Bay Packersnek.

A felek az 1931-es szezon közepén egyaránt 7-0-0-ás mutatóval álltak, így hamar egyértelművé vált, hogy kettejük közül kerül ki a végső győztes. Mivel sokáig fej fej mellett haladtak, jó esély mutatkozott arra, hogy a decemberre tervezett egymás elleni összecsapás dönthet a győztes javára. Aztán nem került sor semmilyen decemberi meccsre. A Packers 12-2-es mérlegével maga mögé utasította a 11-3-mal végző Spartanst, akik a mindent eldöntő ütközettel bajnoki címet nyerhettek volna. A Green Bay vezetői - kihasználva az időszakra jellemző szabályt, hogy minden csapat maga köti le neki tetsző számban a bajnoki találkozóit - stornózták a nagy rangadót, így a dühöngő portsmouthiak bele kellett törődjenek a második helybe. 

portsmouth spartans 1932.jpgA Spartans 1932-es csapata

1932-ben az erőviszonyok némiképp átalakultak, és a trónkövetelő Spartansnak a Chicago Bears lett a legnagyobb ellenfele. Sokáig ugyan a Packers is harcban volt az újabb aranyért, ám december során két vereséget szenvedtek a legnagyobb vetélytársaiktól, és kiszálltak az első helyért folytatott küzdelemből. A Green Bay december 4-én Portsmouthban lépett pályára, ahol a helyiek nem felejtették el az egy évvel korábbi történéseket.

A bosszúvágy éltette őket, és nem mindennapi módját eszelték ki a revansnak. George Clark vezetőedző úgy határozott, hogy a bajnokság végkimenetelét döntő módon befolyásoló összecsapásra egyetlen cserét sem nevez, és mindössze 11 játékossal vívják meg a rangadót. Nos, a számítása bevált. Az azóta "Iron Man Game"-re, azaz a "Vasemberek Meccsére" keresztelt találkozón a Spartans minden idők egyik legfényesebb diadalát aratva 19-0-ra kalapálta el a címvédőt.

Clark_George_Potsy_Lions.pngGeorge Clark vezetőedző

A nagyszerű győzelemmel a Spartans 6-1-4-re módosította mérlegét, amely a kor szabályai miatt, miszerint a döntetlenek nem számítanak, pontosan megegyezett a Bears 6-1-6-os mutatójával. Mivel az aranyérem kérdését el kellett dönteni, a liga vezetői a történelem első playoffmeccsét rendelték el. Azon a Spartans Chicagóban 9-0-s vereséget szenvedett. Ezzel pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy a 6-2-4-es mérlegével a 10-3-1-gyel végző Packers mögé kerültek, így a harmadik helyre csúsztak a portsmouthi legények.

1933-ban a visszaesés éve következett a Spartans számára, és 6-5-tel végeztek a bajnokságban. Mivel az NFL akkoriban már egyre inkább a nagyvárosi franchise-okat preferálta, az volt a portsmouthiak utolsó éve a ligában. 1933. december 3-án játszották utolsó meccsüket az aprócska településen, amikor a korábbi nagy rivális Bearstől kaptak ki 17-7 arányban. A következő évben az együttes Detroitba költözött, ahol Lions néven folytatták történetüket. Nem is rosszul, hiszen második detroiti idényükben, 1935-ben máris bajnoki címet ünnepelhettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr415372748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2013.06.22. 15:40:47

Ez is jó volt. Amúgy azóta, ha a támadó és védősor tagjait nem cserélik, Iron Football - nak hívják. Illetve akkor is, ha csak pár cserével áll ki a csapat, mert nincs elég játékos a keretben.

Valahol van egy ilyen írásom, ha jól emlékszem, hogy melyik évben melyik egyetemi csapat játszott kényszerből ilyen focit, majd előkeresem (remélem meg van még). Mert egyetemi csapatok esetén történik meg főleg az ilyesmi.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2013.07.09. 12:35:53

jó poszt, jó posztok, tök jó blog.
süti beállítások módosítása