NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LII. Öt gyűrű mindenek felett

2013.05.31. 20:43 kothoga

Minden futballista álma, hogy bajnoki címet jelentő aranygyűrűt húzzanak az ujjára. Ez aztán vagy összejön, vagy nem. A történelemben már sokszor előfordult, hogy a sportág igazi klasszisai nem voltak képesek bajnoki címmel megkoronázni kiváló pályafutásukat. Ugyanakkor a másik végletre is számos példát hozhatunk fel, amikor kiegészítő emberek szereztek akár több aranygyűrűt.

A kiegészítő jelző semmiképpen nem helytálló Charles Haley esetében. A James Madison Universityről érkező defensive end a bajnoki címek tekintetében ugyanakkor mindenki felett áll, mivel 13 idényt felölelő profi karrierje alatt ötször került aranygyűrű az ujjaira. Ez pedig rajta kívül senki mással nem fordult elő az NFL történetében. Mielőtt a futballistenek szeszélyességét hoznánk szóba, érdemes közelebbről áttekinteni, hogyan lett Haley minden idők legtöbbszörös bajnoka.

charles-haley 1.jpgHaley és az öt gyűrű

A védő 1986-ban került a ligába, amikor a draft negyedik körében az összesített 96. helyen választotta őt ki a korszak legjobb csapata, a San Francisco 49ers. A Joe Montana vezette együttes addigra már kétszer is megszerezte a Vince Lombardi Trófeát, de érezni lehetett, hogy még további sikerek is rejlenek az alakulatban. Haleynek nem is kellett csalatkoznia, hiszen  az 1988-as és az 1989-es szezon végén is megkoronázták a klubot és őt magát. A következő két idény nem hozott számára diadalt, ráadásul erősen összekülönbözött George Seifert vezetőedzővel és Steve Young irányítóval, így elfogadta a Dallas Cowboys invitálását.

charles haley 2.jpgA bajnoki gyűrűk közelről

Ezt nem is tehette volna jobb időzítéssel. A Cowboysnál töltött 1992-96-os időszak alatt háromszor is bajnok lett, ezzel ötre bővítette a gyűrűkollekcióját. Számos sérülés után az 1996-os szezon után visszavonult, hogy bő egy évnyi kihagyás után ismét visszatérjen San Franciscóba az 1998-os bajnokság rájátszására. A következő idényben még valamennyi alapszakasz-találkozón játszott, de az évad zárásakor végleg szögre akasztotta a sisakját.

Haley több idényben is meghatározó embernek számított a csapatainál. A 13 esztendő során hat olyan szezont produkált, amikor kétszámjegyű sacket ért el. Ezek közül az 1990-es idényben vitte legtöbbször földre az irányítókat, szám szerint 16-szor. Összesen 100,5 sacket jegyzett, ezzel pedig bekerült abba a 29 védőt számláló klubba, ahol a 100 sacknél többel rendelkező játékosokat tartják számon. A még ma is aktív passzsiettetők közül Dwight Freeney, DeMarcus Ware, Julius Peppers, Jared Allen és John Abraham tagja az elitklubnak.

Haley pályafutásának legszebb mozzanatai

Haleyről sokan azt gondolják, hogy pusztán az egyedinek számító öt aranygyűrűje miatt alanyi jogon járna számára hely Cantonban. A korábbi ötszörös Pro Bowler, kétszeres All-Pro defensive endet eddig mégsem választották be a Hall of Fame-be, amelyet elsősorban szokatlanul nyers, maró stílusával magyaráznak. 2010-ben és 2011-ben is a 15 finalista között szerepelt, de egyszer sem kapott kellő számú voksot a bekerüléshez. Ugyanakkor 2011-ben némi kárpótlást nyújthatott számára, hogy beiktatták a Dallas Cowboys történetének legjobbjait tömörítő Ring of Honorba.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr245338104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása