NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLIX. Rablók a Fekete Lyukból

2013.05.23. 18:05 kothoga

A liga legfanatikusabbnak mondott és annak is tűnő szurkolóit Oaklandben találjuk. Amikor a Raiders hazai meccséről közvetít a tévé, megszokott dolog, hogy a lelátókon rengeteg ezüst-fekete színekben pompázó rajongót láthatunk. Természetesen a rablónak és egyéb félelmetes figurának öltözött hívek nem csendben ülik végig a találkozót. Hangerőben mindenképpen a liga legjobbjai közé sorolják őket, amely a külsőségekkel mixelve igencsak komoly hazai pályát teremt a kaliforniai alakulat számára.

Black-hole1.jpgA színek: ezüst és fekete

A Black Hole, vagyis a Fekete Lyuk szekció számít az oaklandi közönség igazi keménymagjának. Ők az egyik kapu mögötti alsó lelátó négy szektorát töltik meg. Az elnevezésük eredete nem tisztázott, de annyi bizonyos, hogy korántsem patyolat tisztaságú lelkek alkotják ezt a szurkolói kört. A Black Hole rajongói klubot egyébként 1995-ben hívták életre, miután a Raiders visszaköltözött Los Angelesből Oaklandbe. Azóta NFL-szerte őket tartják a legkeményebb, legszenvedélyesebb és leghűségesebb tábornak.

Black-Hole2.jpegA hírhedt Fekete Lyuk

A Fekete Lyuk tökéletesen megtestesíti azt a szellemet, amelyet a 2011-ben elhunyt korábbi vezetőedző és tulajdonos, Al Davis képviselt majdnem fél évszázadon keresztül. A lázadó és öntörvényű Davis ellentmondást nem tűrő karaktere olykor rettegéssel töltötte el a rivális csapatokat és vezetőiket. Személyiségét jól jellemzi, hogy amikor az AFL főigazgatójaként eltökélt szándéka volt az NFL leigázása, a két rivális liga vezetői inkább a háta mögött egyeztek meg az összeolvadásról, mintsem felvállalják a vele való szembenállást.

Al Davis 2.jpgA néhai rettegett vezér, Al Davis

Davisnek az egész világ elleni hadüzenete ma is kiválóan tetten érhető a Fekete Lyuk tevékenységében. Bár a honlapjukon előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a szándékaik barátságosak, ezt elég nehéz elhinni nekik. Állítólag igen komoly jótékonysági tevékenységet folytatnak, ám a külsejük, a viselkedésük és a megnyilvánulásaik ennek ellenére nem nyerik el a többség bizalmát. Bármilyen hihetetlen, a dolog odáig fajult, hogy a Fekete Lyuk tagjai másfél éve pr-szakembert fogadtak fel az imidzsépítésük érdekében.

A Black Hole bemutatkozik

2009-ben ennél sokkal világosabb kampányba fogtak, amely jóval inkább passzol a profiljukhoz. Azt kívánták elérni, hogy ne csak ők, de az egész oaklandi szurkolósereg feketébe öltözzön a Raiders hazai meccsein. A saját megfogalmazásuk szerint ezzel azt a célt akarták szolgálni, hogy minden ellenfél számára egyértelmű legyen: a Coliseum "a fájdalom valódi háza". Az aréna feketébe öltöztetéséhez minden segítséget megadnak a többi szurkolónak, hiszen a hivatalos honlapjukon (www.blackholefans.com) pólót, sapkát, törülközőt és rengeteg egyéb kiegészítőt árusítanak.

raiders fans2.jpgNehéz elképzelni, hogy barátkozni akarnának

A Fekete Lyuk tagjai működésük évei alatt igazi családdá kovácsolódtak. Az egész Egyesült Államokban fellelhetőek kisebb-nagyobb csoportjaik, de más országokban is szerveződtek rajongói klubjaik. A Raiders idegenbeli találkozóira csapatostul járnak, olyankor egész szállodákat, éttermeket és kocsmákat képesek megszállni. Ráadásul számukra cseppet sem elrettentő, hogy az oaklandi klub a 2002-es, Super Bowlt hozó idénye óta egyetlen alkalommal sem tudott sem pozitív mérlegű szezont produkálni, sem a harmadik helynél előrébb végezni az AFC Nyugatban.

raiders fans3.jpgA Raidersért és egymásért is tűzbe mennének

Egy ilyen szurkolói banda természetesen a meccsek előtt is közösen hangolódik. A Coliseum parkolójában az összecsapások előtt egy külön sátrat állítanak fel maguknak, ahová nem pusztán a saját tagjaikat várják, de a tevékenységük iránt érdeklődőket is szívesen látják. Minden idők egyik leghíresebb tailgate partyja is egy Raiders-meccshez köthető. Az oaklandi gárda 2003 januárjában a Tennessee Titans ellen lépett fel az AFC döntőjében, amely előtt általános megdöbbenésre a Metallica adott másfél órás ingyenes koncertet a rajongóknak. A magyarázat pofonegyszerű: a San Francisco-i illetőségű metálbanda énekese, James Hetfield a Raiders fanatikus szurkolója.

A Master of Puppets az oaklandi tailgate partyról

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr675314869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása