NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XXXV. Pontzuhatag Washingtonban

2013.04.28. 21:03 kothoga

A Washington Redskins-New York Giants csatározások igen régre nyúlnak vissza az időben. A két franchise közül a fővárosi alakult később (1932-ben Boston Braves néven), és azóta mindössze kettő olyan szezon (1967, 1969) zajlott a ligában, amikor a két klub nem volt egymás csoportellenfele. Ennek megfelelően természetesen jó pár nagy csatát láthattunk a Redskins-Giants meccseken. Korábban már megemlékeztünk a fővárosiak irányítója, Joe Theismann karrierjének utolsó pillanatáról, most pedig egy 1966-os találkozó történéseit elevenítjük fel.

1966. november 27-én a felek a fővárosi D.C. Stadiumban randevúztak egymással, amely összecsapás azonnal bevonult a futball nagykönyvébe. Pedig sok minden nem utalt arra, hogy a kilátogató szurkolók örökké emlékezetes összecsapást fognak látni, hiszen mindkét gárda távol volt a liga elitjétől. Kettejük közül a New York-iak futottak gyengébb szezont, ugyanis november végén csupán 1-8-1-es mérleget jegyeztek, de a Redskins sem lehetett büszke az 5-6-os mutatójára. A Washington nagyon fente a fogát a piros-kékekre, hiszen a Giants október közepén éppen ellenük jegyezte egyetlen győzelmét (13-10).

RFK Stadium.jpgA nagy meccs helyszíne: a washingtoni D.C. Stadium

Az ütközet első negyedét követően a hazaiak 13-0-ra vezettek, hogy a félidei pihenőre már 34-14-es Redskins-vezetéssel vonuljanak le a csapatok. A magabiztos előny megszerzésében elévülhetetlen szerepet játszott a fővárosiak futója, A.D. Whitfield, aki addigra már három touchdownt jegyzett; az egyiket 63 yardos futással. Rajta kívül a két magyar rúgó, Charlie és Pete Gogolak is főszerepet kapott, hiszen a hét touchdownt követően összesen hat extra pontot könyvelhettek el (4-2-re Charlie vezetett ekkor).

A folytatásban sem maradt abba a pontgyártás, és a harmadik negyedben mindkét együttes 14 pontot tett a táblára (48-28). Aztán eljött az záró 15 perc, amely végül a legtöbb pontot hozta a mérkőzésen. Ebben a játékrészben a hazaiak három hatpontos találatot szereztek, míg a vendégek csupán 13 egységet jegyeztek, mivel az egyik jutalomrúgást elvétették. 16 touchdownt követően a meccs utolsó másodperceire is maradt akció, amelyben kulcsszerepet játszott a Giants irányítója, Tom Kennedy.

ad whitfield.jpgA.D. Whitfield aznap három touchdownt szerzett

A New York-iak már kevéssé koncentráltak a találkozó végét várva, hiszen érthetően elvette a kedvüket a Redskins 69-41-es vezetése. Kennedy olyannyira elkámpicsorodott, hogy a saját célterületéhez közel elszámolta downokat. Abban a tudatban volt, hogy még csak a harmadik kísérletnél tartanak, ezért szándékosan kidobta a labdát az oldalvonalon kívülre azzal a céllal, hogy negyedikre majd lefuttatják a maradék hét másodpercet. Csakhogy amit ő harmadiknak gondolt, az negyedik kísérlet volt. Ennek következtében a Redskins megkapta a labdabirtoklás jogát. Otto Graham, a fővárosi vezetőedző pedig nem kívánt térdelni, helyette inkább Charlie Gogolakkal rúgatott egy mezőnygólt, mondván az újonc kickerre ráfér a gyakorlás. Ezzel pedig ő alakította ki a 72-41-es végeredményt.

A Redskins-Giants párharc rövid története

Bár Graham a meccs után viccesen úgy nyilatkozott, hogy az összecsapás "nagyszerű védelmi csatát" hozott, azon a napon minden a támadókról szólt. Azaz csak majdnem minden. A Redskins újonc safetyje, Brig Owens ugyanis egészen fantasztikus dolgokat művelt a pályán. Az első félidőben egy 62 yardos fumble-ból visszahordott touchdownt szerzett, míg a második félidőben - ugyancsak 62 yardról - egy interceptiont is visszahordott touchdownra. Rajta kívül a támadók is kitettek magukért, hiszen nem kevesebb, mint kilenc hatpontos találat született 30 yardnál hosszabb játékból. A Gogolak-testvérek összesen 14 sikeres extrát rúgtak, amely holtversenyben a mai napig rekordnak számít.

brig owens_1.jpgBrig Owens nevéhez két visszahordott touchdown fűződött

A számtalan extra pont miatt - háló hiányában - egy csomó labda a lelátón kötött ki. A tudósítások szerint 13 jutalomrúgás után nem került elő a játékszer, míg Owens az első félideji visszahordása utáni ünneplés során maga hajította ki a disznóbőrt a nézők közé. Egy labda akkoriban 22 és fél dollárba került, így az újságok hasábjain azt számolgatták, hogy a pontözön miatt a fővárosi klubot 315 dolláros kár érte. Persze mindez aligha zavarta őket. Egyrészt csodálatos győzelmet arattak, másrészt minden idők legpontgazdagabb összecsapását nyerték meg.

A mérkőzést illetően mindössze egy hiányérzete maradhatott a washingtoniaknak. Ugyan az alapszakasz-meccsek tekintetében felülmúlták a Los Angeles Rams 1950-ből származó 70 pontos csúcsát, ám a Chicago Bears egy meccsen szerzett 73 pontos rekordját nem tudták megdönteni. A fantasztikus találkozót követően a Redskins 7-7-es mérleggel zárta a szezont, míg a Giants szurkolói a 1-12-1-es mutatót próbálták minél előbb elfelejteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr595251469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása