NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XXVII. A Music City Miracle

2013.04.15. 19:06 kothoga

Korábban már tettem említést Buffalo csapatait sújtó átok eredetéről, valamint annak első megnyilvánulásáról. Ezúttal is egy olyan játék, tágabb értelemben egy olyan meccs kerül bemutatásra, ahol a város futballcsapata, a Bills húzta a rövidebbet. 13 esztendőt kell visszaugranunk az időben ehhez, amikor a klub eddigi utolsó rájátszásos találkozóját vívta.

Az 1999-es idény playoffjának wild card-körében a 11-5-ös mérleggel végző Bills Nashville-be látogatott az alapszakaszban 13-3-at jegyző Titanshoz. A találkozót 2000. január 8-án az Adelphia Coliseumban rendezték, ahol a pénztáros nézőcsúcsot regisztrálhatott (66.672 néző). A hazai rajongók mintha megérezték volna, hogy aznap elképesztő esemény szemtanúi lesznek.

steve mcnair.jpgSteve McNair, a Titans 2009-ben elhunyt irányítója

Pedig az összecsapás első félideje meglehetősen egyoldalúra sikerült. A Titans Javon Kearse safetyjével szerzett vezetést (2-0), majd Steve McNair irányító futott touchdownt (9-0), végül a hazaiak egy mezőnygólt is hozzácsaptak az álláshoz (12-0). A folytatásban a Bills is megmutatta magát. Futójuk, Antowain Smith több remek villanással, illetve két touchdownnal vétette észre magát, és ugyan egy kétpontos kísérletet kihagytak a vendégek, a több pont immár az ő oldalukon állt (12-13).

A hajrá a Titans birtoklásával kezdődött, és a tennessee-i együttes Al Del Greco mezőnygóljával 1:48-cal a vége előtt visszavette a vezetést (15-13). Azonban még a vendégek tankjában is maradt. Mindössze 16 másodpercet mutatott a stadion órája, amikor Steve Christie mezőnygóljával ismét ők álltak jobban (15-16). A hazai szurkolók kétségbeesetten kaptak fejükhöz, hiszen akkor még nem tudhatták, hogy a Titans speciális egysége briliáns tervet ötlött ki a győzelem megszerzésére.

jeff fisher.jpgJeff Fisher, a Titans akkori vezetőedzője

A buffalói kirúgás Lorenzo Neal kezébe szállt. Ő villámgyorsan átadta a játékszert Frank Wychecknek, aki úgy tett, mintha jobb oldalon próbálna előre törni. A tight end azonban hirtelen a pálya bal oldalán árván maradt elkapóhoz, Kevin Dysonhoz passzolt. A Bills speciális egységének tagja igen rosszul helyezkedtek, hiszen Dyson előtt teljesen szabad maradt az út a célterületig. Néhány blokkra végül szükség volt, de néhány másodperccel később már touchdownt ünnepelhetett az extázisban tomboló közönség.

A játék kritikus pontját a Wycheck-Dyson átadás jelentette. A szabályok értelmében ugyanis az előre passz tiltott volt a szituációban, viszont első ránézésre minimum gyanús volt az eset. A bírók jó ideig nézegették a visszajátszást, ám nem találtak bizonyítékot a szabálytalanságra, így megadták a hatpontos találatot. (Évekkel később számítógép segítségével rekonstruálták az esetet, és valóban szabályos volt Wycheck passza.) Mivel a hátralévő pár másodperc a Bills elhalt visszahordási kísérlete közben letelt, a Titans 22-16-os sikert aratva lépett tovább a következő körbe. A Titans parádés játéka a későbbiekben Nashville beceneve után Music City Miracle (csoda) néven vonult be a köztudatba.

A legendás játék és a bizonyíték

Jeff Fisher főedző gárdája a győzelemtől belelkesülve nem is állt meg a Super Bowlig, ahol mindössze egyetlen yardon múlott, hogy nem mentették hosszabbításra a St. Louis Rams elleni finálét. A Billsnél hamarosan repült az akkor már 13 éve a csapatnál dolgozó speciális egység koordinátor, Bruce DeHaven. Azonban a csapat nélküle is lejtőre került. A 13 évvel ezelőtti ütközet jelenti a mai napig az utolsó fellépésüket a rájátszásban, ezzel a Bills az az alakulat az NFL-ben, amely a legrégebb óta nem jutott a playoffba.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr385228303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása