NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXXV. Páratlan küzdőszellem

2013.08.07. 18:38 kothoga

Alapkövetelmény, hogy egy futballjátékos az utolsó leheletéig harcoljon a pályán. Ezt az elvárást nyilvánvalóan nem is kell ecsetelni a profik számára. Mi sem természetesebb azonban, hogy a nagy hátrányban lévő csapatok játékosai kevéssel a találkozó vége előtt már nem adnak bele apait-anyait, hanem szeretnék minél előbb és minél kisebb ráfordítással letudni a meccset. Viszont a legkitartóbbak ilyenkor sem adják fel.

Don Beebe a nyolcvanas években az alig ismert Chadron State College-ban tengette napjait. Rajta kívül talán kevesen gondolták róla, hogy a kosárlabdában, az atlétikában és a futballban is jeleskedő fiatalember nevével hamarosan az NFL-ben találkozhatnak. Beebe nem számított rendkívüli tehetségnek, de szívósságával határozottan kiemelkedett a többi sportoló közül.

Amikor az elkapó poszton szereplő fiú megjelent az 1989-es NFL combine-on, a neve a szakértők nagy részének nem mondott semmit. Egészen addig, míg több számban - elsősorban a sebességére és agilitására építve - is remek eredményt jegyzett. Ennek köszönhetően sokak érdeklődését felkeltette, és néhány hónappal később a Buffalo Bills a draft harmadik körében kiválasztotta őt.

don beebe.jpgBeebe 1989-ben lett a Bills elkapója

Beebe nagyszerű időben került a New York állambeli városba, hiszen hamarosan négy nagydöntőn (az 1990-93-as idények végén) vehetett részt. Igaz, a Bills színeiben valamennyit elvesztette, ám mégis az egyik fináléban bemutatott játéka tette őt híressé. A 27. Super Bowlon a Dallas Cowboys hatalmas verésben részesítette a buffalói gárdát, ám Beebe a meccs utolsó perceiben hihetetlen dolgot művelt.

Már kialakult az 52-17-es végeredmény, amikor a Bills a szépítésért küzdött. A dallasi 31-esen járva a Buffalo csereirányítója, a sérült Jim Kelly helyén játszó Frank Reich sacket kapott, amelynek következtében a labdát is elvesztette. A fumble-t a dallasi defensive tackle, Leon Lett gyűjtötte be, és mivel szabad volt előtte a terület, megindult a Bills célzónája felé. Buffalói játékos sehol nem tartózkodott a közelben, így szinte biztosnak látszott az újabb Cowboys-touchdown, amikor váratlan dolog történt.

don beebe leon lett.jpgDon Beebe és Leon Lett felejthetetlen pillanata

A semmiből megjelent a Bills elkapója, Beebe, aki az oldalvonal mellett elképesztő sebességgel sprintelt visszafelé. Ennek ellenére sem tűnt úgy, hogy szerelni tudja Lett-tet, ám a Cowboys védője a segítségére sietett. A visszahordott touchdown feletti örömében, valamint abban a hitben, hogy már senki nem állíthatja meg, Lett egy kézzel fogta a játékszert, amikor egy yarddal a gólvonal előtt Beebe utolérte őt.

A Bills receivere természetesen rendesen odasózott a defensive tackle-nek, aki így elejtette a labdát. Bár a környéken több Cowboys is besegíthetett volna, a labda az oldalvonal felé pattogott, majd a célterületen belül elhagyta a játékteret. A bírók a szabályoknak megfelelően fumble-t ítéltek, amely touchbacket eredményezett. Ezzel pedig a Cowboys nem tudott újabb touchdownt szerezni, és nem döntötte meg a Denver Broncos 55 pontos Super Bowl-pontcsúcsát.

Beebe touchdownmentő sprintje

Bár elkapónak középszerűnek bizonyult, de fantasztikus sebessége, küzdeni tudása és közvetlen személyisége révén Beebe-t sokan megkedvelték. A liga játékosai is elismerték képességeit, és az 1996-os szezon végén a játékosszervezettől megkapta az 'Unsung Hero' (magyarul kb. meg nem énekelt hős) címet. Aztán a sors is igazságot szolgáltatott számára, és nem kellett bajnoki cím nélkül visszavonulnia.

1995-ben egyéves kitérőt tett az újonnan alakult Carolina Panthersnél, majd karrierje utolsó két idényére Green Baybe igazolt. És milyen jól tette! Rögtön elsőre bajnokságot nyert a Packerszel, míg 1997-ben is nagydöntőbe jutottak. Igaz, akkor a Broncos jobbnak bizonyult a Sajtfejűeknél, ám az egy évvel korábban megnyert aranygyűrűvel a zsebében Beebe-nek ez már nem számított igazán fájdalmasnak.

don beebe pack.jpgBeebe a Packersszel végül révbe ért

Az NFL történetének egyik leggyorsabb játékosa kilenc profi idényt követően, amelyből hat Super Bowllal végződött, akasztotta szögre a sisakját. Pályafutása során összesen 3.416 elkapott yardot és 23 touchdownt jegyzett. Legjobb idényét a bajnoki címmel végződő 1996-os szezonban futotta, amikor 699 elkapott yarddal zárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr975450158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása