NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXI. Tűzoltó Ed

2013.07.05. 16:06 kothoga

Mint korábbi posztban már láthattuk, az NFL talán legkeményebb szurkolótáborát Oaklandben találjuk. A Raiders rajongói a fekete és az ezüst színek segítségével mindent bevetnek annak érdekében, hogy ijesztő hatást keltsenek, ezzel valódi hazai pályát teremtsenek a Coliseumban. A liga leghíresebb szurkolóját mégsem közöttük, hanem a hatalmas ország másik szegletében találjuk. Ő a zöld és a fehér színeket részesíti előnyben.

Edwin M. Anzalone, azaz Tűzoltó Ed (Fireman Ed) szíve ugyanis a New York Jetsért dobog. Ő az, aki tűzoltósisakban az első sorból vezényelte a csapat szurkolóit. A múlt idő helyénvaló, ugyanis Ed tavaly novemberben visszavonult nem hivatalos vezérszurkolói karrierjéből. Mivel bátyjával, Frankkal 1986-ban kezdték el vezényelni a zöld-fehér szurkolókat, bátran kijelenthető, a Jets hazai meccseiről igencsak hiányozni fog az egész stadiont betölteni képes személyisége.

fireman-ed-jets.jpgEd szerint szurkolni csak szenvedéllyel érdemes

Bármilyen meglepő, Ed gyerekkorában nem a Jetsnek szurkolt. Az 1959-es születésű tűzoltó eleinte a Miami Dolphinsért rajongott. 16 éves korában - hét évvel a csapat egyetlen Super Bowl-győzelme után - azonban Ed életébe eljött a megvilágosodás, és a fiatalember megtalálta azt az együttest, amely végül őt magát is híressé tette. Sokan az ő nevéhez kötik a MetLife Stadiumban megszokott "J, E, T, S, Jets, Jets, Jets" skandálást, holott azt előtte két másik tűzoltó vezette be még az aréna felső karéjában.

J, E, T, S, Jets, Jets, Jets!

Ed szurkolói pályafutása során majdnem végig a Jets korábbi futója, Bruce Harper mezében feszített a lelátón. Tavaly ősszel azonban váltott, és ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül szögre akassza a sisakját. Pechjére Mark Sanchez, a Jets egyre borzalmasabban teljesítő irányítójának mezét húzta magára. Ekkor úton-útfélen azzal vádolták, hogy a klubtól kapja a fizetését. Erről azonban szó sem volt, hiszen Ed pusztán lojalitásból vette fel annak a játékosnak a mezét, akire a köz haragja - Rex Ryan vezetőedző mellett - rázúdult.

Ed visszavonulása a tavalyi Hálaadás napján lejátszott New England Patriots elleni meccsen következett be. A félidőig a Pats 35-3-as vezetésre tett szert (a vége 49-19 lett) az akkor már 4-6-tal álló Jets ellen, és a vezérszurkolónál ekkor szakadt el a  cérna. Minden bizonnyal nem kevés zrikát követően a nagyszünetben otthagyta a találkozót, majd a Twitter-accountját is törölte. Később hivatalos levélben közölte, hogy a stadionbeli rossz hangulat hatására többet nem fog tűzoltósapkában megjelenni, és ezentúl a lelátó népét sem vezényli. Hozzátette, hogy ennek ellenére a jövőben is a csapat szurkolója marad, és ott lesz a meccseken.

Ed, a reklámsztár

A stadionban eltöltött hosszú évek során Eddel természetesen sok minden történt. 2010-ben például a Jets-Giants előszezonmeccsen egy Giants-szurkoló mászott fel mellé, majd a sapkáját kezdte emelgetni a lelátó felé fordulva. Az egyébként soha semmilyen afférba nem keveredő Ed az illetővel lökdösődésbe kezdett, majd a biztonságiak elvezették a piros-kék szurkolót. Az eset kapcsán Edet később könnyű testi sértéssel vádolták, ám végül felmentették.

Ed lökdösődik

2009-ben a Cincinnati Bengals elkapója, Chad Johnson az alapszakasz utolsó fordulójában megrendezésre kerülő Jets-Bengals találkozó előtt bejelentette, ha touchdownt kap el, Edet fogja utánozni. Nos, azon az összecsapáson a Cincy 37-0-s verést kapott, így Johnsonnak nem volt lehetősége viccelődni. Érdekes módon a felek egy hét múlva újra összecsaphattak, mivel a wild card-körben Cincinnatiben is ez a két alakulat mérte össze az erejét. Az elkapó elhívta a Jets 24-14-es győzelmével végződő ütközetre Edet, aki azonban nem fogadta el az invitálást.

Az East Rutherfordban élő Ed lelátón nyújtott teljesítményét 1999-ben a Hírességek Csarnokához tartozó Hall of Fansbe való beválasztással díjazták.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr785392552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Just_Me 2013.07.07. 11:15:54

Ha már szurkolók lehetne egy cikk arról is, hogy mi az oka annak, hogy két csapatnak nincs cheerleader csapata. Ha jól tudom egyedül a Steelers és a Packers nem rendelkezik csak fizetett pompom lányokkal.

Le'Veon 2013.07.07. 16:06:31

A Packers, Bears, Browns, Lions, Giants szintén nem rendelkezik cheerleaderekkel
amúgy: sports.yahoo.com/nfl/news?slug=ycn-11151460

kothoga 2013.07.08. 11:19:17

@Just_Me: A Le'Veon által megadott link elég jó választ ad, ám a későbbiekben ez a témát is feldolgozhatom. Köszi az ötletet!
süti beállítások módosítása