NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXVII. Üdvözlégy, Mária!

2013.06.28. 16:55 kothoga

Nem, nem váltottunk témát, a blog továbbra is amerikai focival foglalkozik. Ezúttal egy olyan játékot veszünk górcső alá, amely az eseteknek csak csekély százalékában jön össze, és többnyire ez jelenti a vesztésre álló csapatok számára az utolsó szalmaszálat. Természetesen a Hail Maryről (magyarul lásd a címben) beszélünk, amely számos emlékezetes pillanattal ajándékozott már meg bennünket.

A Hail Mary kifejezés futballmeccsel összefüggésben elsőként az 1975-ös bajnokság rájátszásának divíziós körében jelent meg. Az említett esztendő decemberének végén a 8-6-tal záró Dallas Cowboys látogatott az alapszakaszban az NFC legjobbjának bizonyuló 12-2-es Minnesota Vikingshoz. A minneapolisi Metropolitan Stadiumban 48 ezer néző várta, hogy a esélyesnek számító hazaiak a konferencia fináléjába jussanak, ahová egy nappal korábban a Los Angeles Rams már megváltotta a jegyét.

tom landry_1.jpgTom Landry 29 éven át volt a Cowboys mestere

Bár a statisztikák a Vikings mellett szóltak, a legendás Tom Landry által irányított Cowboyst sosem lehetett leírni. A dallasiaknak ennek megfelelően esze ágában nem volt, hogy feltartott kézzel menjenek a pályára, és csak asszisztáljanak a lilák sikeréhez. A találkozó a negyedik negyed előtt 7-7-es döntetlenre állt, és igencsak elszomorította a hazai rajongókat, amikor ezt követően a Cowboys egy mezőnygóllal átvette a vezetést (7-10). Ezzel szemben felvidultak a minnesotai arcok, amikor bő öt perccel a vége előtt Brent McClanahan egyyardos futásával ismét a Vikingsnál volt az előny (14-10).

Azzal valószínűleg tisztában voltak a hazai játékosok, hogy még nem nyerték meg a meccset, ám az összecsapás hajrájában történtekre ők sem számíthattak. Többszöri labdabirtoklási csere után, 1:51 maradt hátra a meccsből, amikor a vendégek a saját 15 yardos vonalukon kapták meg ismét a játékszert. Nem sokkal később a Cowboys több sikertelen játék után a saját térfelén 4.&16 elé nézett. Roger Staubach, a vendégek irányítójának azonban a kulcsfontosságú play során helyén volt a szíve, és 25 yardos átadással találta meg Drew Pearson elkapóját.

Roger-Staubach.jpgStaubach, a Hail Mary atyja

Mindez visszahozta a dallasi reményeket, bár a Cowboys még mindig csak a felezővonalon tartózkodott. 32 másodperccel a vége előtt 2.&10 következett a vendégek számára, amely végül eldöntötte a találkozó sorsát. Staubach a snap után pár lépést hátrált, majd a szélsebesen a minnesotai end zone felé sprintelő Pearsont vette célba. Az elkapó és a rajta védekező cornerback, Nate Wright kettőséből kisebb ütközések után a receiver került ki győztesen. A labdát Pearson szinte gond nélkül húzhatta le a levegőből a Vikings ötyardosán, majd könnyű touchdownt szerzett (14-17).

Az eredeti Hail Mary

A játék során a hazai szurkolók támadó pass interference-t láttak, és ebbéli kétségeiknek mindenféle tárgy bedobálásával adtak hangot. Sajnálatos módon az egyik üveg éppen fejen találta az egyik bírót, aki ennek következtében ájultan feküdt el a gyepen. A sebét később 11 öltéssel varrták össze, és a hátralévő 24 másodpercre, amely során már nem változott az állás, az egyik cserebíró húzott öltözetet. Ennek az esetnek is a hatására az NFL a későbbiekben megtiltotta, hogy a stadionokban üveges italokat árusítsanak.

Drew-Pearson.jpgPearson, az első Hail Mary elkapója

A meccshez egy igazi tragédia is társult. Még a harmadik negyedben jártak a küzdő felek, amikor Georgia állambeli otthonában szívrohamban elhunyt Dallas (!) Tarkenton, a Vikings irányítójának, Fran Tarkentonnak az édesapja. Bár a sajtó és a hatásvadászok a Hail Maryt és a halálesetet megkísérelték összekötni, a tények erősebbnek bizonyultak a kitalált történetnél, miszerint Dallas Tarkenton a híres átadás miatt hunyt el.

Fran-Tarkenton.jpgTarkenton nem csak dühös volt, gyászba is borult a vereség után

A találkozó után Staubachot az utolsó passzáról kérdezték. "Amikor eldobtam a labdát, kaptam egy ütést. Így aztán elmondtam egy Üdvözlégy, Máriát, és a sajtó másnap már arról írt, hogy a Hail Mary-passz nyerte meg a meccset" - idézte fel a történteket az irányító. A Cowboys tagjaiban a nagyszerű győzelem hatalmas erőket mozgósított, és egy héttel később a Los Angeles-i Coliseumot is bevették (37-7). A 10. Super Bowlon viszont beletört a bicskájuk a korszak legnagyobb csapatába, bár a Pittsburgh Steelerst is kemény küzdelemre késztették (17-21).

Az emlékezetes eset után a hasonló játékokra elkezdték használni a Hail Mary kifejezést. Az eddigi legutolsó, sikeresnek ítélt, ám rendkívüli viharokat szült játék a hírhedt Fail Mary volt. Azt megelőzően a 2011-es playoffban a Green Bay Packers-New York Giants divíziós meccsen Eli Manning találta meg 37 yardos pompás átadással Hakeem Nickset, amelyhez a hazaiak védői hozzá sem tudtak szagolni. Nem meglepő módon a Packers nem is tért magához az első félidő sokkoló befejezése után, és a Hail Marynek is köszönhetően simán elvérzett a későbbi bajnokkal szemben (20-37).

Eli Manning Hail Maryje Ricsi kommentálásában

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr815382344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowmotion 2013.06.29. 01:29:45

Tankerton? sohase hallottam róla. biztos arra az egyetemre járt, mint Brett Farve :)

kothoga 2013.06.29. 08:48:42

@slowmotion: Igen, biztosan odajárt. Csak belőlük nem lett profi focista. :-) Kösz!
süti beállítások módosítása