NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

VII. A Fail Mary

2013.03.12. 19:53 kothoga

A blogban az NFL történetével foglalkozom, ám néha nem kell sokat visszautazni az időben ahhoz, hogy sorsfordító eseményekre bukkanjunk. Ennek megfelelően most egy olyan playt veszek górcső alá, amely kevesebb mint fél éve történt, és alapjaiban rázta meg a futballtársadalmat. Az esetet követően Amerika lázongott, még Obama elnök is hallatta a hangját az után a bizonyos seattle-i meccs után. Viszont az összecsapás pozitív hozadékaként két nappal később véget ért a profi bírók addigi sztrájkja, és a hibát hibára halmozó amatőröket visszaküldték az egyetemi és középiskolai bajnokságokba.

A 2012-es idény harmadik fordulójában a Packers a Seahawkshoz látogatott hétfő esti rangadóra. Az első félidőben a vendégek támadófala pocsék teljesítményt nyújtott, amely nagyban hozzájárult a hazaiak 7-0-s félideji vezetéséhez. Aztán a Green Bay összeszedte magát a folytatásra, és magabiztos játékkal átvette a vezetést. A Sajtfejűek 12-7-re vezettek, amikor mindössze nyolc másodperc maradt a találkozóból. A Seahawks a vendégek 24 yardosán tartózkodott, de 4.&10-et kellett megoldaniuk.

A Seattle kiváló újonc irányítója, Russell Wilson a snapet követően a 40-es vonalig szorult hátra, ahonnan elengedte a Hail Maryt. A labda a Packers célterületének bal sarkához közelített. Azon a részen öt védő mellett mindössze két támadó állt, ami nem jelentett sok jót a hazai esélyekre vonatkozóan. Aztán végül minden számukra alakult jól. Brandon Tate, a hazaiak elkapója előbb teljesen szabálytalan módon ellökte Sam Shieldset, a vendégek cornerbackjét, majd a sűrűbe vetette magát. A Packers számára még ez sem jelentett tragédiát, hiszen a játékszer a safetyjük, M.D. Jennings kezei közé szállt.

Russell-Wilson.jpgRussell Wilson

Mi is az a Hail Mary? Magyarul annyit tesz: Üdvözlégy, Mária. Az imádkozás arra utal, hogy a Hail Mary passzt a legvégső esetben, a meccs vagy a félidő utolsó másodpercében, szinte lehetetlen helyzetben szokták bevetni. Ilyenkor az irányító a legenda szerint elmormol egy imát magában, és minden mindegy alapon előrehajítja a labdát. Aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem. Többnyire nem, de ha mégis, az általában emlékezetes szituációt teremt.

A meccs utolsó két játéka

A Fail Mary egy néző szemszögéből

A Packers védője elkövette azt a hibát, hogy nem elütötte a labdát, amely - mivel a játékidő lejárt - azonnal véget vetett volna az összecsapásnak, hanem meg kívánta fogni azt. Ezzel lehetőséget teremtett arra, hogy Tate is rámozduljon. A hazai receiver touchdownhoz szükséges birtoklást ugyan nem tudott kicsikarni, de rátette a kezét a játékszerre. Rajta is tartotta, amikor mindketten a földre estek, noha Tate csak Jennings mögül fért hozzá a disznóbőrhöz.

Az eset első pillantásra is interceptionnek tűnt, hiszen a touchdownhoz legalább egyidejű birtoklásra lett volna szükség. A közelben tartózkodó két bíró közül az egyik időkérést, ezáltal touchbacket jelzett, ami arra utalt, hogy interceptionnek ítélte a playt. A másik meglepő módon touchdownt, és ez is maradt elsőre a hivatalos álláspont. A játék természetesen visszanézésre került, de a lassítások megtekintését követően talán még a legvérmesebb hazai szurkolók sem gondoltak arra, hogy a zebrák nem vonják vissza a touchdownt. Aztán néhány perces tanakodás után a főbíró nem látott semmi olyat, ami meggyőzte volna az ítélet megváltoztatásában, így a Seahawks nyerte a találkozót.

Az eset egész Amerikát felháborította. A meccs szakkommentátora, Jon Gruden komikusnak nevezte a cserebírók produkcióját. T.J. Lang, a Packers támadó falembere a Twitteren nyílt hangon szidta a liga vezetését. Arra buzdította őket, hogy a szavaiért büntessék meg, és a pénzt fordítsák az eredeti bírók megfizetésére. Aaron Rodgers, a Packers irányítója elnézést kért a szurkolóktól, mondván az eset kapcsán komolyan sérült a játék integritása. Barack Obama ugyancsak megszólalt, és az elnök is a régi bírók visszahívása mellett korteskedett.

És csodák csodája, az országos szintű felháborodás megtette hatását. Két nap múlva a liga megállapodott a profi játékvezetőkkel, akik a következő hétvégén már ismét a pályán voltak. A Seahawks-Packers meccs utolsó playe pedig az angol szójáték alapján Fail Maryként híresült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr625131494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása