NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXII. Miért nincs csapat L.A.-ben?

2013.06.17. 20:15 kothoga

Kétségtelenül a liga egyik legnagyobb furcsasága, hogy Amerika legnépszerűbb sportja nem képviselteti magát csapattal a második legnagyobb egyesült államokbeli városban, Los Angelesben. Pedig nem volt ez mindig így. A Rams 1946-ban érkezett Clevelandből az Angyalok Városába, ahol 1994-ig maradt, aztán St. Louisba költözött. Más utat járt be a Raiders, akik Oaklandből jöttek 1982-ben a kaliforniai metropoliszba, majd oda tértek vissza 1995-ben.

la coliseum.JPGA Los Angeles-i Coliseum, a Raiders korábbi otthona

A kilencvenes évek közepén a Rams és a Raiders tulajdonosai elsősorban anyagi okokból döntöttek úgy, hogy távoznak Los Angelesből. Manapság viszont egyre többet hallani arról, hogy L.A. csapatot kaphat. Egyes hírek szerint nem is egy, hanem egyenes két franchise teheti át a székhelyét a nyugati parti nagyvárosba, ám eddig nem született végleges döntés az ügyben. Időről időre ugyan felröppenek pletykák a csapatokról, ám előbb-utóbb mindenhonnan megjön a költözés cáfolata. Pedig Los Angeles kész stadiontervekkel rendelkezik arra az esetre, ha meccset kellene rendeznie az NFL-ben.

Esélyes azonban, hogy az eltökéltség ellenére egy darabig még nem járnak majd helyi csapat meccseire a Los Angeles-i szurkolók. Mivel a pénz manapság is nagy úr, az NFL franchise-ok mindig olyan székhelyet keresnek maguknak, ahol nem pusztán szívesen látják őket, de anyagi jellegű támogatást (pl. stadiont) is kapnak. Az elmúlt években éppen ilyen módon hárult el a Vikings és a Rams Los Angelesbe való költözésének veszélye, hiszen Minneapolis (új stadionnal) és St. Louis városa (a mostani aréna átépítésével) anyagi áldozatot hozott a futballcsapatáért.

new vikings stadium.jpgEz lesz hamarosan a Vikings otthona

Ugyancsak komoly érv bármely csapat Los Angelesbe való költöztetése ellen az NFL bevételeinek elosztási rendszere. A liga 32 csapata ugyanis egyenlő arányban osztozik a bevételeken, ennek értelmében pedig senkinek nem érdeke az egyik legdrágább városba való költözés. Az NFL legkisebb piacán lévő Green Bay Packers bevételeinek például a 60 százaléka ezen a módon folyik be a klub kasszájába, amely a relatíve alacsony kiadásokkal együtt gond nélkül nyereségessé teszi a wisconsini együttest. A fentiekből következően ha egy franchise Los Angelesbe költözne, azzal ugyan nagyobb bevételre tenne szert, de annak csupán az 1/32-e kerülne vissza hozzájuk. Ez pedig nem elégséges a jóval magasabb stadion és egyéb jellegű költségek fedezésére.

Az anyagiaktól eltekintve Los Angelesszel egyéb problémák is vannak. A metropolisz alapvetően sikerorientált, így a vesztes csapatokat kevésbé tolerálja. Állítólag a Lakers kosárcsapatán kívül semelyik együttesért nem rajonganak szenvedélyesen. Ez pedig oda vezet, hogy egy kevésbé sikeres időszakban a szurkolók simán elfordulnak a csapattól, ami viszont a bevételek drasztikus csökkenésével jár együtt. Mivel az NFL több városban is küszködik a jegyeladásokkal, aligha hiányzik a ligának egy újabb piac, ahol az emberek inkább tévében nézik a meccseket.

la lakers.jpgŐk Los Angeles igazi kedvencei

A Los Angeles-iek elsősorban amúgy is a saját otthonukból követik figyelemmel a futball eseményeit. Ennek megfelelően minden hétvégén az összes idősávban kényelmesen végignézik a találkozókat, így az utazás, a forgalmi dugók, valamint a meccsekkel kapcsolatos nehézségek, kiadások sem merülnek fel számukra. A metropoliszban egyébként is megannyi program várja az érdeklődőket. Hiszen kevés olyan hely van a Földön, ahol ennyi hírességre lehetne vadászni, miközben az év nagy részében lehet strandolni, a hegyekben túrázni, étterembe járni. Az itt élőknek nem kell olyan gondokkal szembenézniük, mint pl. Green Bay lakosainak, ahol az ingerszegény környezetben problémát okozhat a hétvégi program összeállítása.

Végül, de nem utolsósorban azért is nehéz elképzelni, hogy valamely franchise Los Angelesbe költözzön, mivel a város nagy része a csapat távozása ellenére a Raidersért szorít. Ez a probléma pedig a szurkoló bázis hiányára világít rá. Hiszen átteheti ide bármely franchise a székhelyét, nem lesz képes rajongói tábort kiépíteni, ha a helyiek az oaklandi csapatra figyelnek. Ez annyiból meglepő, hogy a Raiders mindössze 13 idényt töltött el Los Angelesben, ám a város gyorsan keblére ölelte Al Davis fiait, akikkel a távolság ellenére jelenleg is szimpatizálnak. Ezt jól mutatja, hogy a Los Angeles-iek a Raiders meccsnapjain csoportosan kelnek útra, hogy a mintegy 600 km-re található Oaklandben a helyszínen biztassák a kedvenceiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr535366135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2013.06.18. 09:01:50

Hú, de furcsa azt hallani, hogy egy egyesület ennyire könnyen változtat székhelyet, és ez még a szurkolókat nem is zavarja.

Tájfájter 2013.06.18. 09:43:53

Kis ellentmondást érzek abban, hogy a LA beliek a TV előtt ülve nézik a meccset és a 600 km-t utaznak egy nem is a városuk színeiben játszó csapatért...

Bizonyára összetett a kérdés, hogy miért nincs ott csapat jelenleg (ahogy a cikk is sok mindent taglal), de pl New Orleansban is van rengeteg szórakozási lehetőség, mégis eléggé erős szurkolói bázisa van a Saints-nek így ez a felvetés számomra sántít :-)

Amit hiányolok, hogy pár szót talán megért volna, ha a főiskolai csapatok helyzetét is megemlíti a cikk, mennyire erős LA-ben ezeknek a bázisa, hiszen sok esetben egy-két sikeres egyetem-főiskola adhatja azt a bázist, amire egy NFL rajongótábor is tud épülni-alapozni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.18. 09:56:15

És a saját csapat kitalálása, felépítése eszükbe se jut. Vagy az nagyon sokba kerülne?!

kothoga 2013.06.18. 10:15:58

@Tájfájter: Érdekes és némileg jogos felvetések. Nyilván nem élek LA-ben, bár jártam már ott, de úgy látom, h a korábbi Raiders-szurkolók ugyan elutaznak az oaklandi meccsekre, de a város, akárcsak az ország a szuper minőségű közvetítések miatt alapvetően eltunyult. Ha otthon maradsz, minden fontos eseményt látsz a meccsnapokon, míg ha kimész a stadionba, csomó mindenről lemaradsz. Úgy tudom, ez egyre komolyabb, megoldásra váró probléma az NFL számára.
LA a major sportokban (Anaheimet is beleértve) mindenhol két csapattal van jelen, ebből a szempontból összehasonlíthatatlan New Ortleansszal, ahova most költözött egy NBA-alakulat, de a Pelicanson kívül nincs ott semmi.
Ami az egyetemi csapatokat illeti, biztos van igazság az állításodban, ám ahogy olvasgattam a Trojansról, állítólag sokan elfordultak tőlük, amikor nem ment nekik. Persze még ekkor is 70-80 ezren látogattak ki a meccseikre, amennyi ember a legnagyobb NFL-stadionokat is megtöltené.
Abban teljesen igazad van, h jó pár dolog kimaradt a cikkből. A téma egészen szerteágazó, valszeg könyveket lehetne megtölteni vele. Ez azonban csak egy blogbejegyzés, amelyre a legtöbb embernek 1-2 perce van. Ehhez én is próbálok alkalmazkodni.

kothoga 2013.06.18. 10:22:52

@doggfather: Ehhez a ligának bővítésre kellene elszánnia magát, amely a jelenlegi 32-es mezőnyben szinte elképzelhetetlen. A főcsoportokban 4*4 csapat kapott helyet, amely egyszerűen tökéletes helyzet. Ha csak egy csapatot hozzáadnánk a körhöz, az pl. teljes mértékben borítaná a sorsolást.
Egyre gyakrabban emlegetik Londont is mint lehetséges NFL-várost (azt most hagyjuk, h ez mennyire volna jó ötlet), de oda is csak költözéssel mehetne bárki. A Jaguarsnál most kicsit rezeg a léc, ezért a következő években egy-egy alapszakasz-meccset ott lesznek kénytelenek lejátszani.
Szóval én nem tudom elképzelni, h bővítés legyen, de nem látok bele a liga vezetőinek fejébe.

Trottervoltam 2013.06.18. 10:34:13

A USC, a Stanford, a Berkley és a UCLA is jelentős bázissal bíró csapatok. Az már más lapra tartozik, hogy ezek mennyire konvertálhatóak át egy NFL szurkolói bázissá? Talán egy expansion team lenne a megoldás (nem valószínű mostanában az expansion) egy egyetemi HC-vel, és célirányosan több játékossal ezekről a helyekről. (Mostanában a Pats szereti a Rutgers játékosokat, valahogy így gondolom ebben az esetben is)

Persze elhangzott, hogy a város sikerorientált, így nem igazán merülhet fel egy Jax költözés. Viszont talán megtörne az átok, ha a Bills költözne. most éppen ők sem túl sikeresek, de nem volt ez mindig így. Mondjuk elég hülyén hangzana egy L.A. Bills. Akkor már lehetnének Devils és a színek fekete-vörös. :)

Jó ez a téma....

Trottervoltam 2013.06.18. 10:40:46

Sok komment lett miközben írtam a sajátomat...

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2013.06.22. 15:47:35

@Trottervoltam: Egy franchise átköltöztetése nem egyszerű mutatvány. Évekig nincs stabil szurkolóbázis. L.A. meg kacifántos egy hely, eleve az amerikai gondolkodásmódon nem tudok sokszor elmenni, de a kaliforniaiak még ezt is megfejelik. Helyesbitek, a Los Angeles-i emberek. Teljesen mások, mint a San Diego-i, vagy a friscoiak. Szerintem a környezet nem kedvezne egy csapatnak, sok ideig veszteséges lenne. Talán igazából igény sem lenne rá.
Másik szempont a mexikói bevándorlók nagy felülreprezentáltsága a városban. Ők szeretik a baseballt, meg a soccert, de a footballt nem nagyon. Szóval annak, hogy nincs csapat L.A.- ben nagyon összetettek az okai, de szerintem nagyon nincs is igény rá.

Norman Nailer 2013.06.23. 21:43:25

"A fentiekből következően ha egy franchise Los Angelesbe költözne, azzal ugyan nagyobb bevételre tenne szert, de annak csupán az 1/32-e kerülne vissza hozzájuk. Ez pedig nem elégséges a jóval magasabb stadion és egyéb jellegű költségek fedezésére."
Ez szerintem így pontatlan. A ligaszinten megkötött szerződések (pl. TV-közvetítések jogai) bevételén osztoznak egyenlő arányban. Tudtommal a meccsek jegyárbevételét elfelezik (a hazai és a vendégcsapat között), a csapatok saját bevételeit (pl. stadionbeli értékesítés bevétele, mezeladások) pedig nem kell megosztaniuk senkivel. Ezért is vannak nagy különbségek az egyes franchise-ok piaci értéke között, és ezért a leggazdagabbak a nagy médiapiacok csapatai. Ebből nekem inkább az következne, hogy egy LA-beli csapat aranybánya lenne, nem véletlen, hogy ennyien törik magukat, hogy összehozzák.

kothoga 2013.06.23. 22:01:05

@Norman Nailer: így van, ez a tévéközvetítésekre vonatkozik.
Viszont egyáltalán nem vagyok arról meggyőzve, h egy LA-beli csapat aranybánya volna. Az NFL-ben szinte mindent a pénz mozgat, és 1995 óta nem volt franchise a városban. Ugyanakkor biztos vannak tényezők, amelyeket nem ismerünk.
A téma elég összetett, de ez nekünk jó, mert tudunk róla elmélkedni.

Norman Nailer 2013.06.23. 22:43:46

@kothoga: Az, hogy egy csapat esetében felmerülhet-e a LA-be költözés, több tényezőtől függ. (Eleve vannak olyan csapatok, amelyek esetében fel sem merülhet a költözés, annyira szoros a kapcsolat az otthont adó várossal, hogy az az identitás része lett, és ezt a tulajdonosi kör is tiszteletben tartja, pl. Green Bay, Pittsburgh, NY Giants, stb.)
1) Tulajdonosi szándék. Szavakban persze mindenki hosszú távon maradni akar (= nem akarja maga ellen hangolni a jegyárbevételt hozó helyieket), de tulajdonosváltás esetén ez megváltozhat. Pl. a Bills és a Titans esetén a tulajdonosok hajlott kora miatt nem lényegtelenek azok a feltevések, hogy az örökösök várhatóan el fogják adni a csapatot, az új tulaj pedig inkább gazdagabb médiapiac után néz.
2) Meglevő szerződések. A legtöbb esetben, ha a stadionépítés költségeibe beszáll az otthont adó város, megye vagy állam, érthető módon kikötik a maradást, évtizedekre. Nem meglepő módon ez az NFL legnagyobb zsarolási potenciált nyújtó "csodafegyvere": ha a helyi politikusok vonakodnak az ottani megszorítások közepette dollártízmilliókat önteni egy amúgy kiugróan nyereséges vállalkozás stadionépítési, -bővítési terveibe, számíthatnak egy látogatásra az NFL stadionépítési bizottságától, akik szomorúan közlik, hogy más városban [khm, LA-ben, khm] bizonyára tárt karokkal várnák a csapatot... és a politikusok meghátrálnak. Egy az egyben ez zajlott le Minneapolisban a Vikings stadion építése körül.
3) A csapat nyereségessége, sikere a helyi piacán.
Főleg a floridai klubok (elsősorban a Jacksonville és a Miami) és a San Diego esetében merült fel, hogy a gyér hazai látogatószám (= jegyárbevétel) miatt jobban megérné nekik más városban játszani.
Ha a három tényező "szerencsésen" együttáll, már költözni is fog a csapat Los Angelesbe... ha talál magának helyet. Mert hogy ott hogy (és főképpen, hol) fognak stadiont építeni, az még követhetetlenebb machinációk eredménye.
Egyébként (amióta Shad Khan megvette a Jaguarst és kisdobosbecsszóra marad Jacksonville-ben) jelenleg a legesélyesebbnek a Chargerst tartják a költözésre: nincs hosszú távú szerződésük és gondjaik vannak a stadion megtöltésével is. És még csak nincsenek is olyan messze (amerikai léptékkel).

toljukcsináljuk! 2013.07.03. 22:33:53

Azért LA-ben Glendale-től Newport-ig minden beleszámít szerintem. A Chargers mozdulhatna északnak, és lehetne Orange County Chargers :) vagy valami hasonló A San Diego-i szurkolók tán kitartanak, nekik nem is távolság (mondjuk valahol az 5-ösön a parton, még szép is lenne), LA-ben meg már úgyis hozzászoktak, hogy két óra a város egyik végéből a másik...
süti beállítások módosítása