NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLVII. A rettenetes törülköző

2013.05.19. 21:31 kothoga

Szinte minden magára valamit adó NFL-rajongó tudja, hogy ha a Pittsburgh Steelers otthonából, a Heinz Fieldről lát közvetítést, akkor ezernyi sárga zászló leng majd a nézőtéren. Jóval kevesebben vannak tisztában vele, hogy amit a pittsburgh-i szurkolók rendületlenül "tekernek", az valójában egy törülköző, amely a Terrible Towel névre hallgat. Viszont igen kevesen ismerik az arany-fekete textília történetét, így a mai posztban ennek járunk utána.

Amikor a Steelers 1975-ben megnyerte az AFC Keletet és bejutott a rájátszásba, a gárda meccseit közvetítő rádióadó, a WTAE vezetősége úgy vélte, hogy kellene egy jó ötlet, amely a pottsburgh-i alakulatra irányítaná a figyelmet. Ezen szándékukkal megkeresték Myron Cope-ot, a Steelers kommentátorát, aki távolról sem volt lelkes az ügyben. Ezzel együtt nem adták fel, és egy olyasvalamit akartak életre hívni, amely könnyű, hordozható és minden szurkoló által birtokba vehető.

terrible towel.JPGA rettenetes törülköző

Végül egy törülközőre esett a választásuk. Cope azt javasolta, hogy az aranyszínű törülközőre írják rá fekete betűkkel a 'The Terrible Towel' kifejezést. A politikai korrektség jegyében fekete alapon arany betűkkel is terveztek gyártani belőle, nehogy rasszizmussal vádolják meg őket.

A Steelers december 27-én játszott a Baltimore Colts ellen, és a meccset megelőző héten Cope a rádióban hirdette az ötletet. A fogadtatást nem tudták megjósolni, ám attól tartottak, hogy ha a csapatuk elveszti a találkozót, akkor a szurkolók a törülközőt mint rossz óment fogják hibáztatni a vereségért. A Steelers játékosai nem voltak oda a kezdeményezéstől, többségük nem értette, mi szükségük van ilyen marketingfogásra.

Amikor eljött a nagy összecsapás ideje, Cope a közvetítőállásból a szurkolókat fürkészte. A látvány nem nyerte el a tetszését, mivel talán még egy tucat sárga törülközőt sem tudott összeszámolni a melegítés alatt. Aztán amikor a hangosbemondó közvetlenül a kickoff előtt behívta a játékosokat az öltözőfolyosóról, a becslések szerint mintegy 30 ezer törülköző lengett a lelátón. A mindent beborító aranyszínű hömpölyeg meg is tette a hatását, a Steelers 28-10-re legyőzte a Colts együttesét. És nem volt megállás. Sem az Oakland Raiders, sem a Dallas Cowboys nem tudta megállítani a pittsburgh-i csapatot, és az arany-feketék sorozatban másodszor is a liga legtetején találták magukat.

Myron Cope és a Terrible Towel

Nem volt kétséges, hogy a sikeres kezdetet követően a relikvia nem kopik ki a csapat mellől. Sőt, az idők folyamán kibővült a kör, és a törülköző mellett megjelentek a további rettenetes dolgok is (Terrible Stuff). Ekkor már pólót, rendszámtáblát, kispárnát, fülbevalót és egyéb tárgyakat is gyártottak, amelyek mind megkapták a Terrible Towel logóját. Emellett ha az alkalom úgy hozta (bajnoki cím, évforduló), akkor arra speciális feliratú törülközőt dobtak piacra.

A Terrible Towel idővel teljesen összeforrt Pittsburgh városával is. Ha a szurkolók nyaralni mentek, vitték magukkal a törülközőt, és mindenhol lefényképezték magukat vele. Hosszú évek során a relikvia így a Föld szinte valamennyi pontját bejárta, a kínai Nagy Faltól a Déli Sarkig, a Vatikántól a Mount Everestig. Az amerikai hadsereg katonái Irakba és Afganisztánba is magukkal vitték a saját törülközőjüket, de az arany-fekete textília járt már űrállomáson is.

A Terrible Towel a világ körül

Az esztendők folyamán a Terrible Towel bebizonyította, hogy az őt nem tisztelő ellenfelek pórul járnak. 1994-ben a Browns futója, Earnest Byner, 2005-ben a Bengals elkapója, T.J. Houshmandzadeh, 2008-ban a Ravens elkapója, Derrick Mason taposta meg a törülközőt. Talán mondani is fölösleges, hogy a Steelers valamennyi alkalommal megbosszulta a törülköző meggyalázását. De az említett esetek mellett se szeri, se száma a textíliához fűződő további sztoriknak, amelyekben egy közös elem mindig fellelhető: a Terrible Towel szent és sérthetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr225307543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Norman Nailer 2013.05.19. 23:10:18

Ó, kiváló téma. Két dolgot tennék hozzá:
- A törölközők eladásából származó bevételt Cope még a halála előtt az Allegheny Valley School-ra, egy mentálisan sérült gyerekekkel foglalkozó Pittsburgh környéki speciális iskolára hagyta, akikhez ez azóta is befolyik.
- A "Terrible Curse" egyik legjobban dokumentált esete 2008-2009-ben esett meg. A 2008-as alapszakaszt toronymagasan nyerte a Tennessee Titans, a 16. játékhéten a Steelerst gyalázták le 14-31-re. Két játékosuk annak rendje és módja szerint megtaposta a Terrible Towelt. Utána kikaptak a 17-ik héten (nem számított, már így is első helyen kiemeltek voltak), aztán kikaptak az első playoff meccsükön, ezzel véget is ért a szezon (a Steleers lett a bajnok egyébként...) A 2009-es évadnyitón a megint a Steelers jött és ezúttal nyert (hosszabbításban), és ez így ment tovább. A 6. játékhéten már 0-6-tal álltak, miután a Patriots 0-59-re elkalapálta őket. A következő héten bye week jött és Jeff Fisher vezetőedző bölcs, de szokatlan tettre szánta el magát: bocsánatot kért (!) a Terrible Towel-lel való bánásmódért, a játékosok aláírtak egy Terrible Towelt és elküldték az Allegheny Valley School-nak. És megnyerték a következő öt meccsüket...

odamondó 2013.05.20. 10:50:36

Rasszizmus? Mi a franc van? Ezt csak én nem értem?

lesson · http://csudalany.blog.hu 2013.05.20. 11:33:32

Tudom, hogy egyáltalán nem ide tartozik, de nehogy elfelejtsétek, hogy 5 nap múlva Törülközőnap.
Viszlát, és kösz a halakat.
süti beállítások módosítása