NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLIII. A hétfő esti csoda

2013.05.13. 22:04 kothoga

A Green Bay Packers-Minnesota Vikings meccsek a kezdetektől fogva komoly rivalizálást hoztak. Ez annak ellenére így történt, hogy a Vikings csak 1961-ben született meg, és a két csapat első 10 találkozóján a Packers Vince Lombardi vezetésével 9-1-es mérleget épített a lilák ellen. A két szomszédos állam, Minnesota és Wisconsin a sport számos területén már komolyan versengett egymással, ezért nem is volt kérdéses, hogy abból a futballnak is ki kellett vennie a részét. A két együttes a mai napig összesen 105 alkalommal feszült egymásnak, s egy döntetlen mellett a Sajtfejűek 55-ször, a Vikingek 49-szer diadalmaskodtak.

A felek közötti rivalizálás a 2000-es idény 10. játéknapján a Lambeau Fielden megrendezett meccsen annak ellenére is tetten volt érhető, hogy a vendégek 7-1-es mérlegével szemben a hazaiak csak 3-5-ös mutatóval szerénykedtek. A hétfő esti rangadón a két alakulat a rendes játékidőben nem is bírt egymással, és a találkozó 20-20-as eredménnyel hosszabbítást hozott. Az ütközet során a Vikings négyszer szerzett vezetést, amelyet a Packers négyszer egyenlített ki. A lilák próbálták uralni a játékot, de a távolról sem csúcsformában lévő Green Bay Brett Favre irányításával minden követ megmozgatott, hogy borsot törjön a vetélytárs orra alá.

brett-favre.jpg Brett Favre, aki később megfordult a Vikingsban is

A meccs a hirtelen halál negyedik percében egy egészen valószerűtlen játékban dőlt el. Ekkor szinte minden statisztikai adat a vendégek fölényét jelezte, ám a sors szeszélye folytán mégis a Packersnek kedvezett a szerencse. A Vikings az utolsó playt megelőzően a futott yardok (157-81) mellett a a passzolt yardok (250-184) tekintetében is magasan jobban teljesített, mint a vendéglátója, ám a minnesotai legények öt labdaeladása, valamint 129 yardnyi büntetése végül megbosszulta magát.

A Packers a hosszabbítás negyedik percében a Vikings 43 yardosához érkezett, ahol 3.&4 szituáció várt a hazaiakra. A zöld-sárgák a kiélezett helyzetben hosszú passzjátékot hívtak. Favre néhány lépés után meglehetősen furcsa mozdulattal löbbölt átadást küldött a pálya jobb oldalán felfutó Antonio Freeman irányába, aki az őt őrző cornerbackkel, Cris Dishmannel kettesben maradt a játéktér ezen szegletében. A passz kimondottan rosszra sikeredett, és a lelátó népe nagy megkönnyebbüléssel konstatálta, hogy a védő csak hozzáérni tudott a labdához, elkapni azt nem volt képes.

antonio freeman.jpgAntonio Freeman, a meccset eldöntő touchdown szerzője

Maga Dishman is erősen bosszankodott, hogy elvétette a labdaszerzési alkalmat. Aztán egyszer csak azt vette észre, hogy Freeman a játékszerrel a kezében felkel a földről, és a Vikings célterülete felé kezd futni. Ugyan az egyik minnesotai védő visszaért időközben, de őt Freeman egy testcsellel becsapta, és mivel Dishman sem ért oda, a Packers elkapója befutott a célterületre. A bírók touchdownt jeleztek, amit eleinte nem sokan akartak elhinni, hiszen egyértelműnek tűnt, hogy sikertelen passzkísérletet láttunk. Freeman azonban kiugrott a nézők közé, és úgy látszott, hogy ő egészen biztos abban, hogy szabályos találatot szerzett.

Aztán az ismétlésnél minden a helyére került. A lassítás megmutatta, hogy Dishman ügyetlenkedése révén a labda Freeman vállára pattant, majd ott megpihent pár pillanatra. Aztán amikor az elkapó felmérte a helyzetet, megragadta a játékszert, felpattant, és befutott a célterületre. A labda pedig közben egyszer sem érte a földet. Ráadásul a védő sem ért hozzá a támadóhoz, aki ezzel nem kontakt miatt, hanem a saját lendületétől esett el, így jogában állt felállni és folytatni a playt.

Freeman akrobata mutatványa

Bár még csak november 6-át írtuk, Freeman a meccs után úgy fogalmazott, hogy abban az esztendőben igen korán megkapta a karácsonyi ajándékát. Favre azt nyilatkozta, hogy csak az ünneplést látta, de fogalma sem volt arról, mi történt. Először Donald Drivert kérdezte, hogy Freeman elkapta-e a labdát, de Driver nem látott semmit. Aztán Freeman boldogan kijelentette, hogy elkapta. Minden idők egyik leghihetetlenebb elkapásával 26-20-ra nyert a Packers, akik az alapszakasz utolsó előtti fordulójában aztán Minnesotában is legyőzték a Vikingeket (33-28).

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr875298932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása