NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XXXIII. Pearl Harbor napja

2013.04.24. 19:40 kothoga

Japán 1941. december 7-én megsemmisítő csapást mért az amerikai hadsereg hawaii támaszpontjára, Pearl Harborra. A mindössze fél órán át tartó ütközet igen komoly világpolitikai hatást okozott, hiszen az Egyesült Államok másnap hivatalosan is belépett a második világháborúba. A történtek természetesen az NFL-ben is éreztették következményeiket.

December 7. egyben az utolsó játéknapja is volt a liga 1941-es idényének. Aznap három összecsapásra került sor, amelyek közül csak egynek volt valódi tétje, a többi meccsen csupán a presztízs maradt a küzdő felek számára motivációként. Tét nélküli összecsapást rendeztek New Yorkban és Washingtonban. Az előbbi helyszínen a Keleti Divízió győztese a New York Giants vesztett a Brooklyn Dodgersszel szemben, míg a fővárosban a Washington Redskins a Philadelphia Eagles együttesét győzte le.

pearl_harbor.jpgA Pearl Harbor-i csata után...

A chicagói városi rangadón azonban komoly tét forgott kockán. A Bears a Cardinals pályáján azért küzdött, hogy győzelmével befogja a Nyugati Divízióban 10-1-es mérleggel álló Green Bay Packerst. Mivel George Halas csapata a Comiskey Parkban 34-24-es sikert aratott, így a Bears és a Packers egy héttel később összecsapott, hogy eldöntsék, ki játszhat a Giantsszel a bajnoki címmeccsen.

De térjünk vissza december 7-ére. A japán támadás keleti parti idő szerint délelőtt 11-kor indult, így a kora délutáni találkozókra már eljutottak az aggasztó hírek. A New York-i és a chicagói arénában a hangosbemondó - a hírek közlése mellett - felszólította a katonákat arra, hogy azonnal jelenjenek meg az egységeiknél. A fővárosban viszont erre nem került sor. Az ottani szpíker csak a hadsereg magas rangú tisztjeinek üzent, a támadás tényéről nem tájékoztatták az embereket. A nézők végül csak az összecsapás után kaphattak információt a távolban történt borzalmakról.

1941-playoff-game.jpg... egy héttel a Bears és a Packers a döntőért meccselt

Miután az amerikaiak beléptek a háborúba, az NFL-ből is számtalan játékos és vezető csatlakozott a hadsereghez. Közöttük volt George Halas, a Bears vezetőedzője, Wellington Mara, a Giants alelnöke, későbbi tulajdonosa, Otto Graham, a Browns későbbi irányítója, valamint Chuck Bednarik, az Eagles későbbi betonkemény linebackere. Összesen 995 korábbi vagy későbbi NFL-es személy vonult be 1941 és 1945 között, akik közül 23-an életüket vesztették a csatákban.

Ami a 41-es idény illeti, a háború árnyékában a csapatok befejezték az évadot. Előbb a nyugati csoportban kellett eldönteni az azonos mérlegű együttesek között, hogy ki jut a döntőbe. December 14-én a Bears a Packers 33-14-es legyőzésével kivívta a jogot a fináléra, ahol egy héttel később a Giants elleni 37-9-es diadallal az illinoisi klub az ötödik bajnoki címét szerezte meg.

Rövid montázs az 1941-es döntőről

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr215245203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása