NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXXIII. Ugrás a nézők közé

2013.08.05. 19:21 kothoga

Az NFL vezetői köztudottan nem kedvelik, ha egy játékos túlzott gólörömöt mutat be. Ezért 15 yardos büntetéssel sújtják a renitenseket annak érdekében, hogy a touchdownt szerző csapat tagjainak ne legyen kedvük igazán teret adni az érzéseiknek. Ennek ellenére létezik egy olyan ünneplési forma, amelyet a pontszerző nem egyedül mutat be, kellően látványos is, ám a bírók mégsem dobnak rá sárga zászlót.

Amikor egy játékos a touchdown utáni örömében kiugrik a nézők közé, már ahol ez egyáltalán végrehajtható mutatvány, nem ellentétes a liga szabályaival. Az ugrásért azért nem jár 15 yardos büntetés, mert az a pályán kívül, a nézők közreműködésével zajlik. Bátran kijelenthető, hogy amikor a 20 évvel ezelőtt a Green Bay Packers safetyje, LeRoy Butler egy visszahordott találat után a rajongók közé vetette magát, nem gondolhatta, hogy egy tradíciót indít az útjára.

leroy_butler.jpgButler ugrása új irányt szabott a franchise-nak is

1993 karácsonyán a Packers két fordulóval az alapszakasz vége előtt 8-6-os mérleggel állt. A bajnokság utolsó előtti játéknapján a Los Angeles Raiders látogatott a nevezetes Lambeau Fieldre, és a hazaiaknak mindenképpen nyerniük kellett ahhoz, hogy életbe tartsák a rájátszásos reményeiket. A vendégek már sokkal korábban kiszálltak a playoffért folytatott küzdelemből, így csupán a 4-10-es mutatójukat kívánták volna kozmetikázni.

A borzalmas hidegben lejátszott találkozó (-19 Celsius fok -29 Celsius fokos hőérzettel) eleinte nyögvenyelősnek bizonyult a hazaiak számára. A félidőben még csak 7-0-s előnnyel rendelkeztek, amelyhez a harmadik negyedben újabb touchdownt szereztek (14-0). A záró felvonásban aztán eldőlt a meccs. A Raiders csereirányítója, Vince Evans passzát Randy Jordan ugyan elkapta, ám a vendégek futója arra nem számított, hogy LeRoy Butler kiüti a labdát a kezéből.

A fumble-t a hazaiak néhai defensive endje, Reggie White gyűjtötte össze. Mivel White-ra gyorsan ráakaszkodtak a Los Angeles-i védők, ezért ő a vendégek 25 yardosán egy rövid átadással visszajuttatta a játékszert Butlerhez, aki szélvészgyors vágtával meg sem állt a Raiders célterületéig. Sőt még azon túl sem. A safety ugyanis hirtelen ötlettől vezérelve azt mutatta a szurkolóknak, hogy közéjük szeretne ugrani. Ezzel pedig megszületett a történelem első Lambeau Ugrása (Lambeau Leap).

Az eredeti Lambeau Leap

Bár Butler nem tudott rendesen felkapaszkodni a magas lelátóra, a rajongók örömét mindez nem rontotta el. A safety pár másodpercig a szurkolók között csüngött, majd visszatért a pályára. A kispad felé vette az irányt, ahol újabb gratulációkat gyűjthetett be, ám nem csak a pontszerzés miatt. Többen mondták neki, hogy klassz dolgot talált ki, amikor a nézők közé vetette magát.

A Lambeau Leap pedig szinte azonnal gyökeret vert a Packers hazai meccsein. Az évek folyamán elsősorban Robert Brooks és Antonio Freeman elkapók tették azért a legtöbbet, hogy az örömugrás rendszeres attrakcióvá váljon Green Bayben. Freeman egyik akciója alkalmával az egyik szurkoló kezéből véletlenül kiütötte a sört, ám megígérte neki, hogy a meccs végén kártalanítja. Igencsak meglepődött, amikor a találkozót követően a rajongó megvárta őt és behajtotta rajta az elvesztett italt.

donald driver.jpgA Packers legendája, Donald Driver is gyakran landolt a szurkolók között

A Lambeau Leap nem pusztán egy ugrás, azzal sokan a Packers feltámadását is összekötik. A hatvanas évek sikercsapata ugyanis a 2. Super Bowl megnyerését követő 25 szezonban (1968-1992) mindössze kétszer érte el a playoffot, ám 1993-tól minden megváltozott. A klub visszatalált a korábbi sikerekhez, és zsinórban hatszor jutott rájátszásba, miközben az 1996 idény végén bajnoki címet is nyert. A Packers az elmúlt húsz évadban csak ötször maradt le a rájátszásról, ezzel Butler ugrása óta az NFL egyik legmeghatározóbb klubjává vált.

Érdekes módon Brett Favre sosem rajongott a Lambeau Leapért. A 15. idényében vállalkozott rá elsőként, de a mutatvány nem sikerült, és ekkor a maradék kedve is elszállt. "Alacsonyabb pontot kellett volna választanom. Én nem vagyok az a lelátóra ugráló típus" - vallotta be utána. Utódja, Aaron Rodgers viszont nem várakoztatta sokáig a szurkolókat. Amikor első, kezdőként lejátszott hazai meccsén QB-sneakkel szerzett touchdownt, azonnal a lelátón állók közé ugrott.

Rodgers első ugrása

Mondani is fölösleges, hogy a Lambeau Leap csak a Packers játékosainak jár. Ha a vendégek pontszerzői próbálják azt meg, úgy füttyszóra és dobálásra számíthatnak. Brandon Jacobs, a New York Giants korábbi futója a 2007-es NFC-döntőben játszotta el, hogy ugrik. Magára is haragította vele a wisconsini rajongókat. Nála sokkal frappánsabb megoldást talált 2009-ben Chad Ochocinco. A Cincinnati Bengals elkapója a touchdownját követően egy olyan részre ugrott fel, ahol a vendégek szurkolói tartózkodtak. Ők viszont nagy örömmel fogadták játékosuk Lambeau Leapjét.

Ocho Lambeau Leapje

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr915446447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása