NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XLIV. Az éjjeli vonat

2013.05.14. 22:44 kothoga

Mint pár poszttal ezelőtt már foglalkoztam vele, olykor a draftolatlan játékosok között is igazi gyöngyszemekre lehet lelni. A futball hőskorában azonban ennél furcsább esetek is megtörténtek. Volt rá példa, hogy lényegi futballmúlttal nem vagy alig rendelkező fiatalok kerültek be a ligába, ahol aztán megtalálták a számításaikat. Pontosan ez történt minden idők egyik legjobb védőjével, Dick Lane-nel is.

dick-lane.pngDick Lane, a történelem egyik legnagyszerűbb védője

Az elhagyott gyerekként nevelőanya által felnőtt Lane négy évnyi katonai szolgálat és a koreai háborúban való részvétel után egy repülőgép-gyártó vállalatnál helyezkedett el. Mivel hamar megunta a monoton munkát, a bajnoki címvédő Los Angeles Ramsnél jelentkezett próbajátékra. Ezért 1952 tavaszán bemutatta tudását a csapat edzőtáborában, ahol az elkapói posztra alkalmasnak tartották. Mivel a Ramsnél ezen a poszton komoly versengés mutatkozott, így az edzők gyorsan áttették őt a labda másik oldalára, és a cornerback szerepkörét bízták rá.

Ennek a húzásnak végül komoly következménye lett az NFL történelmére nézve, mivel Lane pillanatok alatt a legjobb védők közé emelkedett. Amikor azt írom, pillanatok alatt, az szinte szó szerint értendő. Újonc szezonjában Lane rögtön a támadók rémévé vált, és "ámokfutását" 14 interception jelezte. Ennyit nemhogy újonc, de semmilyen más játékos sem jegyzett soha egy idényben azóta sem. Ha még azt is hozzátesszük, hogy az alapszakasz során - a mai 16-tal szemben - akkoriban még csupán 12 meccset játszottak, Lane teljesítményére a fenomenális jelző tűnik megfelelőnek.

dick-night-train-lane.jpgLane munka közben

Bár a védő egészen káprázatosan mutatkozott be a profik között, mindössze két idényt töltött a Ramsben. 1954-től már a Chicago Cardinals játékosa lett, majd hat évet követően pályafutása utolsó hat évadjára a Detroit Lionshoz szerződött. Hiába igazolt azonban máshová, a Los Angelesben ráragadt beceneve, a Night Train (Éjjeli Vonat) végig vele maradt. Lane ugyanis utált repülni, így a távoli idegenbeli meccsek után mindig hosszú, éjszakai vonatútra kelt, hogy a legtöbb csapattól rendkívül messze fekvő nyugati parti városba visszaérjen.

A védő, aki sosem kímélte saját testi épségét

A kiváló védő, aki az akkoriban szabályosnak minősülő módon előszeretettel támadta ellenfelei fejét és nyakát, 14 évet felölelő karrierje alatt elismerések sorát gyűjtötte be. A Pro Bowlra hétszer kapott meghívót, míg a legjobbakat tömörítő All-Pro csapatba hat alkalommal választották be. Helyet kapott továbbá az ötvenes évek csapatában, valamint a liga 75. évfordulójára megszavazott szuperválogatottban is. Dick 'Night Train' Lane-t 1969-ben a liga első ötven esztendejének legjobb cornerbackje kitüntető címmel is felruházták, hogy 1974-ben a cantoni Dicsőségek Csarnokába is bebocsátást nyerjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr315300758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása