NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XVIII. A legöregebb rekord

2013.03.29. 21:37 kothoga

Korábban már tettem említést arról a csúcsról, amelyet a Packers elkapója, Don Hutson jegyzett 1945-ben, aki egy negyed során 29 pontot szerzett. Adja magát a kérdés, hogy kinek a nevéhez fűződik az egy meccs alatt termelt legtöbb pont. Nos, igencsak messzire kell visszatekintenünk ahhoz, hogy rátaláljunk a válaszra. Egészen pontosan 1929 Hálaadásáig, amikor a két chicagói egylet, a Cardinals (a mai Arizona Cardinals) és a Bears meccselt egymással.

A hétezer szurkoló előtt rendezett összecsapáson a Cardinals legendás futója, Ernie Nevers rukkolt elő az elképesztő teljesítménnyel, amelyet azóta sem tudott senki utolérni. Olyannyira nem, hogy jelenleg ez az a rekord az NFL történelmében, amely a leghosszabb ideje áll fenn. Nevers a Cards 40-6-os sikeréből oroszlánrészt vállalva mind a 40 pontot egymaga szerezte. Valamennyi negyedben futott hatpontos találatot, a másodikban és a negyedikben kettőt is. Mivel a játékos rúgóként is funkcionált, így az extrákhoz is ő állt oda, amelyekből négyet értékesített.

Az 1929-es szezon néma montázsa

Nevers a Stanfordon töltött egyetemi évei alatt több sportágban is kimagaslót nyújtott, így kosárlabdában és baseballban is ígéretes karriert várt volna rá. Az 1925-ös évben végzősként szerepelt a Rose Bowlon, ahol a Stanford a University of Notre Dame híres négyesével (Four Horseman) nézett farkasszemet. Mindez cseppet sem zavarta Neverst, aki egymaga több yardot jegyzett (114), mint az ellenfél négy neves futója együttesen.

ernienevers.jpgErnie Nevers

Nevers 1926-ban Jacksonville-be utazott, ahol megszervezte a város első profi futballcsapatát, a Jacksonville All-Starst. A floridai együttes két bemutató találkozót is játszott a Chicago Bears és a New York Giants ellen, amelyek után Nevers a St. Louis Browns baseballcsapatánál kötött ki. A baseballpályán csak mérsékelt siker kísérte az útját, ezért a nagyobb diadal reményében még ugyanebben az esztendőben a Duluth Eskimos futballcsapatához szerződött. Az Eskimos igencsak fura alakulatnak számított. Nem rendelkeztek saját stadionnal, ezért valamennyi összecsapásukat idegenben rendezték.

Nevers a Duluthnál két idényt húzott le, amelyek után 1928-ban pihenőévet tartott. Az NFL-be 1929-ben tért vissza fullbackként és vezetőedzőként egyszerre, és három szezonon át a Chicago Cardinals színeiben játszott. Erőfutóként elképesztően hasznos tagja lett a gárdának, és a Hálaadás napján jegyzett rekordja előtt négy nappal is az ő nevéhez fűződött a Cards összes pontja a Dayton Triangles elleni összecsapáson (19-0). Az 1931-es idény után visszavonult az aktív játéktól, így mindössze öt évadot töltött az NFL-ben. 

Ezen időszak alatt azonban elképesztően hatékonynak bizonyult. Valamennyi idényben beválasztották a legjobbakat tömörítő All-Pro együttesbe, majd az 1920-as évek legjobb csapatába is. Ugyan profi karrierje mindössze 54 meccsre terjedt ki, de 1963-ban beiktatták a Hall of Fame-be, ahová egyetlen játékost sem választottak be azóta sem kevesebb találkozóval a háta mögött.

Videó a rekord birtokosáról

Nevers 40 pontos rekordja az későbbiekben kétszer került komolyabb veszélybe. Először 1951-ben, amikor Dub Jones, a Cleveland Browns futója ugyancsak a Bears ellen hat touchdownt, ezzel 36 pontot szerzett. Másodszor pedig 1965-ben, amikor a Bears futója, Gale Sayers a 49ers ellen ugyancsak hat touchdownt és 36 pontot termelt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr855183236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása