NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXIX. A Ravens születése

2013.07.02. 21:02 kothoga

Az NFL-ben egy város alapvetően két módon kaphat csapatot: a létszám bővítésével vagy egy meglévő franchise költöztetésével. 1996 óta tudjuk, hogy létezik egy harmadik út is, amely a két említett opció érdekes egyvelegét jelenti. Egy ilyen mixnek köszönheti Baltimore városa, hogy 17 esztendővel ezelőtt életre hívták a Ravenst, amely rövidke története során máris két bajnoki címmel ajándékozta meg a szurkolóit (2000, 2012). A mai posztban azt idézzük fel, hogyan alapították meg a Pittsburgh Steelers egykori nagy riválisából, a Cleveland Brownsból a jelenlegi legnagyobb vetélytársát, a Baltimore Ravenst.

A zsidó származású üzletember, Art Modell 1961-ben négymillió dollárért vásárolta meg a Cleveland Browns csapatát. Az új tulajdonos nem is tétlenkedett sokáig, és gyorsan a tettek mezejére lépett. 1963 elején kirúgta a gárda addigi sikeredzőjét, Paul Brownt. Brown 1946-tól töltötte be az együttes vezetőedzői posztját, és gyakorlatilag élő legendának számított az uralkodása alatt megszerzett hét bajnoki címmel (négyet az AAFC-ben nyertek). Eltávolítását Cleveland népe sosem bocsátotta meg Modellnek, ám a szurkolók nem gondolhatták, hogy imádott klubjuk tulajdonosa ennél sokkal fájdalmasabb lépést is tesz majd ellenük.

paulbrown.jpgPaul Brown, a clevelandiek legendás trénere

Pedig ez történt. Modell 1973-ban írt alá 25 évre szóló bérleti díjat a clevelandi stadion működtetésére, és a bérleti díj fejében valamennyi ott keletkező bevétel őt illette. Gondot okozott viszont az elszámolásoknál, hogy ugyanabban az arénában játszott a Cleveland Indians profi baseballcsapat is, amely annak ellenére nem részesült a bevételekből, hogy több pénzt hozott a konyhára, mint a Browns. Mindez természetesen nézeteltérést szült a felek között, amelynek eredményeképpen az Indians saját stadiont épített az állam segítségével.

Modellt ugyan hívták, hogy vegyen részt abban a beruházásban, de úgy vélte, az ő bevételeit önmagában is biztosítja a Cleveland Stadium. Modell tévedett, és az 1993-94-es időszakban komoly veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Látván a döntése negatív következményeit, állami segítséget kért  a futballstadion modernizálására. Ezt ugyan 1995. november 7-én meg is szavazták számára, ám egy nappal korábban bejelentette, hogy a Browns a következő idénytől Baltimore-ba teszi át a székhelyét. Azért a marylandi város lett a befutó, mert Modell bennük látta a legbiztosabb garanciát arra, hogy első osztályú stadiont építenek fel a csapat számára.

Art-Modell.jpegA baltimore-i futball felélesztője, Art Modell tavaly hunyt el

A döntés óriási felbolydulást váltott ki Clevelandben. Baltimore-ban viszont hatalmas volt az öröm, hiszen a Colts 1984-es Indianapolisba való költözése óta a város csak távolról figyelte az NFL történéseit. A költözés bejelentése magától értetődően hazavágta a Browns 1995-ös szezonját, és mindössze három alakulat végzett a clevelandiek 5-11-énél rosszabb mérleggel. A Browns utolsó clevelandi meccsére a Cincinnati Bengals ellen került sor, és a bizonytalan jövő ellenére a csapat 26-10-es győzelemmel búcsúzott a várostól.

1996 elején az NFL-nek arról kellett döntenie, hogy a baltimore-i klub milyen módon kerül be a liga vérkeringésébe. Az egyeztetések után végül az a megoldás született, hogy a Browns teljes öröksége (név, színek, történelem, csúcsok, címek) Clevelandben marad. Az együttes működését három idény erejéig felfüggesztik, majd 1999-től a Browns ismét az NFL-ben szerepelhet. A baltimore-i klub viszont átveszi a Browns játékosait és személyzetét. Arról is határoztak, hogy a Ravens a Browns narancs és barna színeitől teljesen eltérő lila és fekete kombinációban fog játszani.

További érdekes kérdés volt az új csapat nevének kitalálása. A szurkolóknak eleinte egy 100-as listáról lehetett választaniuk, amely elnevezésekből a legjobb háromba a Marauders (martalócok), az Americans (amerikaiak) és a Ravens (hollók) jutott be. A döntő voksoláson végül ez utóbbi nyerte a versenyt. A Ravens név Edgar Allan Poe hasonló című verse után jött képbe, mivel a költő élete utolsó szakaszát Baltimore-ban töltötte, és ott is helyezték őt végső nyugalomra.

A Holló Latinovits Zoltán előadásában

A Browns az ígéreteknek megfelelően 1999-ben - 31. franchise-ként - visszatért a ligába. Hogy a sorsolás szempontjából kedvezőbb páros számú csapat játsszon az NFL-ben, a liga hamarosan bővítésre szánta el magát, és 2002-ben a Houston Texans csatlakozhatott a többiekhez. A még az 1980-as években is sikeres Browns a visszatérése óta valahogy nem volt képes megtalálni a győzelmekhez vezető utat. Miközben a Ravens már ötödik idényében (2000) megszerezte az első bajnoki címét, addig a Browns 1999 óta mindössze két pozitív mérlegű szezont tudott produkálni. Ebből is csak egyszer, a 2002-es 9-7-es mutatójuk bizonyult elégnek ahhoz, hogy az együttes túlélje az alapszakaszt.

Art Modell 2000 tavaszán eladta a Ravens 49 százalékát Steve Bisciottinak, majd 2004-ben a maradék 51 százaléktól is megvált. A Clevelandben utált, Baltimore-ban viszont elismert üzletember 87 éves korában tavaly szeptemberben hunyt el. Tiszteletére a Ravens játékosai az Art felirattal a sisakjukon küzdötték végig a 2012-es szezont, amelynek végén a 47. Super Bowlon történetük második bajnoki címét is begyűjtötték.

ray lewis helmet.jpgRay Lewis tavaly ebben a sisakban játszott

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr185388167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.07.03. 17:54:23

Januárban, Ray Lewis utolsó hazai mérkőzése (a Colts elleni wild card-meccsen) után a sajtótájékoztatón Lewis felelevenített egy aranyos anekdotát a kezdetekről: 96-ban, tehát az alakulás évében, még a draft előtt Ozzie Newsome, a GM felhívta Lewist, hogy őt fogják draftolni - mire Ray Lewis: Remek, de mi lesz a nevünk? Mik lesznek a csapatszínek? Ki lesz az edző?

... merthogy ezek még nem voltak eldöntve akkor :)

bio

Le'Veon 2013.07.04. 14:29:51

fantasy.nfl.com/league/1571166

jelszó: torgyanjozsef

gyertek!
Válasz erre
süti beállítások módosítása