NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XIII. Hutson megdönthetetlen rekordja

2013.03.21. 20:50 kothoga

Létezik egy csúcs az NFL-ben, amelyet még 68 évvel ezelőtt állítottak fel, de nem valószínű, hogy bármely játékos valaha is megdönti. A rekord a Packers zseniális elkapója, Don Hutson nevéhez fűződik, aki 1945-ben utolsó, tizenegyedik profi idényét töltötte Green Bayben. A Sajtfejűek abban az évben október 7-én a Detroit Lions gárdáját fogadták, és a meccs pont nélküli első negyedében még semmi utalt arra, hogy a Packers részéről igazi mészárlássá fajul a találkozó.

Hutson_Don19_Packers.jpgDon Hutson, a modern elkapók úttörője

Aztán amikor a második 15 perc elején a vendégek Chuck Fenenbock futott touchdownjával megszerezték a vezetést, beindult a hazai gőzhenger. A félidei pihenőre 41-7-es Green Bay-vezetéssel vonultak a csapatok, amely fordításban elévülhetetlen szerepet játszott a kor elvárásainak megfelelően minden csapatrészben szerepet kapó Hutson. A Packers hat második negyedbeli touchdowjából négyet az elkapó szerzett, aki emellett kickerként öt extra pontot is jegyzett, azaz egymaga összesen 29 pontot termelt. Annyit, amennyit sem addig, sem azóta senki egy negyed során. Ráadásul a 29 könnyen lehetett volna 30 is, de az egyik hatpontosa után Hutson nem tudta értékesíteni a jutalomrúgást.

Ki volt Don Hutson? A Packers néhai játékosát tartják a modern elkapók úttörőjének. Ő talált ki és ültetett át a valóságba számos ma is használt elkapói útvonalat, és korának megkérdőjelezhetetlen legjobbja volt a poszton. Olyannyira, hogy megítéléstől függően az NFL történetének legjobb receivereit taglaló listákon szinte kivétel nélkül az első háromban találjuk. Visszavonulásakor elképesztő mennyiségű csúcsot tartott, amelyek közül jó néhány még ma is él. Hutson a védelemben is nagyszerű teljesítményre volt képes, amit mi sem mutat jobban, hogy karrierje során safetyként 30 interceptiont szerzett. 1963-ban iktatták be a Hall of Fame-be.

A folytatásban a magabiztos vezetés tudatában néhány fokozattal lejjebb kapcsolt a Packers, akik végül 57-21-re náspángolták el a detroiti együttest. Az összecsapást Hutson hat elkapással, 144 elkapott yarddal és négy touchdownnal zárta, valamint hét extra pontot is begyűjtött. A receiver abban az idényben már 32 éves volt, és készülvén az sportolói pályafutása utáni időszakra, segédedzőként is támogatta a csapatát.

Hutson, az Alabama egykori üdvöskéje

És hogy második negyedbeli 29 pontja miért tűnik megdönthetetlen rekordnak? Gondoljunk bele és számoljunk! Manapság egy elkapó vagy egy futó öt touchdown esetén (5x6) írná át a csúcsot, ami valljuk be, maga volna a csoda. Kalkulálhatunk esetleg azzal is, hogy egy remek rúgó jó pár mezőnygólt szerez, de a 30 ponthoz abból tízet kellene berúgnia. És mindezt 15 perc alatt. Ez talán még valószínűtlenebb, mint az előző opció. Így aztán kijelenthetjük, Don Hutson neve és rekordja minden bizonnyal fennmarad az örökkévalóságig.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr645161424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2013.03.22. 20:28:49

Hát, igen. Nem teljesen fair dolog olyan rekordokat összevetni a mai játékkal, ami az akkori és a mai foci közötti hatalmas különbségek miatt szinte kizárt, hogy megdőlne.

Ez, persze nem ennek a blognak/cikknek a sara, hanem az NFL-é, amely szinte vadássza a statisztikákat, rekordokat.

bio

Dr_utcai_arcos 2013.03.22. 23:33:30

@bioLarzen: Mint Wilt Ch. 100 meccspontja!
süti beállítások módosítása