NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

CIX. Flipper a levegőben

2013.10.29. 20:12 kothoga

Aki akár csak fél szemmel is követi a liga történéseit, tisztában van vele, hogy Calvin Johnson a nyolcadik játéknapon egészen kolosszális teljesítménnyel rukkolt elő. A Detroit Lions elkapója 329 elkapott yardig jutott a Dallas Cowboys elleni 31-30-as győzelem során, amellyel minden idők második legtöbb elkapott yardját jegyezte egy meccsen. Mindössze hét yarddal szorul Flipper Anderson mögé, aki az 1989-es idény 12. fordulójában bizonyult egyszerűen tarthatatlannak.

Anderson a New Jersey állambeli Paulsboro középiskolában, majd UCLA-n sajátította el a futball tudományát. Az 1988-as draft második körében talált magának csapatot, amikor az akkor Los Angelesben székelő Rams választotta ki. Az egyetemen ő számított a Dallas Cowboys későbbi klasszisa, Troy Aikman kedvenc célpontjának.

Anderson újonc évében nem sok vizet zavart. Mindössze 11 elkapást mutatott be, bár a belőlük szerzett 319 yard arra utalt, hogy komoly mélységi fenyegetés válhat belőle. A következő két idényben lehetőséget is kapott képességei bizonyítására, és nem is vallott szégyent. Két 1.000 elkapott yard feletti szezont produkált, amelyek során összesen kilenc touchdown fűződött a nevéhez.

flipper anderson.jpgFlipper 24 éve örökre beírta nevét a futball aranykönyvébe

Ezt az időszakot - mint később kiderült - soha többet nem tudta felülmúlni, de megismételni sem. Ezt követően már csak utolsó Los Angeles-i évében, 1994-ben közelítette meg az 1.000 yardos határt (945), majd új kalandokat keresett. A Ramsnél eltöltött hét esztendőt követően egy évet játszott Indianapolisban, Washingtonban és Denverben, ám mindenhol csupán epizódszerepet bíztak rá. Bár utolsó két profi idényben már elkapást sem szerzett, de a Broncosnál összejött élete nagy álma: a Super Bowl-győzelem.

Pályafutása legnagyobb meccse kétségtelenül a rekorddöntéshez köthető. A Rams 1989. november 26-án a Louisiana Superdome-ban vendégeskedett, ahol a 7-4-gyel álló kaliforniai egyletet a 6-5-ös New Orleans Saints fogadta. Mindkét gárda a playoffba igyekezett, és ezért különösen fontos volt számukra, hogy a csoportellenféllel szemben nyerjenek meccset.

jim_everett.jpgJim Everett (#11) remeklése is kellett Anderson csúcsához

A találkozó nem hozott sok pontot. Sokáig úgy tűnt, hogy a hazaiak nem engedik a vendégeket a célterületükre, hiszen három negyed után 17-3-as Saints-előnyt mutatott az eredményjelző. Aztán az negyedik negyedben megtört a jég, és előbb Buford McGee ötyardos futással szépített, majd Anderson 15 yardos elkapással egalizált. 17-17 után jöhetett a hosszabbítás, ahol végül a vendégek értek el mezőnygólt, így 20-17-re megnyerték az összecsapást.

A meccsen a Rams irányítója, Jim Everett 51 átadásából 29 lett sikeres, amely összesen 454 yardot hozott a vendégeknek. Ezek közül 15 passz és 336 yard Flipper Andersonnak jutott, aki ezzel az elkapott yardok rekordját állította fel. 27 yardot vert a képzeletbeli listát addig vezető Stephone Paige-re. A Kansas City Chiefs receivere még 1985-ben a San Diego Chargers ellen jutott 309 yardig. Érdekes megjegyezni, hogy Anderson a Saints elleni hosszabbítás perceiben bemutatott egy 26 yardos elkapást, azaz szigorúan csak 60 percet figyelembe véve Calvin Johnson tegnapelőtt túlszárnyalta őt.

Anderson neve egy furcsa akcióval is összeforrt. Az 1989-es szezonban 11-5-tel végző Rams a rájátszás divíziós körében a New York Giantsnél vendégeskedett, ahol ugyancsak hosszabbításos találkozón arattak győzelmet (19-13). A ráadás második percében Everett 30 yardos passzával Anderson vágtatott a célterületre, és a Rams ezzel kivívta a jogot az NFC-döntőben való részvételre (ahol 30-3-ra kikaptak a San Francisco 49erstől). Anderson egészen szokatlan módon ünnepelte a sorsdöntő touchdown. A vendégek célterületén keresztül szaladva egyből az öltöző felé vette az irányt, és meg sem állva kifutott a stadionból.

Anderson sajátos ünneplése

Nem kizárt, hogy a családról még hallunk az NFL-ben, hiszen Flipper fia, Dres Anderson jelenleg a Pacific-12-ben szereplő Utah Utesban játszik elkapót.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr1005605318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása