NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XCVIII. Tittle nagy napja

2013.09.09. 19:03 kothoga

Peyton Manningnek a 2013-as szezonnyitón nyújtott pazar produkciója NFL-rekordot ért. A Denver Broncos irányítója a liga történetében hatodszor ért el hét touchdownpasszt. Manning előtt azonban mindössze egyetlen irányító, a New York Giants korábbi klasszisa, Y.A. Tittle tudott úgy hét hatpontost érő átadást jegyezni, hogy azok mellé nem jutott egyetlen interception sem. Ma Tittle 51 évvel ezelőtti zseniális teljesítményére emlékezünk.

A jelenleg 86 éves Yelberton Abraham Tittle az 1948-as draft első körében került az AAFC-ben szereplő Baltimore Coltshoz. Mivel a klub két esztendővel később, 1950-ben csatlakozhatott az NFL-hez, így onnantól számíthatjuk Tittle NFL-es karrierjét is. Az irányító - a baltimore-i franchise működésének 1951-es felfüggesztése matt - a következő idényben csapatot váltott, és a San Francisco 49ers kezdője lett. A nyugati parti klubnál 10 idényt töltött el, majd karrierje utolsó négy szezonjára  (1961-64) a Giantshez igazolt.

ya tittle.jpgTittle (#14) munkában a Redskins ellen

Tittle karrierje korántsem szűkölködött az elismerésekben. 15 NFL-es évada során hétszer utazhatott a Pro Bowlra, míg háromszor választották be a legjobbakat tömörítő All-Pro együttesben. Ő lett az első irányító, aki egymás után két idényben dobott 30 touchdownpassznál többet, míg az 1963-ban elért 36 touchdownt érő átadása 1984-ig - Dan Marino új csúcsáig - számított rekordnak. Tittle pályafutása alatt 33.070 passzolt yardig, illetve 242 touchdownpasszig jutott, és ennek is köszönhetően 14-es mezét a Giants visszavonultatta.

A bajnoki címet egyszer sem szerző irányító egyéni karrierje csúcspontját 1962. október 28-án érte el. Aznap a 4-2-vel álló Giants a 4-0-2-es mérleget jegyző Washington Redskinst fogadta a Yankees Stadiumban. A találkozón a vendégek Norm Snead 44 yardos elkapásával jutottak előnyhöz (0-7), mint utólag kiderült, a meccsen utoljára. Tittle még az első negyedben 22 yardos átadást kanyarított Joe Morrison halfback kezébe, így a hazaiak gyorsan egyenlítettek (7-7).

Del-Shofner NY-Giants.jpgDel Shofner split end 269 elkapott yarddal segítette irányítóját

A második játékrészben némileg felgyorsultak az események. Tittle előbb Joe Walton tight endnek, majd ismét Morrisonnak adott touchdownpasszt, igaz, a kettő között a vendégek is beköszöntek (21-13). A Giants irányítója a folytatásban még feljebb kapcsolt, és a harmadik negyedben már három pontszerző akció fűződött a nevéhez. Sorrendben Del Shofner split end, újfent Walton és Frank Gifford halfback jegyezte az touchdownokat, így a második félidő eleji Redskins-touchdown ellenére rendkívül simának tűnt a találkozó (42-20).

Tittle a negyedik játékrészben már csupán egy touchdownpasszt mutatott be, hatyardos átadásával Walton saját maga harmadik hatpontosát szerezte (49-20). A meccs végén a vendégek két touchdownnal közelebb lopóztak, ám ez csupán az eredmény kozmetikázására volt elég (49-34). Tittle az összecsapást 27/39-es pontosság mellett 505 passzolt yarddal és hét touchdownpasszal zárta, ráadásul egyszer sem tudták őt sackelni a fővárosi védők. Célpontjai közül - Waltonon kívül - Shofner teljesítménye volt igazán figyelemre méltó, aki 269 elkapott yarddal fejezte be a mérkőzést.

Korabeli borotvareklám Tittle-lel

A történelmi ütközet komoly következményekkel járt mindkét csapat életében. A Giants az alapszakaszban már nem hibázott többet, és 12-2-es mérlegével az NFL Kelet élén végzett. 1962. december 30-án a Green Bay Packers ellen ugyan veszítettek a fináléban, de ennek ellenére a piros-kékek remek idényt zártak. Ugyanakkor a Redskins a hátralévő találkozóiból mindössze egyszer nem kapott ki, így a washingtoniak 5-7-2-es mutatójukkal csupán a divízió (NFL Kelet) negyedik helyén végeztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr345504592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása