NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LV. A félelmetes négyes

2013.06.04. 19:01 kothoga

A hatvanas évek, de talán minden idők legjobb védőfala, a Félelmetes Négyes (Fearsome Foursome) 1963 és 1966 között a Los Angeles Ramsnél állt össze. A négy védő falember közül harmadikként Deacon Jones tegnap hagyott itt bennünket, így négyük közül jelenleg csupán Rosey Grier maradt az élők sorában. A mai poszttal arra a felejthetetlen védőfalra emlékezünk, amely új szintre emelte az irányítók üldözésének művészetét.

deacon jones.jpgDeacon Jones 74 évet élt

Grier az 1963-as holtszezonban érkezett az együtteshez a New York Giantstől. Jones mellett akkor már Lamar Lundy és Merlin Olsen is a kaliforniai klub alkalmazásában állt, így erre az esztendőre datálható a fantasztikus kvartett megszületése. Lundyt, Jonest és Olsent egyaránt a Rams draftolta, és Jones karrierjének utolsó három idényét leszámítva mindegyikük csakis a Los Angeles színeiben szerepelt.

A Rams 1955-ben még a Cleveland Browns ellen NFL-döntőt vesztett, ám a következő esztendők során csupán 1958-ban tudtak pozitív mérleget felmutatni. Érdekes módon a Félelmetes Négyes eredeti felállásában az együttes kizárólag az utolsó szezonban (1966) volt képes 50 százalék fölötti mutatóval (8-6) zárni. Aztán Grier Achilles-ína az 1967-es holtszezonban megsérült, a játékos többet nem is tért vissza a pályára, viszont a dolgok éppen ekkor kezdtek a csapat számára jobban alakulni.

fearsome foursome.jpgA Fearsome Foursome: Lundy, Olsen, Grier, Jones,

Abban az idényben a 11-1-2-vel végző Ramst csak a későbbi bajnok Green Bay Packers állította meg a konferencia döntőjében (7-28). Ráadásul több egyéni elismerés is Los Angelesbe vándorolt. Deacon Jonest választották az év legjobb védőjének, míg George Allen vezetőedző az év legjobb edzője elismerést gyűjtötte be. A Rams rátalált a helyes irányra, amit mi sem jelez jobban, mint hogy a franchise a következő 23 idényből 16-szor a rájátszás résztvevője lett.

A Félelmetes Négyes 1964 és 1968 között a legkevesebb futott yardot engedte az NFL-ben. Ugyanebben az időszakban évente átlagosan 44 sacket jegyeztek. Maga a sack kifejezés is Deacon Jonestól származik, aki 1967-ben 26 sacket mutatott be. Mivel azonban a sack statisztikái csak 1982-től számítanak hivatalos adatnak, sem a fenti idénycsúcsa, sem az összesített 173,5 sackje nem szerepel az évkönyvekben.

george allen.jpgGeorge Allen, a Rams korábbi vezetőedzője

Az eredeti Félelmetes Négyes felbomlását követően Grier helyét a Lionsból érkező Roger Brown foglalta el 1967-ben. Amellett, hogy ebben az évadban a Rams támadóegysége szerezte a legtöbb pontot (398) a ligában, a Los Angeles-iek védelme engedte ellenfeleinek a legkevesebbet (196). A labda két oldalán mutatott teljesítmény a franchise történetének legjobb mutatóját (11-1-2) eredményezte. Az 1967-69-es időszakban a Rams kétszer is megnyerte a divízióját, amelyet elsősorban a kiválóan teljesítő védelmének köszönhetett.

Az időközben többször átalakuló Félelmetes Négyes 1971-ben Allen főedző távozásával oszlott fel. Addigra már Brown és Lundy is kikerült a védőfalból, a feladatkörüket 1970-től Diron Talbert és Coy Bacon vette át. A nagy kvartett legkevésbé elismert tagjának egyébként Lundy számított, bár neki is elévülhetetlen része volt a védőfal kimagasló produkciójában. 13 idényt húzott le a sárga-kékeknél, ám visszahúzódó, otthon ülő típusnak bizonyult, ezért a többiek sikerei hangosabbnak tűnhettek. Ennek köszönhetően az NFL 75. születésnapjára megválasztott évfordulós csapatba is csak Jonest és Olsent választották be.

Az akkori viszonyokat jól jelzi, hogy George Allen vezetőedző lányát, Jennifert milyen kapcsolat fűzi a Félelmetes Négyes tagjaihoz. Második fiát Jones után Deaconnak nevezte el, harmadik fiának, akinek egy napon van Merlinnel a születésnapja, a középső neve Lundy után Lamar lett. Jennifer egy interjúban azt is elmondta, hogy ha született volna lánya, úgy a Roosevelt nevet kapja, és Grierhez hasonlatosan Rose-nak szólították volna.

Mára Grier lett a legendás kvartett egyetlen életben maradt tagja. A korábbi defensive tackle július 14-én tölti be a 81. születésnapját. Egykori bajtársai közül Jonest tegnap 74 éves korában ragadta el a halál, Olsen három éve 69 esztendős korában hunyt el, míg Lundy 2007-ben 71 évesen költözött a másvilág futballpályáira.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr85344149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trottervoltam 2013.06.06. 17:57:36

Mindig fura volt nekem, hogy a Los Angelesben lévő csapatoknak nem volt "állítólag" nagy rajongótábora.

Lehetne arról is írni, hogy vajon melyik csapatokat black-outolják a leggyakrabban, miért nincs nagy támogatottságuk, stb.

Az ember azt hinné, hogy egy ennyire kedvelt sport minden csapatának minden meccse teltházas, ehhez képest...

kothoga 2013.06.07. 10:15:52

@Trottervoltam: A blackout jó téma lehet, akárcsak LA. Köszi az ötletet! Ha összejön kellő infó, írok róluk.
süti beállítások módosítása