NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XIX. Bednarik legnagyobb szerelése

2013.04.01. 21:28 kothoga

Az NFL utolsó 60 perces játékosaként tartják számon Chuck Bednarikot, az Eagles egykori legendás centerét és linebackerét. "Beton Charlie" azonban nem pusztán a hihetetlen szívósságáról volt híres, de elképesztően kemény szerelésekért sem ment a szomszédba. Egyik ilyen szerelése hozta el az Eagles számára az 1960-as döntőben a Packers elleni győzelmet, hiszen a meccs utolsó játékában ő állította meg a saját nyolc yardosán a Green Bay fullbackjét, Tim Taylort, aki egy touchdownnal megfordíthatta volna a találkozót. Ebben a posztban azonban egy másik játékára emlékezünk.

chuckbednarik.jpgBednarik az 1960-as bajnoki címet ünnepli

Néhány héttel a bajnoki cím megszerzése előtt, a nyolcadik fordulóban a 6-1-es mérleggel álló Eagles az 5-1-1-es mutatóval rendelkező New York Giants együtteséhez utazott. A Giants az előző két idényben eljutott a fináléig, igaz, ott mindkétszer alulmaradt aktuális ellenfelével szemben. A két vesztes döntő után a New York-i alakulat nyilvánvalóan a világbajnoki címért kívánt harcba szállni 1960-ban, és ezen igényüknek az Eagles elleni rangadón is hangot kívántak adni. Aztán a játéktéren minden másképp alakult.

A találkozó első félidejében a hazaiak 10-0-s előnyre tettek szert, de az Eagles nem adta fel. A folytatásban előbb Tommy McDonald 35 yardos elkapásával szépítettek, majd Bobby Walston 12 yardos mezőnygóljával egyenlítettek. A meccs végéhez közeledve a vendégek cornere, Jimmy Carr összegyűjtött egy fumble-t, amelyet visszahordott touchdownra, így az Eagles hétpontos vezetéssel várhatta a hajrát. A Giantsnek egy touchdownnal esélye nyílt volna a találkozó hosszabbításra mentésére, de erre nem került sor.

Az összecsapást eldöntő pillanatot megelőzően George Shaw, a Giants irányítója 15 yardos passzal találta meg a hazai futót, Frank Giffordot, akik az oldalvonal felé igyekezett, hogy megállítsa az órát. Útközben azonban Bednarikba botlott, aki egy óriási ütést mért a bordáira. Gifford azonnal elvágódott és elvesztette az eszméletét. A szerelés teljesen szabályos volt, talán még a mai viszonyok közepette sem dobtak volna rá sárga zászlót. Mivel a futó a labdát is elejtette, amit az ellenfél részéről Chuck Weber gyűjtött be, a Giants egyenlítési esélyei szertefoszlottak.

Chuck Bednarik legnagyobb szerelése

A meccs után Bednarik szemére vetették, hogy rendkívüli módon örült a szerelést követően, holott a legtöbb ember lélegzetvisszafojtva várta, hogy a pályán elterülő Gifford ad-e életjeleket magáról. A linebacker elmondta, hogy ő maga nem is konstatálta közben, milyen következményekkel járt az ütése, hanem a labdaszerzést, ezzel együtt pedig a találkozó megnyerését ünnepelte feltartott ököllel. Gifford az esés során olyan súlyos fejsérülést szerzett, hogy nem csak a 60-as idény hátralévő meccseit, de a teljes 61-es idényt is kihagyni kényszerült. Dicséretére legyen mondva, 1962-ben visszatért, és posztot váltva onnantól nagyszerű elkapóként keserítette az ellenfél védőit.

frank-gifford.jpgFrank Gifford, a Giants futója, majd elkapója

A hatalmas szerelés mindkét együttes további sorsát jelentősen meghatározta. A Philly 10-2-vel megnyerte az NFL Keletet, hogy a döntőben a Packerst el legyőzve begyűjtse története harmadik bajnoki címét. A Giants ellenben megrogyott sztár futója hiányától, és a szezont 6-4-2-vel zárta.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr25187766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giedi 2013.04.02. 18:52:30

Ha jól tudom, 1960-ban még nem történt meg az NFL-AFL egyesülés, így nem hogy világbajnokról, de még amerikai bajnokról sem lehet beszélni. Az Eagles egyszerűen az NFL bajnoka volt akkor ...

kifordított nagyanyó 2013.04.02. 19:10:09

Ez szép munka volt.Bár elég komoly sérülést okozott.

kothoga 2013.04.02. 19:41:42

@Giedi: Jogos észrevétel. Az AFL abban az évben indult, és bármennyire is kistestvérnek számított, konkurenciát jelentett az NFL-nek, így valóban nem beszélhetünk világbajnokról.
süti beállítások módosítása