NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XVI. A Heidi Bowl

2013.03.27. 22:11 kothoga

1968. november 17-én olyan eset történt az NFL-ben és az amerikai tévézés történetében, amely óriási felháborodást keltett a szurkolókban. A korszak két feltörekvő AFL-reprezentánsa, az Oakland Raiders és a New York Jets randevúzott egymással az oaklandi Coliseumban, amely találkozót az NBC csatorna közvetítette. A meccs azonban hosszabb ideig tartott, mint azt a tévétársaságnál gondolták, így a nézők lemaradtak az összecsapás végén bekövetkező drámai fordulatról.

A 60-as években a meccsek többnyire két és fél óráig tartottak. A keleti idő szerint délután négykor kezdődő Raiders-Jets találkozóra az NBC-sek három műsorórát szántak, mondván, ha el is húzódik a derbi, annyi idő alatt biztosan befejeződik. Este hétre, azaz rögtön az összecsapás utánra a Heidi című filmet tették. A tévéműsor összeállításánál azt az elgondolást követték, hogy a lehető legnagyobb nézettséget érjék el a nagyapjával az Alpokban élő árva kislány életét bemutató alkotással. Azonban az élet átírta a tévések elképzeléseit, mindörökre megváltoztatva a sportközvetítések menetét.

heidifilm.jpg

A film, amely megváltoztatta a sportközvetítéseket

A találkozó rendkívül fordulatos küzdelmet hozott. A New York-i zöldek Jim Turner két mezőnygóljával 6-0-s vezetésre tettek szert, de még az első negyedben fordított a Raiders, miután Warren Wells elkapó irányítója, Daryle Lamonica 22 yardos átadását értékesítette (7-6). A második 15 percben előbb Lamonica Billy Cannon tight endet találta meg egy 48 yardos passzal (14-6), majd Joe Namath egyyardos futással hozta közelebb a Jetset. Mivel a pontszerzés utáni jutalomrúgás kimaradt, a csapatok 14-12-es hazai vezetéssel vonultak az öltözőbe.

Daryle_Lamonica.jpgDaryle Lamonica, a Raiders irányítója (#3)

A második félidő elején fordított a Jets, amikor Bill Mathis futó négy yardról vitte be a játékszert az ellenfél célterületére (14-19). Még ugyanebben a negyedben visszavette az előnyt a Raiders. Charlie Smith futó három yardról szerzett találatot, amely utáni sikeres kétpontos akció 22-19-re módosította az állást. A záró 15 percben ismét fordítottak a vendégek. Don Maynard 50 yardos elkapást bemutatva szerzett touchdownt (22-26), majd ismét Turner lőtt a villa ágai közé (22-29). Mindezt nem hagyta szó nélkül a Raiders, és Fred Biletnikoff 22 yardos elkapásával egalizáltak (29-29). A zöld-fehéreknek azonban újfent volt válaszuk, és Turner negyedik mezőnygóljával 65 másodperccel a vége előtt ismét náluk volt az előny (29-32).

jimturner.jpgJim Turner, a Jets rúgója (#11)

A sok pontatlan passzkísérlet, a 19 büntetés, illetve a pontszerzések utáni reklámok miatt a meccs alaposan elhúzódott, így a nézők azt láthatták utoljára, hogy a New York-i pontszerzést követően a Raiders a saját 22-eséig hordja vissza a kirúgást. A találkozóból ekkor 1:01 volt hátra. Az NBC ezen a ponton - a műsorért felelős vezetőik közötti kommunikációs zavarnak is köszönhetően - végül elkapcsolt a stadionból, és megkezdték a Heidi vetítését. A nézők természetesen megőrültek, és szurkolók a futballmeccsüket akarták visszakapni. Ez persze nem történt meg.

Közben Oaklandben folytatódott az összecsapás, és a futballtörténelem egyik legfrenetikusabb perce következett. A Raiders két játékból átszelte a pályát, és 42 másodperccel a vége előtt - Smith 43 yardos elkapásával - már 36-32-es győzelemre álltak. Nettó kilenc másodperccel később pedig eldőlt a felejthetetlen ütközet. Az oaklandi kirúgás után egy szerelés következtében elejtette a labdát a vendégek visszahordója, Earl Christy. A játékszerre szinte a Raiders teljes speciális egysége lecsapott, s végül Preston Ridlehuber szedte azt össze és jegyezte az újabb touchdownt. Győzött tehát az Oakland, akik 8-2-re módosították mérlegüket, így megelőzték a 7-3-on álló Jetset.

A Heidi Bowl összefoglalója

A szurkolók igazán akkor akadtak ki, amikor megtudták, hogy az NBC-nek hála milyen drámai végkifejletről maradtak le. A csatorna már este fél kilenckor közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki a történtek okán. Azonban az akkoriban még lassan terjedő hírek így is jó pár félreértés okoztak. A Jets vezetőedzőjét, Weeb Ewbanket például felhívta a felesége a meccs után, és gratulált a csapat győzelméhez. A tréner eleinte nem is értette a dolgot, aztán később megtudta, hogy félbeszakadt a közvetítés. Ugyancsak furcsán nézett a Jets cornerbackje, Johnny Sample az édesapjára, aki pár órával később a philadelphiai reptéren találkozott a fiával. Természetesen ő is gratulált a Jets meg nem született győzelméhez, és nagyot nézett, amikor szembesült a tényekkel.

A Heidi Bowl végül nem hozott szerencsét a Raidersnek, akik a folytatásban ugyan megnyerték az AFL Nyugatot, de a konferencia döntőjében 27-23-ra kikaptak a Jets otthonában. Ennek köszönhetően Joe Namath-ék léptek tovább a 3. Super Bowlba, és Broadway Joe híres garanciájával le is győzték az esélyesebbnek tartott Baltimore Colts gárdáját. 

Természetesen soha többet nem szakítottak félbe NFL-meccset a tévéprogram miatt, hiszen a Heidi Bowlból tanulva a liga olyan szerződést kötött a tévécsatornákkal, amelyben arra kötelezték őket, hogy minden találkozót a végéig sugározzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr325176563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása