NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

III. Joe Namath garanciája

2013.03.03. 19:11 kothoga

joe-namath.jpgAmikor három nappal a 3. Super Bowl előtt, 1969. január 9-én Joe Namath, a Jets vagány irányítója tiszteletét tette a Miami Touchdown Clubban, kevesen gondolták volna, hogy történelmi pillanat szemtanúi lesznek. Pedig így történt. A főként Baltimore Colts-szurkolókból álló tömeg fújolva fogadta a spicces irányító megjelenését, aki nem ijedt meg a saját árnyékától, bedühödött és csak annyit mondott az ellenfél rajongóinak: "Győzni fogunk. Garantálom."

Ewbank_Weeb.jpgUtólag Namath azt nyilatkozta, semmilyen jóslatot nem állt szándékában tenni, csupán a helyzet alakulása hozta ki belőle a spontán reakciót. Amikor a Jets vezetőedzője, Weeb Ewbank meghallotta, hogy az irányítója mivel kérkedett, állítólag úgy fogalmazott, "legszívesebben lelőtte volna". A dolog hátteréhez tartozik, hogy a liga ötéves összeolvadási folyamata már 1966-ban megkezdődött, de az AFL-t az NFL lesajnált kistestvérének tartották. Erre jó alapot is szolgáltatott az első két nagydöntő, amelyeken a Green Bay Packers simán verte a Kansas City Chiefs és az Oakland Raiders együttesét.

johnny unitas.jpgEbből fakadóan is csak nagyon kevesen gondolták, hogy az első alkalommal Super Bowlként emlegetett fináléban az AFL-ből érkező gárda egyenjogú ellenfele lehet az NFL-ből érkező vetélytársának. Ez különösen igaz volt a New York Jets és a Baltimore Colts találkozására. Még akkor is, ha a Coltsban az 1968-as idényben alig játszott a korszak klasszis karmestere, Johnny Unitas, akinek még az előszezon során megsérült a dobókarja. A fogadóirodák is hatalmas esélyesként, 18 pontos favoritként kiáltották ki Don Shula alakulatát, aki egyébként még 1962-ben éppen Ewbanket váltotta a csapat kispadján.

A miami Orange Bowlban lejátszott összecsapás aztán bebizonyította, hogy az AFL méltó ellenfele az NFL-nek. Az első félidőben mindössze egyetlen akció végződött pontokkal, amikor Matt Snell, a Jets futója négy yardról vágtatott a Colts célterületére. A második 30 percben is a Jets akarata érvényesült annak ellenére, hogy a nehéz helyzetben a sérült Unitast is hadba küldte a vezetőedzője. A zöld-fehérek három mezőnygólt is értékesítettek, és 16-0-s előnyre tettek szert. A vége előtt nem sokkal Jerry Hill egyyardos futása megmentette a baltimore-iakat a teljes szégyentől, és legalább pontokat tudtak tenni a táblára.

A Jets történelmi győzelme örökre megváltoztatta az NFL arculatát, hiszen az AFL-t, majd utódját, az AFC-t soha többet nem tekintették alsóbbrendű főcsoportnak az NFC mögött.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr975114924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása