NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

X. A kapufás safety

2013.03.18. 06:49 kothoga

A második világháborút követő első fináléra 1945. december 16-án került sor Clevelandben. A találkozón a Cleveland Rams és a Washington Redskins vívott meg egymással és a brutális hideggel, hiszen a stadionban -22 fok várta a résztvevőket. Ennek következtében mindössze 32 ezren bátorkodtak ki az arénába, holott akár 82 ezer ember is megtekinthette volna a helyszínen az ütközetet.

1945nflchampionship game.jpgA fagyoskodó játékosok

Hazai oldalról különösen nagy volt az összecsapás tétje, mivel a Rams története első döntőjére készülhetett. Mindez nem volt igaz a fővárosi klubra, akik az azt megelőző nyolc kiírásból négyszer is fináléba kerültek, kétszer el is hódítva a világbajnoki címet (1937, 1942). A Redskins számított a korszak legnagyobbjának, élükön a minden csapatrészben szereplő zsenivel, Sammy Baugh-val.

Sammy Baugh az 1937-es draft első körének hatodik választottjaként került a Redskinshez. Már az első profi idényében, ahol nem mellesleg ő lett a liga legjobban fizetett játékosa, bajnoki címre vezette a Washingtont. Irányítóként, defensive backként és punterként is a legjobbak közé tartozott, így nem volt olyan mozzanata a meccseknek, amikor az ellenfél megnyugodhatott volna, hogy Baugh nincs a pályán.

Számos rekordjával ma a legjobbak között lenne. Az egy szezonra vonatkozó passzpontossága (70,33% - 1945) minden idők harmadik legjobbja, puntátlaga (51,4 yard - 1940) pedig ma is csúcsnak számít. Emellett ő volt az első játékos, aki egy meccsen négy interceptiont jegyzett.

Egy furcsa megmozdulással indult a találkozó. A Redskins a saját ötyardos vonaláról jöhetett, és a vendégek passzjátékot hívtak. Baugh megkapta a snapet, majd pár lépést tett a saját célterületén belül. Ezután célba vette egyik elkapóját, de a labda az akkoriban még a gólvonalon elhelyezkedő villa egyik ágáról visszavágódott a washingtoni end zone-ba. Az érvényben lévő szabályok szerint ez safetyt jelentett, így a Rams 2-0-s előnyre tett szert.

sammy-baugh-1943_2.jpgA Redskins történetének legjobb játékosa, Sammy Baugh

A folytatásban a sérült bordával játszó Baugh nem tudta folytatni a találkozót, és a helyén Frank Filchock lépett pályára. Az új fiú a második negyedben gyorsan ki is osztott egy touchdownpasszt Steve Bagarus számára, de a hazaiak sem maradtak adósak. A Cleveland újonc irányítója, Bob Waterfield szintúgy hatpontos átadást adott Jim Benton részére, így a félidei pihenőre a felek kétpontos hazai előnnyel (9-7) vonultak.

A két karmester a továbbiakban is kiváló formát mutatott, és mindketten újabb touchdownra vezették az övéiket. A különbség csak annyi volt, hogy amíg Jim Gillette találata után az extra pontot nem tudta begyűjteni a Rams (15-7), addig a vendégek Bob Seymour touchdownja után nem vétették el a jutalomrúgást (15-14). Ám Joe Aguirre, a Redskins rúgója is bebizonyította, hogy képes hibázni, hiszen a záró negyedben két mezőnygólkísérletet (46 és 31 yardról) is elrontott. Ezért pedig drága árat fizettek a fővárosiak, akik végül nem tudták ledolgozni egypontos hátrányukat, és a Rams lett a bajnok.

Egy hang nélküli felvétel a döntőről

A találkozót követően a Redskins tulajdonosa, Preston Marshall őrjöngött, hogy a meccs eleji értelmetlen safety jelentette a különbséget a két gárda között. A közbenjárásával a szezon után el is törölték a szabályt, és onnantól kezdve a kapufa eltalálása simán sikertelen passznak számított. A másik tulajdonosnál, Dan Reevesnél pedig az csapta ki a biztosítékot, hogy a döntőért Cleveland városa tripla összegű stadionhasználati díjat számlázott ki számára. 1946-ban el is költöztette a Ramst, és a klub Los Angelesben talált magának új otthont, ahol 2.000 mérföldre kerültek a hozzájuk legközelebbi NFL-klubhoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr355139930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása