NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

V. A cheerleaderek úttörői

2013.03.09. 12:42 kothoga

A cheerleaderek, azaz a táncos lányok csoportja, amely koreográfiák bemutatásával színesíti a meccseket és szórakoztatja a közönséget, már jó ideje szerves részét képezik az NFL-nek. A jelenlétük nyilvánvalóan nem létfontosságú a találkozók lebonyolításához, de nélkülük szegényebb a liga, és kevésbé látványosak az mérkőzések. Sokan bánkódtak is amiatt, amikor a 45. Super Bowl az első olyan nagydöntőt hozta, amelyen az oldalvonalat nem díszítették táncoslányok. Az ok pofonegyszerű: a Sajtfejűek és a Kohászok azon hat együttes közé tartoznak az NFL-ben, amely nem rendelkezik cheerleader-csapattal.

Johnny Campbell.jpgAmikor 1877-ben a híres Princeton Egyetemen létrehozták az első szurkolói csapatot, az kizárólag férfiakból állt. Ők a baseball- és a futballjátékosokhoz hasonló kiáltásokkal buzdították a kedvenceiket. Az első igazi cheerleadernek azonban a Minnesota Egyetemre járó diákot, Johnny Campbellt tartják, aki 1898. november 2-án egyszemélyben vezényelte a szurkolókat.

minnesota hooter kings.jpgA Minnesota Rooter Kings az 1930-as évekből

Az NFL-ben elsőként 1931-ben a Packers toborzott helyi középiskolás és egyetemista lányokból cheerleader-csoportot a hazai meccseikre. Azonban az első olyan lánycsapat, amely hivatalosan is az NFL keretein belül formálódott, a Baltimore Colts alakulatához köthető. 1954-et írtunk ekkor, és a lányok a Baltimore Colts Marching Bandhez, a csapat fúvószenekarához csatlakoztak.

1954baltimorecoltscheer.jpgA Baltimore Colts cheerleaderei 1954-ből

A hatvanas években a cheerleaderek már rendszeres résztvevői lettek a meccseknek, ám a műfajnak igazi hírnevet a Dallas Cowboys lányai hozták meg. A 10. Super Bowlon a Coybows a Steelersszel meccselt, miközben a texasi lánycsapat az oldalvonal melletti jelenlétével és páratlan koreográfiájával kápráztatta el a közönséget. Ezt követően a Cowboys cheerleader-csapatáról poszterek készültek, tagjai reklámokban szerepeltek, és sorban kapták a meghívásokat különböző műsorokba.

cowboys cheerleaders 70's_1.jpgA Cowboys lányai a 70-es években

Mára - a kor szellemének megfelelően - átalakult a cheerleaderek szerepe. A lányok, akik többnyire egy-négy évig szerepelnek a csapatban, részidős munkaként tekinthetnek a stadionbéli táncolásra. Sokan a cheerleaderkedés mellett egyetemi hallgatóként vagy már dolgozó nőként keresik a boldogulásukat. Az ifjú hölgyek gyakori vendégek jótékonysági eseményeken, de gyakran a világ távoli pontján harcoló amerikai csapatokhoz is ellátogatnak. A lánycsapatok tagjai fürdőruha-naptárakban szerepelnek, amelyekből befolyó bevételeket ugyancsak jótékony célra fordítják.

Napjaink cheerleaderei

A cheerleaderek közül sokan modellként, színészként folytatják a pályafutásukat. Minden idők talán leghíresebb cheerleaderének a Született feleségek sztárját, Teri Hatchert tekinthetjük, aki 1984-ben a Joe Montana vezette 49ers melletti csapatban táncolt.

teri hatcher 49ers.JPGTeri Hatcher akkor és most

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr885124356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása