NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

IV. Minden idők legnagyobb meccse

2013.03.06. 18:53 kothoga

1958. december 28-án több mint 64 ezer ember gyűlt össze a New York-i Yankees Stadiumban. A Nagy Almában aznap játszották az NFL döntőjét, ahol a házigazda Giants a Baltimore Colts együttesét fogadta. A találkozó, amely az első hosszabbításos összecsapásként került be a futball történelemkönyvébe, új fejezetet nyitott a játék népszerűségében.


johnny unitas1.jpgA hihetetlen fordulatokat hozó mérkőzés félidejében még a Colts vezetett 14-3-ra, hogy néhány perccel az ütközet vége előtt 17-14-es állásnál már a hazaiaknál legyen az előny. Ekkor következett minden idők egyik legfantasztikusabb drive-ja, amelyet a Colts fiatal irányítója, Johnny Unitas komponált meg. Ennek során az vendégek a saját 25 yardos vonalukról a Giants 13-ára masíroztak, és hét másodperccel a vége előtt Steve Myhra mezőnygóljával kiegyenlítettek. Mivel a baltimore-i támadás megkezdésekor két perc volt hátra a találkozóból, a történelemben elsőként erre a sorozatra ragasztották rá a kétperces akció elnevezést.

Amikor lejárt a rendes játékidő, a játékosok csak találgattak, hogyan tovább, ám a főbíró elmagyarázta nekik a vadiúj szabályokat: "A csapat, amely elsőként szerez pontot, legyen az mezőnygól, safety vagy touchdown, megnyeri a meccset, és a találkozó véget ér." A pénzfeldobásnak köszönhetően a Giants kísérelhetett meg elsőként pontokat tenni a táblára, de nem jártak sikerrel. A puntot követően aztán ismét pályára lépett Unitas, aki egészen a célterületig vezette a Colts gárdáját. A Giants számára a kegyelemdöfést Alan Ameche egyyardos touchdownfutása jelentette.

A találkozót a becslések szerint mintegy 45 millióan látták a tévében. Ez a szám sokkal magasabb is lehetett volna, de a New York-i körzetben az NFL blackoutot rendelt el. A meccs hatására egy évvel később Lamar Hunt nyolc csapattal életre hívta az AFL-t, amely néhány esztendő elteltével végül összeolvadt az NFL-lel.


tom landry.jpgAz összecsapás nem pusztán a futball népszerűségére gyakorolt óriási hatást, de néhány résztvevő életét is örökre megváltoztatta. Unitas kétperces menetelése a futballtörténelem aranylapjaira került. A Giants két koordinátorának karrierje is fordulópontot vett. A támadók mestere, Vince Lombardi a meccs után Green Bayben lett vezetőedző, ahol a hatvanas években öt bajnoki címre vezette a Packerst. A védelem irányítója, Tom Landry 1960-ban Dallasba került ugyancsak vezetőedzőnek, és a texasiakkal a hetvenes években két Super Bowl-győzelmet jegyzett.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr105120270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása