NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXIX. Távoli aranygyűrűk

2013.07.24. 18:30 kothoga

Az NFL jelenlegi 32 csapat közül mindössze négy olyat találunk, amely még nem szerepelt Super Bowlban. Közöttük kettő komoly múlttal rendelkező franchise, akik a Super Bowl éra előtt még nyertek bajnoki címeket, ám az AFL-NFL összeolvadás óta nem jutottak a tűz közelébe. Két relatíve fiatal klub ugyancsak nem élvezhette még ki a nagydöntővel járó felhajtást, de ők hivatkozhatnak a születésük óta eltelt idő rövidségére.

Detroit Lions

Az 1929-ben alapított alakulat már a hatodik idényében (1935) megnyerte a bajnokságot, hogy utána hosszú ideig ne teremjen számukra babér. Az ötvenes években aztán ismét aranykor köszöntött az autógyártás fellegvárára. 1952 és 1957 között négyszer is fináléba jutott a Lions, és háromszor végeztek a liga legjobbjaként. Aztán ami ezután történt, arra még a legpesszimistább szurkolók sem számíthattak.

Talán a detroiti átok hatására a következő 25 idényben mindössze egyetlen playoff-részvételt jegyeztek. Igaz, az összeolvadó ligák után kialakuló csoportbeosztás sem segítette a Lionst. A hetvenes években a Minnesota Vikings, a következő évtizedben pedig a Chicago Bears dominálta a detroitiak csoportját. 1991-ben hosszú várakozás után némileg fellélegezhetett Detroit népe, amikor a csapat az egyetlen Super Bowl érában jegyzett rájátszásos győzelmét aratta a Dallas Cowboys ellen (38-6).

barry-sanders-lion.jpgBarry Sanders 10 idényt játszott a Lions színeiben

A siker egy vidámabb időszak kezdetét jelezte, bár a Lions 1993 és 1999 között ötször is rögtön a wild card-körben bukott el. Hiába szerepelt az együttesben Barry Sanders, a remek futó sem tudta megvalósítani a város régóta dédelgetett álmait. A klasszis visszavonulása után pedig igazi sötétség szállt Detroitra, amely a 2008-as 0-16-os szezonban teljesedett ki. 2011-ben a kék-fehérek ismét a rájátszásban találták magukat, ám ekkor is csupán egy wild card-körös vereség lett az osztályrészük.

Cleveland Browns

A barna-narancssárga klubot 1946-ban alapították. A Browns története első négy idényét az AAFC-ben töltötte, ahol négy bajnoki címet szereztek, mielőtt bebocsátást nyertek az NFL-be. Otto Graham irányító vezetésével aztán ott is komoly sikereket értek el, hiszen első hat szezonjuk során valamennyiszer döntőig meneteltek, és háromszor a legjobbnak bizonyultak. A folytatásban még 1964-ben is bajnokságot nyertek, majd az egyesülés évei alatt is többször a tűz közelébe kerültek.

1970-től szűkebb esztendők következtek, és a Browns 16 évad alatt mindössze négyszer ért rájátszásba. Ezek alkalmával négy vereséget könyvelhettek el. Az egyesülés utáni csoportbeosztás komoly szerepet játszott a Browns visszafogott szereplésében, hiszen a clevelandieknek az AFC Centralban rendszeresen a korszak legjobb csapatával, a Pittsburgh Steelersszel kellett megmérkőzniük. Aztán a nyolcvanas években Bernie Kosar irányító többször is a Super Bowl küszöbére vezette a Brownst, ám a Denver Broncos háromszor is elgáncsolta őket az AFC döntőjében.

Bernie-Kosar.jpgA magyar gyökerekkel is rendelkező Bernie Kosar

A kilencvenes évek elsősorban arról maradtak emlékezetesek, hogy Art Modell elköltöztette a franchise-t Baltimore-ba. Igaz, a Browns végül folytathatta Clevelandben, és három évnyi pihenés után 1999-ben ismét az NFL-ben szerepelt. Azóta a klub nem talál vissza a régi nagy sikerekhez. Ezt jelzi, hogy az elmúlt 14 szezonban mindössze egyszer élték túl az alapszakaszt (2002), és mindössze kétszer végeztek pozitív mérleggel.

Jacksonville Jaguars

A floridai klubot 1993-ban alapították, majd az első szezonjukat két évvel később futották. A komoly sikerekre nem is kellett sokáig várnia a Jaguars szurkolóinak. 1996-ban, a második idényükben csupán az AFC-döntőben buktak el, és az első öt szezonjukban négyszer is playoffba jutottak. 2000-től kezdődően viszont a leívelés évei következtek, amely Tom Coughlin vezetőedzőt is elmozdította az állásából.

tom coughlin.jpgTom Coughlin volt a Jaguars első vezetőedzője

A Jaguars ennek ellenére nem volt képes újabb jó szériába kezdeni. A 2000-es években csupán háromszor végeztek pozitív mérleggel, amely csak két alkalommal volt elég a playoff eléréséhez. Ott mindössze egyetlen győzelmet arattak, amikor a 2007-es idény wild card-körében 31-29-re legyőzték a Steelerst. A mélypont tavaly jött el a Jaguars számára, és történetük legrosszabb mérlegével, 2-14-gyel a liga második leggyengébbjének bizonyultak.

Houston Texans

A liga legfiatalabb klubja 2002-ben csatlakozott az NFL-hez. Esetükben szó sem volt korai sikerekről, Houstonban a lassú építkezés évei következtek. A klub 2009-ig várt az első pozitív mutatójú szezonjára, míg a rájátszást két évvel később érték el először. Bár a Texans a liga egyik legjobb védelmét tudhatja magáénak, az igazán fontos meccseket egyelőre nem képesek megnyerni. Ennek tudható be, hogy tavaly és tavalyelőtt is elvéreztek a playoff divíziós körében.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr295423478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása