NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XL. Földrengés Seattle-ben

2013.05.08. 19:31 kothoga

Az NFL ma is használatos rájátszásos rendszere a liga 2002-es, eddigi utolsó bővítése alkalmával alakult ki. Igaz, már 1990 óta 12 együttes vesz részt a playoff küzdelmeiben, csak a bajnokság akkoriban még a maitól eltérő csoportbeosztással üzemelt. Ugyan mostanában többször is felmerült, hogy a rájátszásban résztvevő együttesek létszámát tovább növeljék, kijelenthető, hogy jobb szinte nem is lehetne a playoff lebonyolítási rendszere.

A 2010-es alapszakasz végén mégis szinte egész Amerika azon háborgott, miként fordulhatott elő, hogy egy negatív mérleggel rendelkező gárda, nevezetesen a Seattle Seahawks bejusson a kieséses szakaszba. A nyugati parti csapat a 7-9-es mérlege ellenére megnyerte az akkoriban hullagyenge NFC Nyugatot, így alanyi jogon vehettek részt a további küzdelmekben. Sőt, nem pusztán bejutottak a rájátszásba, de csoportgyőztesként hazai pályán fogadhatták a 11-5-tel az NFC Dél második helyén végző, címvédő New Orleans Saints alakulatát.

pete carroll.jpgA Seahawks mestere, Pete Carroll

A szakértők és a szurkolók alig foglalkoztak a Seahawksszal a wild card-kör előtti esélylatolgatás során, hiszen majdnem mindenki meg volt arról győződve, hogy Drew Breesék gond nélkül veszik az akadályt. Aztán minden egészen másként alakult. A Saints védelme botrányos teljesítményt produkált a hideg januári napon, és Sean Payton tanítványai azon kapták magukat, hogy 3:41-gyel a vége előtt négypontos hátrányban vannak a hazaiakkal szemben. Ezzel együtt ekkor még nem tűnt reménytelennek a déliek helyzete, hiszen a Seahawks a saját 33 yardos vonalán tartózkodott, ahol 2.&10 várt rájuk.

Pete Carroll főedző futójátékot hívott, ezért Matt Hasselbeck a backfieldről berobbanó Marshawn Lynch kezébe nyomta a játékszert. A hazai futó kísérlete eleinte nem tűnt biztatónak. Úgy látszott, hogy éppen a legnagyobb tömegbe szalad bele, ám pár pillanat elteltével valahogyan áthámozta magát a védők sűrűjén, és hirtelen nagy üres tér állt előtte. Amikor a pálya jobb oldala felé vágott, a vendégek cornerbackje, Tracy Porter megkísérelte őt szerelni, ám a próbálkozás hatástalan maradt. Lynch nem pusztán faképnél hagyta Portert, de szabad kezével a földre küldte a meglepett védőt.

Marshawn-Lynch-.jpgMarshawn Lynch

Innentől kezdve pedig már nem volt reális esélye a Saints védelmének arra, hogy elkerülje a meccset eldöntő touchdownt. Ugyan Lynch az előretörés közepette jó pár másodpercig magányos harcot folytatott, ám eddigre a csapattársai felértek hozzá, és blokkokkal segítették a futását. Nem kizárt, hogy éppen Porternek még lett volna sansza Lynch szerelésére, ám a Saints 22-ese az előző saller után jobbnak látta, ha nem kerül még egyszer a futó közelébe. A fantasztikus játék így touchdownnal végződött, amelynek köszönhetően a Seattle 41-30-ra lépett el ellenfelétől.

Ilyen az, amikor Lynch Beast Mode-ba kapcsol

A közönség természetesen eksztázisban ünnepelt. A 12. emberként híressé vált szurkolósereg olyan félelmetes hangulatot teremtett, hogy Lynch futása során a szeizmológiai műszerek kisebb földrengést regisztráltak a Qwest Field környékén. A maradék három és fél percben a Saints még feltett egy hatpontost a táblára (41-36), ám az csupán szépségtapasznak bizonyult. Nyert tehát a találkozó előtt lesajnált Seahawks, mégpedig egyedüliként a wild card-körben hazai pályán szereplő csapatok közül. A szurkolóik kedvét az sem tudta túlzottan elrontani, hogy a gárda egy héttel később simán kikapott Chicagóban (35-24), hiszen érezhető volt, hogy az új vezetőedzővel komoly távlatok nyílhatnak meg a Seahawks előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr755290052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifordított nagyanyó 2013.05.09. 10:49:28

Ez csodálatos volt.
Főleg Faragó Ricsi hangjával.
Ahogy üvölt:Marshawn Lynch!Marshawn Lynch!:))
Áldom az eget,hogy láthattam ezt a nagyszerű jelenetet.
süti beállítások módosítása