NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXVI. Baugh nagy napja

2013.07.17. 10:17 kothoga

Közismert tény, hogy a futball hőskorában a játékosok a labda mindkét oldalán szerepeltek, és nem ritkán 60 percen keresztül is pályán voltak. Nyilvánvalóan abban az időszakban olyan rekordok is születtek, amelyeket emiatt soha nem fognak megdönteni. Azonban az a teljesítmény, amelyet a Washington Redskins legendája, Sammy Baugh produkált 1943. november 14-én, végképp az utolérhetetlen kategóriába tartozik.

sammy-baugh-1943_3.jpgA Redskins mindenes klasszisa, Sammy Baugh

A késő őszi napon a Detroit Lions látogatott a fővárosi Griffith Stadiumba. Érdekes módon mindkét együttes döntetlent játszott az előző fordulóban. A Lions hazai pályán a New York Giants ellen végzett 0-0-ra, míg a Redskins  Philadelphia Eagles és Pittsburgh Steelers közös csapata, az ún. Steagles ellen játszott 14-14-et. A két város azért indított egy gárdát abban az idényben, mivel a II. világháború miatti bevonulások miatt mindkét alakulat kerete jelentősen megcsappant, és egyedül nem tudták volna vállalni az indulást.

A veretlen Redskins (4-0-1) hazai pályán mindenképpen esélyesnek számított a vegyes szezont futó Lionsszal (3-4-1) szemben. Annak tükrében különösen, hogy a fővárosiak egy évvel korábban bajnoki címet nyertek, miközben a detroiti legények győzelem nélkül zárták azt a pontvadászatot. Baugh a találkozó első pillanatától kezdve nem is hagyott kétséget azzal kapcsolatosan, hogy számukra csakis a győzelem elfogadható.

Slingin' (Parittyás) Sammy az első félidőben két touchdownpasszt jegyzett, és mivel a hazai védelem Lou Rymkus révén is szerzett egy hatpontos találatot, a félidőben 21-0-s Redskins-vezetést mutatott az eredményjelző. A washingtoni irányító a harmadik negyed elején újabb pontot érő átadást mutatott be, majd a lassan belelendülő vendégek percei következtek. Három touchdownjuk csak azért nem okozott komolyabb izgalmat, mert közben a Redskins magyar származású fullbackje, Andy Farkas is megvillant egyszer.

andy farkas.jpgAndy Farkas a Lions ellen 41 yardról volt eredményes

A meccset keretes szerkezetbe helyezve a találkozó Baugh negyedik touchdownpasszával zárult. Mivel a Lions egyik jutalomrúgása kimaradt, a hazaiak 42-20-as győzelmet arattak. Azonban az ütközet igazi szenzációját az jelentette, hogy a defensive backként is szereplő Baugh a védelemben négy interceptiont is begyűjtött. Ezzel pedig ő lett a liga történetében az első védő, aki egy összecsapáson négy alkalommal húzta le az ellenfél irányítójának passzát. És természetesen máig ő az NFL históriájának egyetlen játékosa, aki egy meccsen irányítóként négy touchdownpasszt dobott, míg ugyanazon a mérkőzésen védőként négy interceptiont gyűjtött be. Baugh amúgy punterként a speciális egységben is remek találkozót zárt a Lions ellen, mivel az egyik puntja 81 yardosra sikerült.

A klasszis négy labdaszerzése abban is komoly szerepet játszott, hogy az irányító a szezon végén NFL-csúcsot jelentő 11 megszerzett interceptionnel zárt. Baugh egyébként valamennyi egységben fantasztikus teljesítményt mutatott be. Ezt jelzi, hogy az idény végén 1.754 passzolt yardja, valamint 45,9 yardos puntátlaga is a legjobbnak bizonyult az adott kategóriában. Irányítóként két héttel a Lions elleni meccs előtt alkotott igazán káprázatosat, amikor a Brooklyn Dodgers elleni 48-10-es győzelem során NFL-rekordot érő hat touchdownpasszt adott.

Aztán éppen a szezon legfontosabb összecsapásán, a Chicago Bears elleni fináléban mutatkozott meg, miért rendkívül kockázatos a Baugh-hoz hasonló zseniket állandóan játszatni. A sokoldalú játékost egy szerelési kísérlete során éppen az ellenfél irányítója, Sid Luckman ütötte ki, amelynek következtében Baugh agyrázkódást szenvedett. A vezérét vesztett Redskins a chicagói Wrigley Fielden lejátszott találkozón ezt nem bírta el. A fővárosiak 41-21-es veresége azt jelentette, hogy nem sikerült számukra a címvédés.

Szép pillanatok az 1943-as NFL-döntőről

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr145408672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása