NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXXIII. Villámrajt

2013.07.10. 22:13 kothoga

Egy futballmeccsen, akárcsak bármely más sportág találkozóján, a vezetés gyors megszerzése kulcsfontosságú lehet. A mérkőzés elején szerzett touchdown könnyen összedöntheti az ellenfél stratégiáját akkor is, ha olyankor még majdnem a teljes játékidő a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a hátrányba kerülő együttes korrigálja a kezdeti megingását. Egy fokkal problémásabb a dolog, ha egy gárda valami váratlan játékkal sokkolni is képes az ellenfelét. Erre pedig még nem találtak fel hatásosabb módszert a nyitó kickoffból visszahordott touchdownnál.

Pontosan ezt a sokkot élhették át az Indianapolis Colts játékosai 2007 februárjában Miamiban, ahol a 41. Super Bowlon a Chicago Bears ellen léptek pályára. A szakadó esőben a nagydöntő első mometumaként Adam Vinatieri rúgta el a saját 30-asáról a disznóbőrt. A világ izgatottan várta, hogy az újoncszezonjában hat speciális egységben bemutatott touchdownig jutó Devin Hester képes lesz-e nagyot villantani. A Bears visszahordója nem is okozott csalódást.

Devin Hester.jpgMinden idők egyik legjobb visszahordója, Devin Hester

Hester a saját nyolcyardosán kapta el a labdát a pálya bal oldalán. A kickoffot látva egyértelműen érződött a Colts azon szándéka, hogy a szélre helyezett rúgással a chicagói visszahordó előtt le akarták szűkíteni a területet. Mindez azonban cseppet sem zavarta Hestert. Miután rámarkolt a labdára, megindult az ellenfél célterülete felé, és ebbéli szándékából senki nem tudta kizökkenteni. Első pillantásra ugyan nem tűnt egyszerű feladatnak a Colts speciális egységéből hülyét csinálni, ám Hesternek ehhez mindössze néhány testcselt kellett bevetni a vizes füvön.

A pálya közepe felé vette az irányt, majd a meglepett indianapolisi játékosok között hirtelen egy cikkcakkot mutatott be. A nehezen követhető cselekkel szinte légüres térbe került, és ekkor már csak a rúgó állíthatta volna őt meg. Mivel egy kicker többnyire esélytelen egy returnnerrel szemben, ez a párharc sem hozott kivételt. Hester simán lefutotta Vinatierit. A gólvonalnál a visszaérő kék-fehér játékosok ugyan elkapták a bokáját, ám a nézők ezzel együtt is a Super Bowlok történetének leggyorsabb touchdownját konstatálhatták. Egyben az egyetlen nagydöntőbeli visszahordott touchdownt, amelyet a nyitó játékból értek el. Mindössze 14 másodperc kellett a Bears vezetéséhez.

A 41. Super Bowl nyitó játéka amerikai kommentálásban...

Bármilyen furcsa, Hester finálébeli szereplése ezzel a touchdownnal gyakorlatilag véget is ért. A találkozó hátralévő részében a Colts nem mutatott be több magas kirúgást, inkább lapos, pattogós stílusban küldték előre a labdákat ezekben a helyzetekben. Emiatt Hester a továbbiakban - három yardért - csupán egyetlen puntot tudott visszahordani. Ezzel együtt távolról sem rajta múlt, hogy csapata végül Peyton Manning gyengélkedése ellenére is sima vereséget szenvedett (17-29).

...amely a nyomába sem érhet Ricsi és Sanyi érzelemgazdag előadásának

Egy ilyen villámléptű játékos esetében az sem kevésbé furcsa, hogy karrierje során képtelen volt a speciális egységen kívül komoly teljesítményt nyújtani. Az elkapott yardok tekintetében 2009-ben (757), míg az elkapott touchdownokat figyelembe véve (4) 2010-ben ért el egyéni csúcsot. Ezek azonban távolról sem olyan statisztikák, amelyek egy jó receivert jellemeznek. Ennek megfelelően korántsem váratlan edzői húzás, hogy 2013-ban Hester már nem is edz együtt a Bears elkapóival. Így mostantól száz százalékban a speciális egységbeli feladataira koncentrálhat.

Azokra a feladatokra, ahol viszont páratlanul nagyot képes alakítani. Mindezt rekordok egész sora is jelzi. Az ő nevéhez fűződik az NFL történetében a legtöbb speciális egységbeli touchdown (18). Ezeket 12 alkalommal puntból, ötször kickoffból jegyezte, míg egyszer - a Bears korábbi corneréhez, Nate Vasherhez hasonlóan - elrontott mezőnygól-kísérlet után volt eredményes 108 yardról. Pályafutása során két olyan meccset is találunk, amelyeken két visszahordott touchdownt szerzett. 2006 decemberében a St. Louis Rams ellen két kickoff return touchdownt jegyzett, míg 2007 a Denver Broncos ellen egy puntot és egy kickoffot hordott vissza hat pontért.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr175399709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása