NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

LXIII. Védelmi mészárlás

2013.06.18. 18:51 kothoga

Az európai focival összefüggésben örök igazságként emlegetik, hogy a játékot gólra játsszák. Ott nem számít, ha egy csapat látványos játékkal végigtámadja a 90 percet, amennyiben a másik rúgja a gólokat. Talán ezzel a hasonlattal lehet párhuzamba állítani azt az esetet, amikor az amerikai fociban egy gárda szerzett yardokban sokkal jobban végez vetélytársánál, viszont a pontokat tekintve vereséget szenved.

A 2002-es szezon 14. játéknapját követően a Pittsburgh Steelers játékosai éppen valami hasonló okán átkozhatták sorsukat, hiszen egy egészen szokatlan összecsapáson maradtak alul az akkor újonc Houston Texans ellenében. A 7-4-1-gyel álló Steelers jó szokásához híven a playoffért is küzdött a december 8-i találkozón, míg az első idényükben szenvedő vendégek a 3-9-es mérlegüket kívánták kozmetikázni. Mivel az összecsapásnak a pittsburghi Heinz Field adott otthont, nehéz volt elképzelni, hogy a texasiak meglephetik az ellenfelüket. Pedig pontosan ez történt.

david-Carr.jpgDavid Carr irányító a Texans történetének első draftpickje volt

És nem is akármilyen körülmények között! A délieket tulajdonképpen csak a védelmük képviselte a pályán, a támadóegységüket nyugodtan otthon hagyhatták volna. Az irányítójuk, a 2002-es draft 1/1-es választottja, David Carr 10 passzából mindössze három volt sikeres. Ezekből a Texans 33 yardot szerzett, ám mivel a karmestert négy alkalommal összesen 23 mínusz yardért sackelték, a vendégek nettó 10 passzolt yarddal zárták a találkozót. Emellett elmondhatták magukról azt a kétes bravúrt, hogy irányítójuk több sacket kapott, mint ahány sikeres átadást mutatott be.

A Houston futójátéka sem volt eget rengető azon a napon, mivel 26 hordásból csupán 37 yardot szereztek a földön. Ha a két számot összesítjük, megkapjuk, hogy a vendégek 47 támadó yardot gyűjtöttek össze a 60 perc során. A meccs végén az eredményjelzőn mégis az állt, hogy 24-6-ra múlták felül a Steelerst.  Joggal merülhet fel a kérdés: ez meg hogyan lehetséges?

tommy maddox.jpgTommy Maddox borzalmas napot fogott ki a Texans ellen

Nos, ebben nagy szerepet játszott a Steelers támadóegysége, elsősorban Tommy Maddox irányító, aki hibát hibára halmozott. Az első negyedben Maddox először fumble-t vétett, amelyet 40 yardról Kenny Wright hordott vissza touchdownra (0-7). A pittsburghi vezér a következő drive során interceptiont dobott, amelyet 70 yardról váltott hatpontos találatra Aaron Glenn (0-14). Három mezőnygól következett a meccs eseménytelen szakaszában (6-17), hogy a csattanó ismét Glenn nevéhez fűződjön. A vendégek kiválóan játszó cornere a negyedik negyedbeli újabb interceptionje után 65 yardos visszahordással alakította ki a 24-6-os végeredményt.

Aaron-Glenn.jpgAaron Glenn védő létére két touchdownt szerzett a Steelers ellen

A súlyos vereség ellenére szerzett yardok tekintetében a Steelers lemosta ellenfelét. Maddox 325 passzolt yarddal zárt, amelyből hat sackkel ugyan elveszített 31 yardot, de a hazai futók további 128 yarddal fejelték meg a légi attakok statisztikáit. Így a pittsburghi szurkolók azzal a faramuci érzéssel térhettek haza, hogy csapatuk a sima vereség ellenére a szerzett yardokban 422-47-es győzelmet aratott. Ezzel pedig a Texans lett az az együttes, amely legkevesebb szerzett yarddal képes volt összecsapást nyerni az NFL-ben.

Ugyancsak az érdekességek közé tartozik, hogy az elsőéves klub, amely korábban egyetlen védelmi touchdownt sem szerzett, ezúttal háromszor is beköszönt a labda ezen oldalán. Irányítójuk, Carr be is vallotta az ütközet után, hogy a támadók alig tettek hozzá a csapat teljesítményéhez. "Furcsa érzésekkel küzdök. Nyertünk 24-6-ra, ám nem csináltunk semmit. Csak annyit játszottunk, hogy ne veszítsünk" - vallott önkritikusan Carr. A statisztikák tükrében nem meglepő, hogy a first downok is óriási hazai fölényt mutattak, hiszen a Steelers ebben a kategóriában 24-3 arányban múlta felül ellenfelét.

A Texans védelmi touchdownjai

A fenti eset örök példát szolgáltat arra, hogy a futballt pontokra játsszák.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr135367691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2013.06.21. 19:22:42

Remek blog, remek történetek,gratulálok.

És köszönöm. :)

kothoga 2013.06.21. 22:14:01

@Tanácstalan: Köszi! Akkor talán jó hír, h van még néhány kiváló sztori a tarsolyomban.
süti beállítások módosítása