NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

XXXII. A leghosszabb meccs

2013.04.23. 19:30 kothoga

Mint ismeretes, az NFL rendkívül kiszámíthatatlan liga. Meglehetősen gyakran fordul elő, hogy a találkozók csak az utolsó másodpercekben dőlnek el. Ugyanakkor arra igen ritkán kerül sor, hogy a rendes játékidőben döntetlent hozó összecsapáson a hosszabbítás 15 perce után se hirdessenek győztest. A tavalyi szezonban például mindössze egy remit láthattunk, amikor a Candlestick Parkban nem bírt egymással a 49ers és a Rams, de azt megelőzően négy évig nem ért véget döntetlennel egy ütközet sem.

1971. december 25-én viszont egy olyan találkozót láthattak a kansasi Municipal Stadiumba kilátogató szurkolók, amelyet vélhetően az izgalmai, fordulatai és az időbeni hosszúsága miatt soha nem felejtenek el. 41 évvel ezelőtt karácsony első ünnepén rendezték az AFC divíziós körében a Kansas City Chiefs-Miami Dolphins meccset, ahol az volt a tét, hogy melyik együttes vívja az AFC döntőjét a Cleveland Browns-Baltimore Colts győztesével. Az alapszakaszban mindkét együttes 10-3-1-es mérleggel zárt, amelynek köszönhetően a Dolphins az AFC Kelet, a Chiefs az AFC Nyugat élén végzett.

larry csonka.jpgA Dolphins futójátékának motorja, Larry Csonka (#39)

A meccs első negyedében Jan Stenerud mezőnygóljával és Ed Podolak touchdownjával a Chiefs 10-0-ás előny tett szert. A hátrányt a vendégek a második 15 percben ledolgozták. Előbb Larry Csonka egy yardról szerzett hatpontos találatot, majd Garo Yepremian közeli mezőnygólt jegyzett (10-10). A második félidőben is fordulatos összecsapást láthattak a rajnongók. Ismét a hazaiak léptek el ellenfelüktől Jim Otis egy yardos futásával, amit Jim Klick ugyancsak egyyardos hordással egalizált (17-17).

A sormintát folytatva a záró játékrészben is a KC tett fel előbb pontokat, amikor Ed Podolak második touchdownját is megszerezte. Azonban a hazai öröm nem lehetett felhőtlen, mivel Marv Fleming révén a makacs Delfinek ismét egyenlítettek (24-24). Még így is a Chiefs kezében volt a lehetőség a győzelemre, hiszen Stenerud a végén 31 yardról vehette célba a villa ágait. Ám a kísérlete nem járt sikerrel, amivel hirtelen halálra kárhoztatta csapatát.

Az első drive-ból újfent a hazai együttes zárhatta volna le a találkozót, ám Stenerud 42 yardos próbálkozását a floridaiak blokkolták. Nem járt jobban Yepremian sem, aki 52 yardról rúghatott, sikertelenül. A hatodik negyedben végül Csonka remek, 29 yardos futással hozta nagyszerű pozícióba a Dolphins, amelyet követően 82:40-nél Yepremian 37 yardról betalált.

A leghosszabb meccs összefoglalója

A drámai találkozó fantasztikus teljesítmények egész sorát hozta. Podolak, a Dolphins futója  - a visszahordásokat is beleértve - összesen 350 yardot termelt, amely ma is NFL-csúcs. Paul Warfield, a Chiefs elkapója ugyan nem iratkozott fel a pontszerzők közé, de 140 elkapott yardja igencsak figyelemre méltó produkció volt. Nem különben a vendégek linebackere, Nick Buoniconti teljesítménye, aki 20 szerelést mutatott be a találkozón.Érdekes módon az irányítók távolról sem hibátlan játékkal hívták fel magukra a figyelmet, hiszen mind Len Dawson (KC), mind Bob Griese (Miami) egy touchdownpassz mellett két interceptiont mutatott be.

A Dolphins nyerte tehát az őrült meccset 27-24-re, ezzel ők vívták ki a jogot arra, hogy a Coltsszal összemérjék az erejüket. Egy héttel később 21-0-s sikert aratva biztosították is helyüket a 6. Super Bowlon. Ám a nagydöntőben a Dallas Cowboys ellen már nem maradt muníciójuk, így a New Orleans-i Tulane Stadiumban a texasi alakulat gyűjthette be első bajnoki címét.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr725243470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása