NFL-sztorik a múltból

A világ legjobb sportjának felejthetetlen pillanatai. Játékok, meccsek, történetek az NFL 1920 óta íródó históriájából.

Facebook

Kérések, javaslatok

Ha volna olyan NFL-sztori, amelyről szívesen olvasnál, dobd be az ötleted a kommentek közé.

CI. A repülő hollandi

2013.09.21. 10:37 kothoga

Manapság a passzjáték teljes dominanciáját tapasztaljuk az NFL-ben. Egyre megszokottabb, hogy egy irányító egy meccsen 400 passzolt yard fölé kerül, holott a szurkolók sokáig felkapták a fejüket az ilyen teljesítményre. Természetesen sorra dőlnek a passzokhoz fűződő rekordok is. Ugyanakkor létezik egy csúcs, amely szinte hihetetlen módon eddig érintetlen maradt a jelenkori légicsaták kereszttüzében.

Az egy találkozón szerzett legtöbb passzolt yard továbbra is a Los Angeles Rams egykori karmestere, Norm Van Brocklin nevéhez fűződik. A "Holland" és "Repülő Hollandi" becenévre is hallgató klasszis az 1951-es szezon első játéknapján a New York Yanks ellen lépett pályára, és valószínűleg eszébe sem jutott, hogy beírja magát a futball aranykönyvébe. Azzal azonban tisztában volt, hogy a pénteki napon megrendezett meccsen a Rams egyetlen irányítójaként vezetheti harcba a támadóegységet, hiszen a gárda másik irányítóját, Bob Waterfieldet egy térdsérülés az oldalvonal mellé kényszerítette. Az együttesnél akkoriban megszokottnak számított, hogy mindkét irányító szerepel az összecsapásokon, nagyjából elfelezve egymás között a snapeket.

Norm_Van_Brocklin.jpgNorm Van Brocklin az 1949-es drafton került az LA Ramshez

A kezdést követően a Memorial Coliseum 30 ezres közönsége azt láthatta, hogy Van Brocklin már az első negyedben 21-0-s előnyt szerzett a hazaiaknak. A 25 éves játékos két touchdownpasszt dobott az első 15 perc során. A Rams a komoly előny birtokában sem lazított, és hamarosan újabb két hatpontos találatot szereztek. Előbb Van Brocklin futott egy yardról a célterületre, majd a harmadik touchdownt érő átadását is megdobta. Mivel a Yanks még a nagyszünet előtt szépített, a felek 34-7-es hazai vezetéssel vonultak pihenőre.

A második félidőben az együttesek némileg lassítottak az iramon. Mindez azonban nem jelentette azt, hogy Van Brocklin ne teljes erőbedobással játszott volna. A Rams irányítója a harmadik és a negyedik negyedben is jegyzett egy-egy touchdownpasszt, így - miközben a csapata 54-14-re győzött - a találkozó végére a két interceptionjét öt hatpontost érő átadással ellensúlyozta,  27/41-es passzpontosság mellett 554 passzolt yardig jutott, amellyel megdöntötte a Chicago Bears irányítójának, Johnny Lujacknak 1948-ból származó 468-as rekordját.

Van Brocklinról másfél percben

A Yanks elleni találkozón Van Brocklin első számú elkapójának Elroy Hirsch end bizonyult, aki kilenc elkapásból 173 elkapott yardot és négy touchdownt mutatott be. Rajta kívül a teljes Rams nagyszerű napot fogott ki, hiszen 34 first down megszerzése mellett összesen 722 támadó yardot (ma is NFL-csúcs) jegyeztek. Mindez annak fényében különösen figyelemre méltó produkció volt, hogy a New York-iak az egész meccsen 63 passzolt és 48 futott yardig jutottak.

A szezon végén a Rams szerezte a legtöbb passzolt yardot a ligában. A 3199 egységből Van Brocklin 1.725-öt tudhatott magáénak. Az elkapások terén pedig Hirsch bizonyult a legjobbnak, aki 66 elkapásból NFL-rekordot jelentő 1.495 yardot és 17 touchdownt jegyzett. Csak viszonyításképpen, a lista második helyén található 49erses Gordie Soltau 669 yarddal maradt le mögötte. A nagyszerű passzjáték csapatszinten is érezhette a hatását, hiszen az idény végén a Rams a Cleveland Browns legyűrésével (24-17) a liga tetején találta magát.

elroy-hirsch_1.jpgA rekordhoz Elroy Hirsch kilenc elkapása is nagyban hozzájárult

A kilencszeres Pro Bowler, valamint a Hall of Fame-be 1971-ben beiktatott Van Brocklin csúcsa kapcsán joggal merülhet fel a kérdés: hogyan lehetséges, hogy eddig nem döntötte azt meg senki? Ahhoz Warren Moon, a Houston Oilers irányítója került legközelebb, aki 1990-ben a Kansas City Chiefs ellenében 527 passzolt yardon zárt. Van Brocklin rekordja pedig annak ellenére kiállta az idők próbáját, hogy az egy szezonban bemutatott passzkísérletek listáján a legjobb 45-ben nincs egyetlen 1980 előtti produkció sem. Emellett az egy idényben jegyzett legtöbb passzolt yard tekintetében a legjobb 60 között mindössze egyetlen 1980 előtti évadot, Joe Namath, a Jets legendás irányítója 1967-es szezonját találhatjuk.

warren moon_1.jpgEddig Warren Moon járt legközelebb az 554 passzolt yardhoz

És hogy mi kellene a rekord megdöntéséhez? Elsősorban gyenge futójáték, amely nagy játékok engedésére hajlamos védelmekkel párosul. Ezen kívül szükség volna arra is, hogy ne legyen egyoldalú találkozó. Hiszen ha az egyik fél nagy előnyre tesz szert, úgy a kezdő irányító előbb-utóbb a kispadon találja magát. A vezetőedzője ugyanis biztosan nem vállalja fel pl. a negyedik negyedbeli 30 pontos vezetésnél, hogy a csapat sztárjának egészségét kockáztassa. A fentiek mellett egy esetleges hosszabbítás is hozzájárulhatna a csúcsdöntéshez, hiszen úgy az irányítónak több mint 60 perc állna rendelkezésére az ellenfél védelmének szétszedésére.

Egyelőre a jövő zenéje, hogy mikor virrad fel a nagy nap, amikortól nem Van Brocklin nevével kezdődik majd a lista. Mint ahogy azzal kapcsolatban is csak találgatásokba bocsátkozhatunk, hogy ki lépheti át elsőként a 554 yardos lélektani határt.

A bejegyzés trackback címe:

https://nflhistory.blog.hu/api/trackback/id/tr265526979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sweetness 2013.09.21. 13:22:18

Nagyszerű cikk, köszi. Remélem ez a rekord még jó pár évig nem dől meg. Az egyik legkülönlegesebb rekord az NFL-ben.

Tetszik a blog, nagyszerű ötlet a régi idők fociját feleleveníteni. (régebben én is gondolkodtam egy hasonló blog elindításán, de akkoriban nem volt rá kapacitásom).
Nagyon szívesen olvasnék egy cikket az 1954-58as Giantsről, különösképpen az off. és def. cordinator szerepéről, ők ugyanis Vince Lombardi és Tom Landry voltak, szvsz az NFL történetének két legzseniálisabb edzője :)

kothoga 2013.09.21. 19:48:52

@sweetness: Ők tényleg zseniális edzők voltak. Hamarosan írok róluk, ígérem.

webmestar 2013.09.30. 13:07:33

Schaubnak is van egy 527 yardos meccse
süti beállítások módosítása